Jdi na obsah Jdi na menu

ŠPENÁT PĚTKRÁT JINAK

1. 9. 2012

Špenát je ohromně populární listová zelenina, která se používá se téměř ve všech světových kuchyních. Na rozdíl od svých robustnějších kolegů, jako je třeba kapusta (kterou si v jídle zaručeně s ničím nespletete), má totiž špenát velmi jemnou chuť a delikátní texturu. Je tedy snadné jej přizpůsobit chuti receptu podle potřeby.

 

Z dětství si jej určitě pamatujete jako oblíbenou zeleninu Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla zdecimovat jeho nepřátele. A není se čemu divit! Špenát je bohatý na železo, které hraje zásadní roli ve zdravé funkci červených krvinek, pomáhá obnovit energii a zvýšit vitalitu. Zároveň je víc než jakákoliv jiná zelenina plný vitaminu K, který je důležitý pro zdraví kostí. Tělu dodá i vitaminy A a C, kyselinu listovou a hořčík.

 

IDEÁLNÍ PŘÍSADA PRO RYCHLOVKY

Špenát je k mání celý rok, jeho sezóna však trvá od dubna do září. Při nákupu hledejte zářivě zelené lístky, křupavé stonky a svěží vůni. Nejdéle vydrží v chladničce v perforovaném sáčku. Oplachujte až těsně před přípravou, jinak listy nasáknou vodou. Opláchnutí by mělo být důkladné ale krátké, aby se neodplavily živiny rozpustné ve vodě.

 

Mladé světlejší lístky se hodí syrové do salátů, starší tmavě zelené se obvykle vaří. Špenát má jednu velmi praktickou vlastnost - je hrozně rychle hotový - a jednu nepraktickou: při vaření se dramaticky scvrkne jeho objem. Se sáčkem špenátu o objemu 450g při nákupu počítejte pro dva lidi.

 

Přípravu si můžete načasovat zhruba takto: Restovaný špenát je hotov za 8-10 minut, v páře mu stačí 3-4 minuty a na pánvi wok dokonce jen 1-2 minuty.

 

ŠPENÁT PĚTKRÁT JINAK:

1. Nahrubo nasekané lístky vám budou chutnat v salátech, s vajíčky, v sendvičích a v polévce – zkuste je přidat do naší čočkovky místo klobásy, nasypte je do netradiční studené avokádové polévky, která je přímo stvořená pro horké letní dny.

 

Nebo je nechte zazářit jako hlavní hvězdu v receptu na zdravou špenátovou polévku.

 

2. Špenát nemá rád trápení dlouhou tepelnou úpravou. Jako základní přípravu jej stačí nechat chvíli zavadnout ve vroucí vodě nebo na horkém oleji, jako v našem receptu na sezamový špenát.

 

3. Krémový špenát připravený se smetanou je vynikající k těstovinám; vyzkoušejte třeba náš recept na špenátovou omáčku. S takto upraveným špenátem si skvěle rozumí parmezán či sýr feta, česnek a špetka muškátového oříšku.

 

4. Vaření špenátu v páře pomůže zachovat nejvíc blahodárných živin. Abyste baštili co nejzdravěji, zahřejte špenát v pařáku a hned po zavadnutí jej ponořte do studené vody s ledem, která zastaví proces vaření. Pak slijte a jemně vyždímejte přebytečnou vodu.

 

 

zdroj:

https://www.albert.cz/spenat-recept

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tereza - Zdravé vaření?

15. 1. 2013 21:10

Nezlobte se na mne, ale dát do rubriky "zdravé vaření" recept, jehož součástí je mražený špenát a ještě hůře masox, mi přijde poněkud podivné...