Jdi na obsah Jdi na menu

Kniha: PROČ SPÍME

1. 8. 2019

Kolik hodin jste dnes v noci spali? Pokud méně než osm, pak asi stejně jako většina lidstva trpíte spánkovou deprivací. O co přicházíte? Lidé, kteří si dopřávají dostatek spánku, jsou zdravější, chytřejší, štíhlejší, atraktivnější a šťastnější. Evoluce nás touto bezbrannou fází denního rytmu nevybavila náhodou! 

 

Na 416 stránkách se dozvíme, proč je lepší dát si šlofíka než dělat spoustu jiných věcí, proč nechat své náctileté dítě v klidu vyspávat, proč senioři nutně potřebují stejné množství spánku jako zamlada a ne méně, proč nečučet před spaním do mobilu či notebooku, jak spánek činí lidi moudrými a laskavými, že nevyspalý člověk je na tom s (ne)pozorností zhruba stejně jako lehce podnapilý člověk, atd. atd. Kniha je psaná i pro laického čtenáře - všechny odborné záležitosti jsou srozumitelně vysvětleny a z knihy přímo čiší, jak je tento "spánkový vědec" do tématu zapálený. Ke cti mu slouží, že je sice fanda, ale není fanatik uctívající spánek a nic než spánek, pečlivě odděluje svoje názory od závěrů vědeckých studií a studie zas podrobuje kritickému zkoumání.

Kniha předního světového neurovědce Matthewa Walkera odkrývá nejnovější poznatky z výzkumu spánku. Poprvé v historii dnes věda dokáže zodpovědět, proč vůbec spíme, jak spánek prospívá našemu tělu a mozku a proč má spánková deprivace tak ničivé následky. Walker fascinujícím způsobem objasňuje vliv spánku na logické rozhodování, učení a paměť, na seřizování našich emocí a imunitní systém, ale i metabolismus a chuť k jídlu. A přesvědčivě dokládá, že nedostatek spánku nás může mnoha různými způsoby zabít.

 

Vřele doporučuji pro zajímavost i poučení. 
(Pokud jste svůj spánek dosud zanedbávali a ani po přečtení téhle knihy jste to nezměnili, pak vám už asi není pomoci :)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář