Jdi na obsah Jdi na menu

kniha: VĚDOMÍ (Osho)

15. 11. 2011

Jednou z nejdůležitějších věcí, která je o člověku potřeba pochopit je, že člověk spí, dokonce i když si myslí, že je bdělí. A snící mysl nemůže vidět pravdu. Dokonce ani zvířata nespí tak hluboce jako člověk. Nejsme přítomni ani pro svět natož pro sebe, to je také způsob spánku. Prožívejte přítomnost a staňte se „vědomí“. Skutečně žije jen ten, kdo je bdělý. Pracujte hodně s přírodou, protože příroda je bdělá.. a to je i mé kouzlo (dle mého jedna z nejlepších prací od OSHA).

 

Bdělosti dosáhnete skrz pozorování, pozorujte vše  a každý svůj čin, každou myšlenku. Skrz pozorování se stane vše skutečnějším, žijte přítomností a nikdy nelitujte minulosti.

 

„Bdělí mají jeden společný svět(existence), spáči každý svůj vlastní, soukromý.“

 

Kvůli „spáčům“, kvůli tolika spáčům existuje tolik světů.. a proto není možný dialog, v takovém světe je možný jen konflikt, probuďme se! Všichni ti kdož bdí, mají jeden společný svět, a tím je“existence“. A všichni ti, kdož spí a sní, mají své soukromé světy. A jediné co je potřeba odhodit a zřeknout se toho, je přestat snít a probudit se do přítomného okamžiku.

 

Člověk si v životě uvědomuje tolik věcí, tolik skutečností kolem sebe až na tu jednu, tu nejpodstatnější a to je on sám. Neustále, ať jste kdekoli, zkuste si uvědomovat a myslet na listenci sama sebe. Toto neustálé připomínání si svého „jáství“ ve vás vytvoří  jemnou, velmi jemnou energii, a vy z nenadání začnete být velmi krystalickou bytostí.

 

Vědomí je totiž to, co z člověka dělá vůdce, dělá z něco vládce vlastního osudu. Tohle všechno Vás maximálně posílí.. Všimli jste si toho a zamysleli se sami nad  tím, proč člověk vyhledává adrenalinové sporty, extrémní situace a podobně?

 

V takových situacích existuje totiž okamžik, řekla bych  „náhlý střed“ a najednou člověk nemůže přemýšlet, nemůže snít, nemůže si představovat.. vše se vněm zastaví.. přítomnost ztuhne. Nebezpečí má půvab jen proto, že se při něm člověk cítí jako by „ve středu“.. Jeli smrt blizoučko, teprve tehdy se život stane skutečným.. ano sama jsem si podobnými prožitky prošla a není nic bližšího tomuto prožitku skutečného života až ve chvíli hranice života a smrti.

 

 

Kořeny utrpení

Utrpení je stavem „bez vědomí“.. rozpadáme se, naše myšlenky, činy, emoce.. každé jde jiným směrem, ztrácíme integritu.. jednotu. A život, který není harmonický nebývá šťastný. Opustit svůj soukromý svět, svět ve snu, staneme se bdělejšími a tím i bez utrpení. Právě ty naše neúspěchy nám říkají jak moc jsme „nevědomí“.

 

Právě ve chvíli, kdy si řeknete, že žádný váš problém není vážný, právě v té chvíli se stane váš problém z 99% mrtvým. Neztotožňujte se se svými problémy, prosím.

 

 

 

Těším se.. ze všeho. Opravdový poklad totiž existuje „tady a teď“

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář