Jdi na obsah Jdi na menu

ČERVENÉ SYNTETICKÉ BARVIVO V POTRAVINÁCH E 124

1. 3. 2014

 Ponceau 4R (vlčí mák), Cochineal Red A (nachová červeň, košenila), Acid Red 18 (kyselinová červeň), Brilliant Scarlet 3R (zářivá červeň), Brilliant Scarlet 4R (zářivý šarlat), New Coccine, SX purple

Jasně červené barvivo. Má velmi stabilní pH a nemění vlastnosti při změnách teplot při jeho zpracování a skladování. Je často chybně zaměňováno za přírodní barvivo košenilu E120. Používá se především do sladkostí a potravin jako jsou kečupy, cukrovinky, marmelády, pudinky, žvýkačky, mléčné výrobky, limonády, zmrzliny, kompotované ovoce či rybí výrobky. Může vyvolat alergické reakce, horečky a zhoršit astma. Na pozoru by měli být zejména lidé citliví na aspirin. Na základě dlouhodobých studií na krysách a myších existuje podezření, že se jedná o karcinogen. U dětí může vyvolat či zhoršovat hyperaktivitu.

Přípustný denní příjem 4 mg/kg tělesné váhy. Organizace EFSA snížila maximální dávku na 0,7mg/kg za den. Maximální povolená dávka v nápojích je 70mg/l, v jídle 290 mg/l. Od dávky 100mg/kg za den je považována za vysoce karcinogenní.

Chemický vzorec: C20H11N2Na3O10S3
Trisodium-2-hydroxy-1-(4-sulfonato-1-nephthylazo) naphthalene-6,8-disulfonate

Zakázána pro možnou karcinogenitu v USA, Norsku a Finsku. Organizace FDA podala návrh na zakázání v EU.

ZDROJ:

http://www.neviditelnycert.cz/blog/pel-mel/1265-praskova-potravinarska-barviva.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář