Jdi na obsah Jdi na menu

TEST KEČUPŮ DOPADL KATASTROFÁLNĚ

1. 11. 2011

Časopis dTest provedl test 22 kečupů nabízených v tuzemských obchodech a výsledek skončil žalostně. Ve všech testovaných výrobcích byla zjištěna přítomnost až osmi druhů mykotoxinů a u některých byly navíc objeveny i pesticidy.

 

Přítomnost mykotoxinů podle časopisu svědčí o tom, že část použitých rajčat byla nahnilá či plesnivá. „Ačkoli se jednalo jen o stopová množství různých druhů mykotoxinů, vypovídají o tom, že výrobci si s kvalitou surovin hlavu často nelámou,“ komentuje výsledek šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

 

Mykotoxiny jsou škodlivé látky produkované plísněmi. Téměř všechny poškozují játra a ledviny a negativně působí na imunitní systém. Některé z nich jsou potenciálně karcinogenní.

Hodnocení přítomnosti pesticidů, látek k tlumení a hubení škůdců, sice dopadlo o něco lépe, ale i tak test odhalil přítomnost v devíti vzorcích.

Pesticidy nepříznivě působí na nervovou soustavu a hormonální systém člověka. Mohou i trvale poškodit mozek. Přispívají také ke vzniku leukemie u dětí. 

 

 

Kde jsou rajčata?

Rovněž přítomnost samotných rajčat vzbuzuje pochybnosti. Minimální podíl rajčatové suroviny v kečupu daný vyhláškou ministerstva zemědělství se někteří výrobci snaží obcházet úpravou názvu na „kečupová omáčka“.

 

„Jak jsme zjistili, rajčata se v kečupu nejčastěji nahrazují levnější jablečnou dření, karotkou nebo cibulí, běžný je i přídavek cukerných sirupů ze škrobu či modifikovaných škrobů,“ doplnila Rozová.

 

Test jasně ukázal, že čím vyšší množství rajčat kečup obsahuje, tím lepší dosahuje chuti a že různé náhražky či koření se přirozené chuti rajčat nemohou vyrovnat.

 

Nejlepšími výrobky v testu byly značky kand, Ketchup sladký extra a Lidl Mikado, Kečup jemný. Naopak dva ze tří nejdražších výrobků, Heinz rajčatový kečup jemný a Tesco Organic/Bio rajčatový kečup získaly pouze uspokojivé hodnocení.

ZDROJ:

http://www.novinky.cz/ekonomika/248059-test-kecupu-dopadl-katastrofalne-vsechny-jsou-z-nahnilych-ci-plesnivych-rajcat.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář