Jdi na obsah Jdi na menu

PÁRA LÉČÍ

1. 11. 2014

 Příprava inhalace je jednoduchá. Do hrnce dejte vařit vodu. Vložte do ní bylinky – nejlépe heřmánek nebo mátu, nebo přidejte několik kapek éterického oleje. Předkloňte se nad hrnec s vodou, přes hlavu si přehoďte ručník a vdechujte páru.

 

Parní lázně

Parní lázně jsou horké lázně (40-55°C) s vysokou vlhkostí vzduchu (až 100%). Toto jedinečné klima působí blahodárně na lidský organismus.

Rozdíl mezi saunou a parní lázní

Hlavní rozdíl mezi klimatem v sauně a parní lázni je ve vlhkosti. Vzduch v sauně je suchý a může citlivé jedince dráždit. Například pro astmatiky je zaručeně vhodnější pára než saunování. Nevýhodou parních lázní je, že vysoká vlhkost znemožňuje odpařování potu a tím i ochlazování organismu. Prohřívání má na organismus pozitivní účinky, ale nemusí být každému příjemné.

Historie

Tradice parních lázní fungovala již v antickém Řecku. Lékaři už tehdy doporučovali pocení v lázni a vdechování páry jako prostředek k léčbě revmatismu, nervových a kožních onemocnění. Slavný lékař Hippokrates předepisoval parní lázně při léčbě zápalu plic. Jeho léčivé síly využívaly také Aztékové, Mayové a američtí indiáni.

Finská sauna

Parní lázně se i dnes aplikují v lázních a rehabilitačních zařízeních jako podpůrný prostředek při léčbě astmatu, dýchacích onemocněních, revmatismu, chrapotu, svalových onemocněních a poruch prokrvení. Parní lázně celkově stimulují celý organismus. Sauně vytvořené na bázi parní lázně se říká Finská sauna nebo také Finská pára.

Podpora při hubnutí

V parní lázni dochází k výraznému pocení. Prohřívání organismu má za následek aktivování detoxikačních procesů a spalování tuků, takže parní lázně jsou také výraznou podporou při hubnutí.

Inhalace páry - prevence proti rýmě

Inhalace páry je výborným léčivým prostředkem při rýmě, zánětu průdušek, hrtanu, zánětu nosních dutin, bronchitidě i při zápalu plic. Vlhký vzduch rozpouští i silné vrstvy hlenu a zklidňuje bolestivá místa.

Boj proti akné

Během inhalace páry se otevírají kožní póry, z pokožky se vyplavují nečistoty a bylinky či oleje působí na pleť regeneračně. Inhlaci páry lze proto využít i jako kosmetického prostředku při léčbě akné a různých kožních onemocnění.

Domácí sauna

Příprava inhalace je jednoduchá. Do hrnce dejte vařit vodu. Vložte do ní bylinky – nejlépe heřmánek nebo mátu, nebo přidejte několik kapek éterického oleje. Předkloňte se nad hrnec s vodou, přes hlavu si přehoďte ručník a vdechujte páru. Pozor na teplotu vody – po převaření chvíli vyčkejte, než se pustíte do napařování. Příliš horká pára může sliznici dýchacích cest podráždit.

Druhou variantou je využití čajové konvice. Udělejte si kornout z tvrdého papíru a vložte jej do vyústění konvičky tak, aby pára mohla stoupat přímo k vašemu nosu a ústům.

Inhalace doma - Jak správně inhalovat páru

Páru vždy inhalujte minimálně deset minut třikrát týdně do odeznění příznaků. Pokud jste po inhalaci příliš zpocení, můžete ji zakončit vlažnou sprchou.

Éterické oleje

Pokud se toužíte inhalovat v klidu svého domova, pořiďte si některý z široké nabídky inhalátorů či skládacích parních saun. Do přístroje přidejte svůj oblíbený éterický olej a můžete si užívat relaxační kůru i při sledování televize.

Bylinky a éterické oleje do inhalátorů

  • Borovice

Působí proti revmatismu a poruchám prokrvení, usnadňuje odkašlávání a má protizánětlivé účinky.

  • Eucalyptus

Používá se při katarech horních cest dýchacích, usnadňuje odkašlávání, působí proti horečce a hnisavých zánětech ucha. Vyvolává ústup otoku sliznice.

  • Levandule

Přírodní lék proti nespavosti, má silně uklidňující účinek. Používá se také při migrénách, revmatismu a dně.

  • Máta

Léčí zánětlivých onemocnění horních cest dýchacích, projevy revmatismu a kožní vyrážky

  • Růže

Používá se při artritidě, bolestech kloubů, dýchacích problémech, jako antioxidant působí proti stárnutí.

  • Tymián

Uvolňuje hleny a usnadňuje odkašlávání.

ZDROJ:

http://www.zdravotnimagazin.cz/lazne-a-zdravi.14/blahodarne-ucinky-pary.5414.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář