Jdi na obsah Jdi na menu

HIV-TEST PRO INDIVIDUÁLNÍ POUŽITÍ DLE LÉKAŘŮ NEPATŘÍ DO RUKOU LAICKÉ VEŘEJNOSTI

1. 2. 2014

 Přestože podle odborníků HIV-testy INSTI, které zhruba ZAČÍTKEM ROKU 2011 uvedla na český trh kanadská firma, do rukou laiků nepatří, GML prodej v lékárnách podporuje. ČLnK varuje před riziky nakládání s takto vzniklým odpadem.

Test INSTI společnosti bioLytical Laboratories je prvním HIV-testem pro individuální užití na českém trhu. Reklamní kampaň, které dominoval text „Víš s kým spíš? Máš strach? Odpověď Ti může dát HIV Test INSTI!“, se však nelíbil ministerstvu zdravotnictví. Podle něj totiž reklama v médiích evokovala pocit, že test je určen pro sebestování a nevyžaduje asistenci. Na svých webových stránkách proto upozornilo, že test je určen výhradně k použití odborným zdravotnickým pracovníkem. Odbor farmacie MZ pro Zdravotnictví a medicína doplňuje, že odborným pracovníkem je myšlen lékař, nikoli farmaceut. „HIV-test INSTI a ostatní prostředky určené pro testování HIV-pozitivity nepatří do rukou laické veřejnosti,“ varuje ministerstvo na svých stránkách.

Výsledek, který může změnit život

A odborníci ministerstvu dávají za pravdu. Podle nich málokdo dojde s testem ke svému lékaři, a výsledky tak mohou přinést řadu rizik. „Prodej tohoto prostředku v lékárnách bych nedoporučil. Každý test, jehož výsledek může dosti tvrdě změnit život, by měl probíhat ve spolupráci s odborníkem daného oboru,“ je přesvědčen ředitel Domu světla České společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý. Pro Zdravotnictví a medicína doplnil, že test není stoprocentní, a nezaručí proto spolehlivé výsledky.

Grémium: Test splňuje právní náležitosti

Proti těmto názorům však stojí Grémium majitelů lékáren. Je přesvědčeno, že prodej testu v lékárnách splňuje všechny právní náležitosti. „Testování se provádí za přítomnosti odborně kvalifikovaného zdravotnického pracovníka, kterým je i lékárník či farmaceutický asistent v lékárně,“ reagoval pro Zdravotnictví a medicína předseda Grémia Marek Hampel. Testovací sada je podle něj určena pouze k orientačnímu rychlému stanovení přítomnosti protilátek v krvi pacienta. „Nic víc a nic míň,“ tvrdí Hampel.

Komora: Chce to komplexnější pohled

Jenže tak prosté to podle České lékárnické komory není. Vedle rizika, že test nezaručí stoprocentní výsledky, se totiž objevuje i problém nakládání s biologickým odpadem. Prezident komory Stanislav Havlíček potvrzuje, že farmaceut je dostatečně kvalifikovaný odborník, upozorňuje však, že prodejní cena testu nezahrnuje náklady na takovou asistenci ani na likvidaci biologického odpadu. „Okamžik nákupu (prodeje) testu pro asistovanou diagnostiku je jenom začátek procesu dalšího rozvoje lékárenské péče. Chápat tento typ testu pouze jako rozšíření prodávaného sortimentu je špatné, stejně jako představa, že si pacient zakoupí test v lékárně a půjde s jeho aplikací k lékaři, kde by mu jej v jiné podobě udělali zadarmo, respektive ‚na pojišťovnu‘,“ reagoval na dotaz Havlíček.

ZDROJ:

http://zdravi.e15.cz/clanek/mlada-fronta-zdravotnicke-noviny-zdn/lekarnici-varuji-pred-odpadem-z-hiv-testu-457702

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář