Jdi na obsah Jdi na menu

D-TEST ODHALIL KARCINOGENY V ROZPUSTNÝCH KÁVÁCH

27. 9. 2018

Mnoho lidí si nedokáže představit den bez šálku kávy. Protože po ránu nebývá času nazbyt, uchyluje se řada milovníků tohoto nápoje k instantní kávě jako k nejrychlejší možnosti. Znamená to ale, že se musí smířit s nižší kvalitou? Nebo získáme výměnou za vyšší cenu i lepší chuť povzbudivého nápoje? Instantní káva je oblíbená zejména díky jednoduchosti své přípravy. Stačí ji zalít horkou vodou a může se podávat. 

 

Časopis dTest se rozhodl instantní kávy a jejich kvalitu na českém trhu otestovat. Kritérii testu bylo senzorické hodnocení (váha 30 procent), aroma kávy (30 procent), přítomnost nežádoucích látek (30 procent), držení a otevírání obalu (5 procent) a pravdivost údajů deklarovaných na obalu (5 procent).

 

Z nežádoucích látek se testování zaměřilo zejména na přítomnost ochratoxinu A, akrylamidu a furanu. Ochratoxin A je produktem plísní a není běžnou složkou kávy. Dostává se do ní až nesprávnou manipulací a skladováním a poté jej již nejde odstranit. Ochratoxin A lékaři považují za karcinogenní, kromě toho poškozuje játra a ledviny.

 

Zůstává v lidském těle v krvi a mateřském mléce a odbourává se pomalu, proto Evropský úřad pro bezpečnost potravin stanovil limity ochratoxinu A pro potraviny. U kávy se jedná o 10μg na kilogram potraviny a toto množství bylo u jednoho vzorku překročeno – jednalo se o Tchibo Family Classic s hodnotou 12,9 mikrogramů (číslo šarže L1020 05:06 17). 

 

Další sledovanou látkou byl akrylamid, látka který vzniká v potravinách při jejich spálení, jde o mutagen a zřejmě i karcinogen. Průměrné obsahy pohybují okolo 0,5 µg/kg výrobku, (většinou od 0,2 do 1,2). Nejvyšší hodnoty akrylamidu měla káva GranArom Highland Gold a Coop Premium café, v obou případech přes 2 µg/kg výrobku.


Hodnotitele zajímalo také to, jestli je prášek vyroben z kávových zrn, nebo do něj byly přidávány i další látky jako kořen čekanky (cikorka), ječmen, žito a další kávovinové náhražky. Pokud by byl obsah dalších látek a vlhkosti vyšší než 5 procent, nesmí se výrobek již nazývat instantní kávou. Přitom v regálech s instantní kávou narazili redaktoři na výrobky, které se jí svým názvem podobaly, složením ale nikoliv. Šlo např. o Mocafe Rebecca Cafe nebo o směs Kávička, vyrobenou z kávovin namísto kávových zrnek.

 

V testu se potvrdilo, že se může vyplatit si za lepší kávu připlatit. A rozhodně raději kupovat zrnkovou.
 

zdroj:
https://www.stream.cz/adost/10016073-rozpustne-kavy-s-rakovinotvornymi-latkami

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář