Jdi na obsah Jdi na menu

JAK JE TO S DÁRCOVSTVÍM ORGÁNŮ V ČR

4. 6. 2019

Situace s „dárcovstvím“ orgánů v České republice

V České republice se před časem zavedl transplantační zákon (285/2002 Sb.), že každý člověk se po smrti stává dárcem svých orgánů a tkání, nevyjádří-li vůli jím nebýt. Platí to od 1.9.2002. Odebrání orgánu je tak možné i bez souhlasu, a dokonce i proti vůli pozůstalých rodinných příslušníků!

Důvodem bylo zjednodušit a zrychlit transplantace eliminováním byrokracie se získáváním souhlasu pozůstalých. Proto se dnes každý automaticky považuje za dárce orgánů, jedná se o takzvaný „předpokládaný souhlas“.

Bohužel, i když se to na první pohled může zdát jako dobrý systém, kvůli skutečnostem uvedeným v tomto článku je zřejmé, že to až tak dobrý systém zřejmě není.

Nechcete-li být automaticky považováni za dárce orgánů, svůj „předpokládaný souhlas“ můžete odvolat tak, že vyplníte Vyjádření o nesouhlasu s posmrtným odběrem tkání a orgánů pro účely evidence nesouhlasících osob v registru.

Formulář si můžete stáhnout ze sekce formulářů na stránce Národní registr osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů nebo zde: 

https://www.vylectese.cz/wp-content/uploads/2019/06/formular.pdf

Náležitě vyplněný formulář s vaším ověřeným podpisem (například u notáře) je třeba zaslat na adresu: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Palackého náměstí 4, P.O.Box 60, 128 01 Praha 2. Za děti posílá uvedený formulář rodič, respektive zákonný zástupce.