Jdi na obsah Jdi na menu

ÚPAL NEBO ÚŽEH?

1. 3. 2012

Postiženi jsou především malé děti, kojenci, staří lidé, osoby s onemocněním srdce a oběhu a obézní jedinci (tuková vrstva je při vysoké okolní teplotě nežádoucí izolací zabraňující ztrátám tepla z organismu).

 

ÚPAL:

je reakce organismu na jakoukoliv tepelnou expozici. Výsledkem je přehřátí organismu ze selhání jeho vlastní termoregulace.

To znamená, že se ani nemusíte potkat přímo se sluncem. Přijít k němu můžete při cestě přehřátým autem bez klimatizace, na letním festivalu nebo v kterémkoli jiném prostředí, kde je moc horko, dusno, těsno a třeba i vlhko (například v přeplněné tramvaji).

„Pořídíte si“ ho snadno, když málo pijete a chybí vám rovněž minerály, takže organismus nezvládá vyrobit tolik potu, kolik by bylo potřeba k ochlazení těla. Nebo nastane situace, že se v těle hromadí nadměrné teplo, se kterým si váš termoregulační systém nedokáže poradit (což platí například pro silnější až obézní jedince).

 

Příčiny dělíme na:

  • vnitřní - nadměrná tvorba tepla (porucha funkce štítné žlázy), nedostatek tekutin a solí k tvorbě potu,
  • vnější - nedostatečný odvod tepla vlivem nepříznivých vnějších podmínek (teplota přes 35 stupňů, prostředí s nadměrnou vlhkostí, těsné pracovní prostory),
  • nejčastěji jde však o kombinaci obou.

Jak se projevuje? Nevolností, někomu je na zvracení, bolí hlava, závrať,zrychluje se tep, hůře se dýchá, zrychlený tep, stoupá tělesná teplota, dokonce může i nad 40 °C. A když se stav rychle zhoršuje, přidávají se křeče a můžete i ztrácet vědomí.

Jak ho řešit? Nejlepší cestou je ochlazení. Postiženého dopravte do míst, kde je stín a nejlépe i chladno, pomůže klimatizace či větrák. Uvolněte mu oděv. Půjde-li to, osprchujte ho vlažnou vodou, a pak mu mokrým ručníkem potírejte zejména hlavu a končetiny (nohy mohou být zvednuté). Pomalu mu podávejte vlažné tekutiny s dostatkem minerálů, například iontové nápoje, ovšem stačí i obyčejná osolená voda.V případě bezvědomí volat 155.

 

ÚŽEH:

neboli sluneční úpal představuje podráždění mozku a jeho blan přímým slunečním zářením. Většinou nevznikne sám o sobě, ale jedná se spíše o obojí, tzn. úžeh i úpal společně.

Příznaky jsou podobné. Na rozdíl od úpalu mohou zde přicházet příznaky s časovým zpožděním po sluneční expozici, např. v noci po slunění. Může být opálení sluncem, nebo i spálená kůže. Ostatní příznaky jsou podobné, navíc je přítomno ztuhnutí šíje a podobné příznaky jako u zápalu mozkových blan.

Prevencí je dostatek tekutin, střídavé ochlazování (koupání, sprchování, zvlhčování kůže), pokrývka hlavy a zvlhčování vlasů (jsou-li jaké) zvláště u dětí.

První pomoc je:

  1. Přenesení postiženého na chladné, stinné místo, uložit s podloženými nebo zvednutými končetinami. Při úžehu spíše zvednou hlavu.
  2. Uvolnění oděvu
  3. Postupné ochlazování (obklady, led...) Ochlazujeme především hlavu postiženého!! Současné ochlazování kůže proudícím vzduchem, ventilátorem a podobně.
  4. Opatrná náhrada tekutin. Malé množství, není vhodná čistá voda, spíše iontový nápoj, nebo vodu osolit (1 čajová lžička soli na litr tekutiny), vhodný je studený velmi mírně oslazený čaj s citronem.
  5. Při bezvědomí stabilizovaná poloha
  6. Při selhávání životních funkcí jejich podpora (umělé dýchání, nepřímá masáž srdeční)
  7. Transport k lékaři

 

Prevence se vyplatí

  • v horkých dnech vycházejte ve volném vzdušném oblečení, s pokrývkou hlavy, zásobeni dostatkem vody v tašce nebo batohu
  • pravidelně se ochlazujte (pomůže i jen omytí obličeje, šíje, dekoltu a končetin vlažnou vodou)
  • rozumně se opalujte (miminka, malé děti, senioři a ti, kdo trpí zejména kardiovaskulárními a dýchacími chorobami by se neměli opalovat vůbec). Tito a také silnější až obézní lidé jsou skupinou, která úpal nebo úžeh nejhůře snáší. Proč? Malé děti ještě nemají dostatečně vyvinutý termoregulační systém, který senioři sice mají, ale u nich už nemusí pracovat tak dobře jako zamlada a navíc starší lidé přijímají méně tekutin. Nadměrné teplo výrazně zatěžuje zejména srdce a u silných osob jejich větší vrstva tělesného tuku zpomaluje výdej tepla z organismu.

A co vy, měli jste někdy úžeh či úpal?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář