Jdi na obsah Jdi na menu

Kniha: ŽIVOT LÁSKA SMÍCH (Osho)

15. 3. 2011

Je na vás, kde chcete žít - v radosti(nebi) či utrpení (pekle), protože ať chcete žít jakkoli, je třeba to nejdřív vytvořit.  Přijměte odpovědnost za peklo či nebe, ve kterém žijete. Jakmile této odpovědnosti porozumíte, nevěřím, že byste ještě směřovali k utrpení.

 

Všimli jste si, že všichni velcí lidé byli vlastně vždycky trošku bláznivý. Žili plně a intenzivně.. takové věci, často vadí milionům lidí okolo, a proto se budou všemožně snažit je trápit, odsuzovat a snažit se srazit je na kolena, tak, aby se mohli vrátit zpět „do klece“.. My se ale  nedáme!

 

Já osobně nepřistupuji k životu se zatnutými pěstmi, ale spíš s rukama dokořán. Život neberu jako nějaký problém, život je pro mě spíš něco jako nesmírné tajemství.. denně se opíjím životem (za což mě spousta „neprobuzených“ odsuzuje). Život sám je jako prázdné plátno a stává se tím, čím si ho pomaluji. Žiji si svůj život  tak odvážně, jak jen to jde. I vy můžete, chce to jen trochu víc odvahy, není co ztratit, snad jen své těžké okovy.

 

Celá naše výchova způsobuje rozštěpení mysli, společnost vytváří v každém člověku strach, strach z odmítnutí, nikomu nikde není dovoleno být sám sebou. Kdykoli jsme ve společnosti druhých, staráme se míň o sebe a jde nám spíše o to, jaký si ten druhý o nás udělá názor. Život ve strachu je snad horší než smrt.

 

To co vám ale ani smrt nesebere, je právě tím jediným cenným pokladem, avšak co smrt může vzít, žádný poklad není. Starejte se a ochraňujte takové kvality, které si ponesete dál, i po té co smrt zničí vaše tělo, to jsou totiž jediné a skutečné hodnoty.

 

Myslím, že největší magií života je naučit se přeměňovat „jedovaté látky“ v med. Není to zas tak těžké a je to jedno z největších tajemství, které vám zde sděluji. Když pocítíte např. hněv (jed), nic nedělejte, jen ho tiše pozorujte.. a čekejte co se stane..nechte ho být. Jenom tak se přemění ve svůj opak, to je jeden ze základních zákonů života, všechno se nepřetržitě přeměňuje ve svůj opak. V životě konejte jen když jste pozitivní a to také s druhými bytostmi sdílejte.

 

 

 

 

 

Manželství  jako PROSTITUCE

 

Láska je největší léčivá síla v životě. Ti, kteří neumějí milovat zůstali prázdní, nenaplnění. Pozorovali jste někdy zamilované lidi? Když se někdo zamiluje, jeho oči dostanou novou hloubku. V jeho tváři se zračí nový půvab a nová krása. Když jde, jakoby tančil. Je to tentýž člověk, a přece je to někdo úplně jiný. Do jeho života vstoupila láska, nadešlo jaro, a v jeho duši rozkvetly květiny. Láska způsobuje náhlou proměnu. Je velmi snadné milovat lidi „teoreticky“, problém však nastává máme-li je milovat takové jací jsou. Opravdová láska může růst zase jenom v lásce.

 

Láska je stav bytí.. a udělat z lásky smlouvu, znamená stavět zákon  nad lásku. Život s člověkem, kterého skutečně nemilujete, společný život kvůli zabezpečení, jistotě, finanční podpoře.. společný život z jakéhokoli jiného důvodu kromě lásky není nic jiného než prostituce.

 

Osobně bych si přála, aby jakákoli forma takového kupčení, zmizela ze světa, aby neexistovala.. (jak naivní). Pravým důvodem k uzavírání manželství je totiž nedůvěra.., protože když věřím ve svou lásku, proč bych si ji musela brát (právně zajistit) a mít na to smlouvu? A co je založeno na nedůvěře, nemůže lásku prohloubit, může jí to jenom zničit. Láska je autentická pouze tehdy poskytuje-li svobodu.. a existence je neustálá proměna.

 

Co je skutečným nepřítelem lásky? Není to nenávist, protože láska a nenávist jsou vlastně stejné energie., nejsou proti kladné, doplňují se. Skutečný protiklad existuje pouze mezi láskou a strachem. Láska se strachem nejsou nikdy  pospolu.. bude-li se člověk oddávat příliš strachu, láska se vytratí. Jen láska může člověka obohatit, strach paralyzuje a zmrzačuje.Čím více se necháte paralyzovat, tím větší budete mít strach.. je to začarovaný kruh.

 

Jen láska dává křídla, pomáhá uvolnit se a nacházet odvahu žít.. nahraďte své obavy láskou a VYHRAJETE.

 

Život láska smích
kniha, 110 Kč, 115 stran, nakladatelství Pragma
Osho je osvícený mistr našeho věku. Tato kniha je záznamem jeho přednášek, které spontánně promlouval ke svým posluchačům.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář