Jdi na obsah Jdi na menu

skrytý význam nemoci: ISCHIAS

1. 3. 2012

 

Ischias nebo lidově řečeno houser poukazuje na skutečné nebo pociťované přetížení. Člověk si toho bud' "naložil příliš na svá záda " nebo moc předsevzal, pociťuje příliš velkou zodpovědnost nebo své problémy pouze odsunuje, a tak se stává jeho život čím dál těžší. Ischias může stát také ve spojení s finančními starostmi a strachem z budoucnosti. Možné jsou i takové případy, kdy člověk se sebou ještě neustále "vláčí" svou minulost.


Tělo pak toto přetížení vyjadřuje vyšinutím v oblasti bederní páteře, čímž je zatěžován nerv ischiasu. Bolest, která s tím zároveň vzniká, nutí člověka ke klidu a k "rozvaze", aby mohl najít cestu k úlevě a zbavil se tak tohoto tlaku. Člověk by se měl zeptat sám sebe, proč si tolik "naložil", co a komu tím chce dokazovat. Má snad pocit, že mnoho neznamená? Snaží se tyto pocity méněcennosti kompenzovat obzvláště velkým výkonem? Je možné, že se má rád málo? Nebo je pouze "naštvaný", protože život neběží neustále tak, jak by si to přestavoval?
 

Co je třeba dělat
Protože člověka určité věci, se kterými nesouhlasí a nechce si je připustit, nervují, vzniká bolestný vnitřní tlak, který ho chce upozornit na to, že si dotyčný svým chováním pouze ubližuje. Člověk například nechce připustit a vyjádřit určitý aspekt své osobnosti. Uhýbá před skutečnostmi a zaujímá jakýsi ztuhlý postoj, který neodpovídá jeho podstatě. Proto by člověk měl v sobě najít sílu a stát si za svými názory, i v případě, že s ním jeho okolí nesouhlasí. Ten, kdo si stojí i za svými zdánlivě nedokonalými stránkami a snaží se je prožívat, aby je mohl odstranit, ztrácí tyto symptomy - napětí zmizí.


Kdo může bránit člověku v tom, aby svůj život uspořádal naprosto nově? Proč by to nemohl udělat hned teď? Takto vynucený klid je možné smysluplně využít, pak je nejen vyřešen určitý problém, ale také zmizí bolesti.

Kurt Tepperwein

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář