Jdi na obsah Jdi na menu

DOTAZ OHLEDNĚ MECHANISMU ÚČINKU

1. 12. 2013

 Mechanismus účinku očkování aplikovaného až po kontaktu s patogenem

Milí všichni,

mám trochu odbornější dotaz - snad někdo dokáže odpovědět. Nějak mi nejde do hlavy, jakým způsobem může fungovat očkování, které se aplikuje až v době, kdy už byl člověk(organismus) vystaven nákaze - tedy se možná nakazil. Znovu jsem si to uvědomila s tím, co zde psal Ing. Marián Fillo u dotazu co dělat, když se zraní neočkované dítě v prostředí, kde je větší pravděpodobnost nakažení tetanem. Kopíruji zde jeho slova:
 
"To by také jednoduché nebolo, pretože keď nie je dcéra vôbec očkovaná proti tetanu, tak by jej museli dať 3 dávky tetanovky - v deň 0, +6 týždňov, +pol roka - a kým by nemala druhú dávku, museli by jej dávať protitetanový imunoglobulín - tak to je aspoň podľa súčasného protokolu." 
 
...znamená to tedy, že by se očkovalo nejdříve v den zranění.(Pomíjím teď zmínku o protitetanovém imunoglobulinu, to celkem chápu.)
 Mám za to, že oficiální vysvětlení mechanismu účinku očkování je takové, že reakcí na vakcínu si organismus včas vytvoří protilátky tak, aby v případě pozdějšího přirozeného setkání s patogenem mohl imunitní systém rychle zareagovat působením protilátek.
Pak mi ale nepřipadá moc smysluplné očkovat v době, kdy už vlastně organismus reaguje přirozenou imunitní reakcí na přirozené setkání s patogenem. Můžete mi prosím někdo objasnit, jaký je smysl očkování až po nákaze? Jak to funguje? Případně i doporučení na literaturu, jak v takovém případě imunitní systém reaguje? Dokážu číst i odborné texty, preferuji češtinu (příp. slovenštinu;)  )
 
Podobný případ je totiž i očkování proti hepatitidě B u novorozenců, kteří se narodili matkám, které měly hepatitidu B. Tuším, že tam jsou nějaké lhůty, že je nutné očkovat brzy po porodu (myslím do několika dnů). A prý je v takových případech účinnost očkování velmi vysoká! Též mi není jasné, jak to funguje.
 
Děkuji mockrát za odpovědi, ráda si doplním imunologické mezery:)

 

 

 

R.J. (z e-konference sdružení ROZALIO)
 
ODPOVĚĎ:
Protitetanový imunoglobulín sa podáva do času, kým si človek vytvorí protilátky sám skrz očkovanie.
 
To znamená, že aj keby sa tetanové baktérie chytili a začali s výrobou tetanospasminu (tetanového toxínu), stále by boli v krvi nejaké protilátky proti nemu - najprv z tetanového imunoglobulínu a cca po 2 mesiacoch aj z očkovania. Potom už sa tetanový imunoglobulín podávať nemusí.
 
Je tu ale jeden zásadný problém, ktorý nejde vyriešiť ani očkovaním, ani hotovým imunoglobulínom - keď si toxín nájde cestu do nervovej sústavy bez prechodu krvným obehom. A tu už pomôže jedine injekčne podaný vitamín C, keďže ten sa dostane aj do nervovej sústavy, kam sa však protilátky nedostanú. Preto je injekčný vitamín C v princípe lepšou liečbou tetanu než očkovanie či hotový imunoglobulín.
 
 
Pekný zvyšok večera praje

 

--
Ing. Marián FILLO
* * * * * * * * * * * *
Sloboda v očkovaní - necenzurované informácie o očkovaní
http://www.slobodaVockovani.sk
sloboda.v.ockovani@gmail.com
* * * * * * * * * * * *
Ak chcete našu činnosť podporiť, môžete poslať ľubovoľný obnos na
účet č.: 4200920643/8360 (mBank / BRE Bank)
Ďalšie možnosti: http://www.slobodavockovani.sk/kontakt/#podpora
* * * * * * * * * * * *
poštová adresa: Jaseňová 26, 01007 ŽILINA
tel./SMS/MMS: 0904 827 031 (prenesené do O2)
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář