Jdi na obsah Jdi na menu

RECEPT NA VÝBORNÉ BAZALKOVÉ PESTO

14. 4. 2016

 


Pesto  je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka.

Původ pesta se klade do oblasti Liguriev severní Itálii Název je odvozen z italského slova pestare = tlouci, mlátit. Tradiční příprava klasického pesta spočívá v rozdrcení a tření bazalkových listů v hmoždíří. Do nich se dále přidává sůl a česnek, parmezán a/nebo jiný drobně strouhaný ovčí sýr a piniové oříšky, nakonec olivový olej Jiný druh, pesto alla siciliana, obsahuje na slunci sušená rajčata.

 

Nejlepší je pesto čerstvě připravené se špagetami; podle klasického receptu z okolí Bologne se špagety vaří a podávají s několika nakrájenými bramborami Pesto však lze konzumovat i s chlebem, saláty sýrem aj. Není vhodné jej ohřívat, neboť bazalka při vysoké teplotě hořkne.

 

Třebaže se pesto běžně prodává jako hotová konzervovaná potravina, nesnese srovnání s čerstvě připravenou variantou.

 

RECEPT:

Množství: 1 sklenička

 

Suroviny

  • 50 velkých lístků bazalky
  • 40 g piniových oříšků
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml panenského olivového oleje (opravdu 100ml)

 

 

Postup

  1. Přiveďte k varu středně velký kastrol vody, jemně osolené. K ruce si nachystejte mísu se studenou vodou, do které ještě navíc vhodíte aspoň 10 kostek ledu. Bazalkové lístky nasypte do vroucí vody, ihned cedníkem vylovte a ponořte do ledové lázně. Tímto tepelným šokem se sice ztratí malá část chuti, ale něco zůstane: neuvěřitelně zelená, svěží barva, kterou byste jinak po hodině od přípravy jen těžko hledali.
  2. Bazalku důkladně osušte (můžete použít salátovou odstředivku) a společně s oříšky, parmazánem a rozetřeným stroužkem česneku rozmixujte v malém mixéru. Přilijte olej a ještě krátce prošlehejte, aby se přísady spojily. Pesto uzavřete do skleničky a uložte do lednice; anebo, čelíte-li velké sklizni bazalky, ho rozdělte do tvořítek na led a zamražte. Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, nebudete muset dlouho přemýšlet.

 

 

DOBRÝ TIP ZÁVĚREM:

jakmile bazalku rozsekáte nebo rozemnete v hmoždíři, začne černat, šednout, ztrácet svou zelenou svěžest. Zcela nekompromisně a nenávratně. Pěkná barva vydrží pestu pár minut, takže s ním musíte spěchat na talíř. Aby zelená zůstala zelená i zítra, pozítří a popozítří, protože kdo se má pořád s tím mixérem umývat, hodí se postarat se o bazalkové listy a provést jim něco, co je udrží zelené i po rozmixování. To kouzlo se jmenuje blanšírování, znamená to rychlé spaření ve vroucí vodě a okamžité prudké zchlazení. 

 

 

ZDROJ info:

Wikipedie

+

https://www.kucharkaprodceru.cz/bazalkove-pesto-zelene/

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář