Jdi na obsah Jdi na menu

Kniha: ŽÁDNÁ SETKÁNÍ NEJSOU NÁHODNÁ (K.Pollak)

15. 2. 2011

My lidé jsme už takoví, že nás druzí velmi často rozčílí, zklamou anebo v nás vyvolají různé jiné negativní pocity. Ve skutečnosti je každý člověk naším zrcadlem, naším učitelem. A není náhoda, že nám určitá osoba v jisté chvíli přináší určitou lekci. Autor nám předkládá pohledy, zamyšlení, rady, náměty a jednoduchá cvičení, jež nám pomohou vidět jinak – pravdivěji – sebe i druhé.
 

Vybírám věty, které stojí za zamyšlení. .... Ač už tolikrát a v tolika knihách napsáno, jen ztuha a sporadicky začleňujeme do svého všednodenního bytí.

Od každého člověka, se kterým se setkám, se vždy mohu něco naučit.

Představ si, že žádné setkání mezi lidmi  není náhodné. Představ si, že každý, s kým se setkám, je poslán z nějakého důvodu. ... Mohu a chci se od ostatních učit.

Namísto poznávání nás samých často obviňujeme jiné. Toto se nazývá projekce. Problémy, které jsou v nás, promítáme na ostatní(projikujeme). Takto se vyhýbáme pohledu na nás samé.

Až budeš příště smutný, naštvaný, rozrušený či podrážděný kvůli někomu ze svého okolí, ustup a řekni si: "Nejsem smutný z toho důvodu, ze kterého si myslím, že jsem." (z knihy Škola zázraků)."Nejsem rozrušen z důvodu, ze kterého si myslím, že jsem." ... Tato věta ti otevře možnost poznat sebe samého namísto obviňování jiných.

Já sám jsem zodpovědný za to, jak se rozhodnu interpretovat to, co vidím.

Skutečnost a má koncepce skutečnosti nejsou totožné.

Každá volba, kterou vykonáš, je ohodnocení sebe samého.

Jediná pravdivá myšlenka, kterou můžeme říci o minulosti je, že tato už neexistuje.

Hluboko v tobě je vše, co je dokonalé. Hluboko v tobě je ten, kým bys měl být.

Naše podvědomí registruje - chápe - jen představy.

JEDINÉ, CO MOHU ZMĚNIT, JE MÉ VLASTNÍ MYŠLENÍ.

Ať už očekávám cokoliv u jiného člověk, budu to hledat a budu to nacházet. To, co chci vidět - to také uvidím.  ... MÉ MYŠLENKY JSOU TVOŘIVÉ. Jsem zodpovědný za své vlastní myšlenky. Své mínění o sobě samotném mohu změnit. Své mínění o jiných lidech mohu změnit.

Rozšiřuj pověsti o tom, co je dobré. Uveď do oběhu dobré pověsti! ... Vytvářej pozitivní vzory. Ty negativní odstraň.

To, co řekneš, musíš cítit upřímně.

Mé mínění o jiné lidské bytosti častěji značí to, jaký jsem uvnitř já, než jaká je uvnitř ta druhá osoba. V mém vědomí je, že mé myšlenky jsou tvůrčí.  .. Mé mínění o tobě svědčí něco o mně. Mé mínění o tobě nesvědčí nic o tobě.  Co kdyby každý tvůj názor na jiného člověka přidal na pravdě či lži o něm či o ní - vytvořil představu, iluzi, fantazii o této osobě? ... Každá myšlenka, která mě napadne, přidá buď na pravdě, či přidá na iluzi. Každá myšlenka, která mě napadne, zvětší buď pravdu, či zvětší iluzi. Jsem zodpovědný za svoje myšlenky.

Člověk, který se cítí dobře, nikdy nemá potřebu na někoho útočit a nemusí nikoho jiného zesměšňovat.

To, co se právě odehrává, se děje, protože se mám co učit.

Když odsoudím někoho, nevidím celou osobu. ... Když někoho podceňuji či jsem zaujatý proti jinému člověku, proti dítěti nebo dospělé osobě, ve skutečnosti tím ubližuji jen sám sobě.

Vždy budu mít strach z osoby, kterou jsem napadnul. ... I myšlenka může být útok! ... Za každou negativní myšlenkou, která mě napadne o jiné osobě, se skrývá jakýsi strach, který je v mém nitru. ... Mám sklon vysmívat se a napadat své okolí tím, co sám v sobě zapírám a potlačuji.  .... Každá myšlenka, která mě napadne, vytvoří záznam v mých buňkách. Mohu si vybrat, jaké mínění budu mít sám o sobě. Jsem zodpovědný za svoje myšlenky.

Všechna zlost je pokus, jak donutit někoho, aby se cítil vinen. .... Každá maska je obrana, prosba - volání o pomoc. Jestliže jsi schopný to vidět, pak vidíš pravdu. Toto je opravdové vidění.  Kdykoliv se potkáš  "falší" bez toho, abys ji přijal jako pravdu, stává se z tebe potencionální pomocník a osvoboditel.  ... Rozhlédni se kolem sebe. Přemýšlej o svých reakcích na různé lidi. Dokážeš vidět jejich skutečnou tvář? Anebo jsi obětí svých vlastních interpretací?

Mé myšlenky určují to, co vidím. .... Jakmile pociťuji strach, mám sklon převracet skutečnost a nevidět pravdu. Má zkušenost reality není stejná jako realita. Mé bázlivé myšlenky mi ukazují hrozivý svět. Mé milující myšlenky mi ukáží milující svět. Své myšlenky mohu změnit. MYŠLENKY A POCITY ŘÍDÍ MÉ VIDĚNÍ SVĚTA I MÉHO ŽIVOTA.

 

Vydavatelství Eugenika, Brožovaná bez přebalu lesklá, 117 x 178 x 7 mm, 132 stran
První vydání: 2008

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář