Jdi na obsah Jdi na menu

SNIŽTE SVOU HLADINU CHOLESTEROLU

1. 9. 2015

Zvýšená hladina cholesterolu v krvi patří mezi faktory zvyšující riziko onemocnění srdce a cév, přičemž srdečně-cévní onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí jak v Evropě, tak v České republice.

Při zjištění zvýšené hladiny cholesterolu v krvi je proto třeba začít co nejdříve s jejím ovlivňováním. Odborníci doporučují nechat si hladinu cholesterolu v krvi pravidelně kontrolovat alespoň jednou za dva roky, a to i v případě, že máte hodnoty v pořádku.

 

Pokud máte hladinu cholesterolu v krvi zvýšenou nebo dokonce vysokou, musíte upravit svůj jídelníček, a to dlouhodobě. Touto cestou můžete nejen zabránit dalšímu zvyšování, ale dokonce hladinu cholesterolu snížit. 

 

SNÍŽIT SVOU HLADINU CHOLESTEROLU O 10% = snížení rizika, že vás potká infarkt ve čtyřiceti o celých 50%! Doporučená celková hladina cholesterolu v těle je méně než 5,6 milmol./l krve. Optimum je okolo 5 milmol/l.

 

Zvyšující se hladina cholesterolu v krvi jde často ruku v ruce s tím, jak sepestáváme hýbat. Funguje to naštěstí i naopak –dostatek pohybu dokáže hodnoty  zrkotit do rozumných mezí.Navíc cholesterol a stres spolu těžce souvisí (i hubený vysoký člověk může mít vysokou hladinu cholesterolu, právě díky např.stresovému povolání)

 

O tom jak vysokou hladinu cholesterolu budete mít, z velké části rozhoduje jídelníček. Je-li příliš bohatý na nasycené tuky a jednoduché sacharidy, půjde nahoru.

 

Nejlepší prevencí je lehká strava podobná stedomořské kuchyni – spousta syrové zeleniny a čerstvého ovoce, oliv, luštětnin a ryb. Dále potraviny bohaté na vlákninu (semena, oechy, vločky), nenasycené mastné kyseliny omega 3, antioxydanty a fytosteroly.

 

 

Deset zásad pro boj s cholesterolem

Snižte spotřebu tučného masa a uzenin, vyvarujte se vnitřností. Používejte rostlinné oleje a tuky s vyšším obsahem vícenenasycených mastných kyselin.


Pokud máte zvýšenou hladinu cholesterolu, zařaďte do stravy margarín obohacený rostlinnými steroly.


Dávejte přednost nízkotučným mléčným výrobkům. Konzumujte hodně zeleniny a ovoce, převážně v syrovém stavu (500 g denně).


Vybírejte si celozrnné výrobky (pečivo, ale také např. celozrnné těstoviny či neloupanou rýži), cereálie a luštěniny, které obsahují vlákninu.


Zařaďte do svého jídelníčku tučné ryby – nejlépe 2krát týdně (vhodné jsou např. losos, makrela, sardinky).


Dbejte na přiměřený tělesný pohyb (minimálně půl hodiny alespoň čtyřikrát týdně, nejlépe každý den; například svižná chůze či kolo jsou vhodné pro každého).


Omezte spotřebu cukru, a tedy i konzumaci sladkostí, moučníků a bílého pečiva.


Při tepelné úpravě jídla se vyhněte častému smažení.


Naučte se zvládat stresové situace – jinak škodíte sami sobě!

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář