Jdi na obsah Jdi na menu

SYROVÁ STRAVA - VITARIÁNSTVÍ

1. 8. 2012

Vitariánství je výživový směr založený na přijímání výhradně tepelně neupravených, živých potravin rostlinného původu, mezi než patří zeleninaovoce, ořechy, semena, naklíčené obilí a luštěniny. Za vitariány se mnohdy mylně označují i tací, kdož pijí syrové mléko a mléčné výrobky převážně z kozího nebo ovčího mléka. Často se vitariánsky stravují v teplém ročním období i nevitariáni.

 

Jídelníček neobsahuje živočišné produkty, natož tepelně upravené, většinou jsou vitariáni totiž zároveň vegani. V jídelníčku vitariána se také nenachází obiloviny a luštěniny, které se jedí pouze naklíčené. Obilovinyhlavně kvůli vysokému obsahu lepku, vyjma pohanky, která lepek neobsahuje a není obilovinou, luštěniny pak kvůli špatné stravitelnosti.

 

Vitariáni pojídají tzv. živé jídlo (raw food), které neprošlo tepelnou úpravou nad 42 stupňů Celsia. Pojem raw food byl převzat z anglických výrazů raw [ró], v překladu „syrový“, a food [fúd] s doslovným překladem „jídlo“, volně také „strava“. V českém jazyce se označuje jako živá strava.

 

Raw food vychází z myšlenky, že tepelně upravená strava výrazně ztrácí své výživové hodnoty. Za hraniční považuje teplotu cca 42°, nad kterou dochází ke zničení živin a důležitých enzymů. Vitariáni totiž tvrdí, že enzymy tvoří život a vařená strava se v raw food nazývá „mrtvá strava“. Za podklad nepřirozenosti tepelné úpravy pro člověka se používá argument, že ani ostatní živočichové tepelně neupravují svou potravu.

 

Největší procento jídelníčku vitariána tvoří především ovoce, zelenina, saláty a semínka, ořechy a sušené plody. Důležité je také vhodné pořadí jídla pro správné trávení. Například ovoce by se nemělo kombinovat se zeleninou apod. Oblíbené jsou na živé stravě také různé koktejly, ve kterých se smíchá několik potravin – tzv. smoothies.

 

Zastánci raw stravy používají nejčastěji výkonné odšťavovače, případně výkonné stolní mixéry, sušičky, food procesory, spiralizéry a krátkodobě i lednice a mrazáky. Slouží primárně k přípravě živého jídla pro spotřebu do cca 30 minut od zpracování, případně i k tvorbě raw pochutin, například raw krekrů, sušenek. Jen zřídka kdy lze nalézt v kuchyni mikrovlnné sporáky a trouby.

 

ZDROJ: wikipedie

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mirek - Maruško, mám Tě rád!

13. 1. 2013 23:09

M. :-)