Jdi na obsah Jdi na menu

JEDOVATÁ KOSMETIKA

1. 8. 2014

Na trhu se dnes objevuje velké množství výrobků od různých kosmetických firem. Ale spousta běžných kosmetických výrobků - od mýdel přes krémy, parfémy a líčidla - obsahují látky, které vyvolávají velké nežádoucí reakce a při dlouhodobém používání mohou poškodit organismus. Položili jste si někdy otázku, podle jakých kritérií kosmetiku vybírat?

 

Jestli se nechat zlákat krásnou reklamou, jejíž tvrzení bývají ve většině případů nepravdivá a orientovaná pouze na prodej a na to, co chtějí spotřebitelé, zejména ženy, slyšet. „Ještě jsem nikdy neviděl, že by po použití „zázračného krému“ zmizely vrásky za týden, celulitida se vyhladila po několika použití. Bohužel pro hledání opravdových kvalitních výrobků neexistuje univerzální přístup, každý jsme jiný a máme různá měřítka. V tomto článku se vás pokusím obeznámit se škodlivými chemickými složkami, které jsou bohužel běžnými složkami běžně dostupné kosmetiky,“ říká na úvod Ing. Jindřich Louskáček.

 

Co všechno prozradí vzhled kůže



Kůže je největším orgánem lidského těla. Často se o ní mluví jako o dýchacím orgánu nebo druhých plicích. Přijímá kyslík a vlhkost z atmosféry, vylučuje z těla různé druhy škodlivin, oxid uhličitý, metabolity. Brání průniku cizích těles a nebezpečných bakterií do těla. Kůže je zrcadlem zdravotního stavu pacienta. Různé formy akné a ekzémů naznačují, že ledviny nepracují tak, jak by měly. Lupénka, plísně a kožní alergické reakce zase značí problémy s játry. Novorozenec má kůži hebkou a růžovou. Pomalým stárnutím se však tento obal mění, ztrácí vlhkost, vláčnost a elasticitu o odolnost. Na kůži se odráží věk, ochabuje a přibývají vrásky, váčky a rýhy. 

Stalo se tedy samozřejmostí, že se snažíme co nejlépe pečovat o svoji pokožku, abychom vypadali mladě a svěže co nejdéle. Používáme výživné krémy, masky, tonika, kúry na omlazování. Ale také šampóny, kondicionéry, laky, tužidla, sprchové gely, zubní pasty, make-upy, rtěnky, oční stíny atd. A pochopitelně předpokládáme, že jsou kontrolované a bezpečné. 

To je však obyčejně velký omyl. Protože většina z běžných kosmetických přípravků prokazatelně obsahuje škodliviny, které sice nemusí ihned způsobit prudké alergické reakce, ale pomalu se usazují v organismu, čímž znečišťují tělo a přispívají k pozdějším zdravotním problémům. Problémem bývá to, že tyto škodlivé vlivy často vůbec nevnímáme. Znenadání se však objeví zdravotní problémy, alergie, intoxikace těla, oslabení imunitního systému až po závažné onemocnění. Kůže má totiž velkou schopnost absorbovat škodliviny a to dvakrát více než střevy. Toxické látky přes kůži dostanou do krve či lymfatického systému a odtud putují do celého těla,“ popisuje pan inženýr Louskáček.

Proč se vyrábí kosmetika se škodlivými chemikáliemi? Na to je jednoduchá odpověď – cena. Výhodou těchto látek je, že jsou nesmírně levné a nevyžadují žádný nákladný výzkum. Výrobní náklady na jeden krém se pohybují kolem pěti korun, a přesto za něho v obchodě zaplatíme mnohem vyšší cenu. Všechno je to obchod.

Nejvíce rizikové chemické látky, které se vyskytují v kosmetice

Methyldibromo glutaronitril – MDGN



Je to konzervační látka, která by měla chránit výrobky před bakteriemi, plísněni a kvasinkami, a tím pádem prodloužit jejich životnost. Vyskytuje v lepidlech, barvách, leštidlech a především v kosmetických přípravcích. Je to v Evropě jedna z nejvíce používaných syntetických konzervačních látek. Nachází se v krémech, dětské kosmetice, čistících pleťových mlékách, opalovacích krémech a sprchových gelech. MDGN je silný alergen. Pro člověka je po požití velmi jedovatý. Při kontaktu s očima hrozí trvalé následky. Dále se prokázalo, že způsobuje u člověka takzvanou kontaktní dermatitidu, tedy alergický kožní zánět. Nejvíce jsou ohroženy děti, protože mnohé kosmetické přípravky obsahují navíc látky, které zvyšují propustnost kůže. Děti nemají ještě stabilní imunitní systém jako dospělí, a jsou proto mnohem citlivější na tyto látky. V naší republice se dělají nárazové testy různých výrobců kosmetik a vždycky se u některých značek MDGN najde, a to i v dětské kosmetice,což je přímo alarmující.

Laurylsíran sodný – SLS



Laurylsíran sodný je obsažen v ústních vodách, zubních pastách, šampónech, mýdlech a sprchových gelech, gelech a pěnách na holení. Dráždí kůži, oči, sliznice a dýchací cesty. Může velmi rychle způsobit zvýšenou citlivost nebo alergickou reakci na pokožce. Je toxický při požití či vdechnutí. Při větším množství způsobuje kašel, pálení, dávení, dýchací obtíže, zvracení a celkovou nevolnost. Výzkumy prokázaly, že ohrožuje imunitní systém a způsobuje odlupování pokožky a těžké kožní záněty. Když tuto látku podržíme pod jazykem, vstřebá se do organismu již za třicet vteřin.

Propylenglykol



Propylenglykol bývá obsažen v zubních pastách, šampónech, kondicionérech, deodorantech, pleťových krémech a maskách, pěnách a gelech na holení, dekorativní kosmetice. Výzkumy jednoznačně prokázaly, že propylenglykol je zdraví škodlivý. Nejohroženější skupinou jsou děti, těhotné a kojící matky a starší nemocní lidé, ale v podstatě se to týká celé populace.

Aceton



Aceton je velmi škodlivá látka, kterou obsahují především odlakovače. Poslední dobou bývá nahrazen ethylacetátem, tedy ethylesterem kyseliny octové. Ale pro jistotu si pečlivě přečtete složení, protože v něm může být uvedeno, že výrobek obsahuje dimethylketon – což je maskovaně uveden systematický název acetonu.

Formaldehyd



Je velmi nebezpečná rakovinotvorná látka. V České republice je zakázána, smí se používat jen do přípravků na tvrzení nehtů. Ale vždy je dobré kontrolovat složení výrobků.

Odstrašujícím příkladem jsou vehementně propagované přípravky na omezení tvorby potu. Jsou vyrobeny na bázi agresivních sloučenin hliníku a jejich používání může omezovat funkci ledvin a hraničit s ohrožením organismu. Další rizikovou skupinu tvoří parfémy. Jejich používání může mít velmi negativní dopad na lidské zdraví. Obsahují syntetické látky - ftaláty nebo syntetické pyžma. Ftaláty mají schopnost proniknout do lidského organismu a způsobit vážné poškození. Ftalát-DPE, jenž se v parfémech vyskytuje nejčastěji, je nebezpečný pro DNA spermií. Syntetické pyžmo má schopnost se koncentrovat v živých organismech a negativně působit na hormonální systém.“ 

Pravidelné používání parfémů s těmito látkami opravdu hraničí se zdravím. Například i syntetické morušové vůně, které jsou na trhu bohatě zastoupené, jsou v přírodě prakticky neodbouratelné. U kojících žen prostupují do mateřského mléka. "Nikdo dnes ještě nedokáže odhadnout, co tyto látky v organismu i v přírodě způsobí ve vyšších koncentracích. Podobně je to samozřejmě i s mnoha dalšími syntetickými látkami a léky.“

Čemu tedy věřit?



Zárukou kvalitní kosmetiky je značka organic product – tedy kontrolovaná kosmetika bez chemických a konzervačních látek. Značka organic product je zárukou, že výrobky označené tímto logem obsahují minimálně osmdesát procent přírodních složek v konečném výrobku. Současně musí splňovat platné právní předpisy České republiky a Evropského společenství. Uživatel této značky musí mít vytvořen systém jakosti zaručující požadovanou stabilitu vlastností výrobků. „Hlavní myšlenkou této kosmetiky je, aby suroviny – vosky, bylinné extrakty, éterické oleje, rostlinné výtažky a oleje, tuky pocházely z kontrolovaného biologického hospodářství. Důvodem je častá manipulace výrobců s výtažky a přidáváním uměle vyrobených složek do základních surovin. Tento znak musí být vždy označen na etiketě výrobku. Dnes již je na trhu k dostání celá škála kosmetiky z nezávadných surovin, takže se každý z nás může svobodně rozhodnout,“ dodává na konec Ing. Jindřich Louskáček.

 
ZDROJ:
http://www.relaxuj.cz/jedy-v-kosmetice/834
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář