Jdi na obsah Jdi na menu

VITAMIN P - FLAVONOIDY

1. 2. 2012

Flavonoidy, jinak nazývané také bioflavonoidy, či vitamín P, jsou látky náležející mezi rostlinné sekundární metabolity. Jsou známé pro své antioxidační působení. Celkem k flavonoidům patří asi 60 látek, které mají obvykle kladný vliv na lidský organismus, zvláště pak na cévy.

V souvislosti s působením na lidské zdraví se flavonoidy často zmiňují u vína, víno považováno za výborné pro lidi se kardi-cév. obtížemi. Flavonoidy regenerují a zpevňují cévy.

Příkladem může být látka rutin, známá z přípravku ascorutin, běžně podávaného v nemocnicích. V závislosti na míře cévních obtíží mohou např. člověka s křečovými žílami již po 2 dnech přestat bolet nohy. Rutin nalezneme také v borůvkách

Dalším flavonoidem je např. CITRIN obsažený v blankách dužin citrus. plodů, především ve vnitřní bílé slupce s nahořklou příchutí pod kůrou plodu. Velké množství flavonoidů se nalézá též v plodech ostropestřce marián. Nebo v černém jeřábu. Usušené plody můžeme zakoupit v bylinné lékárně

Některé flavonoidy jsou silnými atioxidanty Mezi nejsilnější patří flavonoidy ostružin, malin, malinoostružin, lékořice, aronie, černého rybízu, granátového jablka, červených grapefruitů, oliv a olivového oleje, červeného vína, kakaa, borůvek a rajčat.

Bioflaflavonoidy jsou látky rostlinného původu, které najdeme prakticky ve všech rostlinných buňkách.

Flavonoidy jsou sloučeniny odvozené od polyfenolů, resp. heterocyklu flavonu.

V současné době je známo těchto látek přes 20 000.

Tyto látky nejsou pro naše tělo nepostradatelné, nemůžeme je tedy označit jako klasické vitamíny.

Pro nás jsou spíše přírodním lékem.

 

Lze se bez nich obejít, při pravidelném užívání však dokáží pomoci při mnoha nemocech, a to jak v léčbě, tak při prevenci. K nejznámějším patří rutin, kvercetin, citrin a hesperidin, hesperin, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutin a další. V přírodě mají funkci barviv a dodávají ovoci a zelenině charakteristické zabarvení. Některými autory jsou bioflavonoidy zařazovány do skupiny tzv. vitamínů P. Tato terminologie vychází z jejich hlavního účinku, kterým je velice pozitivní ovlivnění tzv. permeability, tj. propustnosti a pružnosti krevních kapilár. Tato vlastnost vychází z aktivace tvorby látky bílkovinné povahy – pružného kolagenu. Vhodnými zdroji jsou v podstatě všechny druhy ovoce a zeleniny. Z obilovin je na bioflavonoidy bohatá pohanka. Obsahuje hlavně rutin.


Nezastupitelné místo mají při léčbě paradentozy společně s vitaminem C, kdy jsou velmi důležité jako ochrana vitaminu C a samostatně působí jako ochrana pružnosti cévní stěny a dále slouží jako antioxydanty. Bioflavonoidy se řadí k nejúčinnějším antioxidantům rostlinné říše a tudíž je využijeme k ochraně buněk před negativními účinky volných radikálů.
Jak již bylo zmíněno, v přírodě doprovází hlavně vitamín C. Zde působí v roli jakéhosi ochránce tohoto vitaminu. Chrání jej nejen před poškozením oxidačními procesy, ale zároveň výrazně zvyšují jeho vstřebatelnost a účinnost. Tyto dvě látky jsou výstižným příkladem tzv. synergického působení, kdy jejich společný účinek je mnohonásobně vyšší.


Qercerin je vhodný pro diabetiky k ochraně cév a oční rohovky.

 

Mezi hlavní nepřátele bioflavonoidů patří - teplo a světlo, var, voda, kyslík a kouření Z léků Acylpyrin, některé léky na spaní a antikoncepční tablety. Flavonoidy jsou metabolizovány v játrech, vylučují se močí (jejich metabolity lze prokázat cca za 48 hodin po podání), částečně i žlučí a malé množství vypařováním. Vstřebávají se velmi rychle, hlavně v tenkém střevě již za hodinu je možno je prokázat ve slinách.

 

Vylučování metabolitů po podání ústy lze v moči pozorovat za cca 48 hodin. Důležitá je i střevní flora - ze střevního traktu býložravců byla izolována řada mikrobů, které štěpí např. bioflavonoid rutin. Při předávkování vitamínem P můžete pociťovat nevolnost, bolesti žaludku, může se objevit zvracení a průjem. Extrémní dávky mohou působit toxicky na naše ledivny.

 

ZDROJ: WIKIPEDIE

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář