Jdi na obsah Jdi na menu

AZBEST OHROŽUJE DĚTI VE ŠKOLÁCH

1. 9. 2012

Žáci dvou českobudějovických škol nesměli v listopadu 2011 chodit na vyučování. Školy musely zavřít kvůli vysokým koncentracím azbestových vláken ve třídách. Nebezpečí hrozí i desetitisícům dalších lidí. Azbest je součástí mnoha budov postavených v 70. a 80. letech, které procházejí rekonstrukcí. Při ní se uvolňuje.

 

Jen od září 2011 už kvůli azbestu musely přemístit výuku čtyři školy v Praze a mateřská škola na Českolipsku.

 

Hlavní hygienik Michael Vít teď proto chce nařídit kontrolní měření ve všech školách, jejichž budovy byly postaveny za socialismu a nedávno prošly rekonstrukcí. Právě těch se hrozba týká. "Nebezpečí nepodceňujeme. Ale nejdříve musíme zjistit, kde se co opravovalo. Snažíme se získat souhrnné údaje ze stavebních úřadů," říká Vít.

 

Potíže s azbestem, který se v organismu ukládá a postupně se podílí na vzniku nádorů, mohou mít daleko větší rozměry. V Česku jsou nejen školy, ale i tisíce nemocnic či administrativních budov postavených v 70. a 80. letech z takzvaného boletického panelu. Jeho součástí bývají azbestové izolační desky. Právě tyto budovy se teď hromadně opravují a dělníci při tom narušují azbestové desky. Do okolí se tím uvolňuje karcinogenní prach.

 

"Dokud se na takovou stavbu nesáhne, nepředstavuje azbest nebezpečí," říká odbornice na sanaci azbestu Zoja Guschlová.

Domy se dají opravit bezpečně, azbest je však třeba likvidovat podle přísných pravidel. A protože je to drahé a náročné, předpisy se mnohdy zanedbávají. "Zakázku obvykle získá firma, která je nejlevnější. Kvůli úspoře zvolí špatný postup a limity pro azbest jsou mnohonásobně překročeny," dodává Guschlová.

Na rekonstrukce dohlížejí hygienici. Vít se však brání, že se o opravách mnohdy dozvědí se zpožděním.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/azbestova-hrozba-visi-nad-tisici-skolami-i-nemocnicemi-p1v-/domaci.aspx?c=A111129_210734_domaci_abr

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář