Jdi na obsah Jdi na menu

NADOPUJTE SE VLÁKNINOU

1. 9. 2013

VLÁKNINA je významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie. Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikumNerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

 

Zdroje vlákniny

Rozpustná vláknina je obsažená v mnoha druzích potravin včetně následujících:

 

Luštěniny běžně obsahují sacharidy krátkých řetězců, které, ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou rozkládané bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání.

 

 

Zdroje nerozpustné vlákniny zahrnují následující:

 

Podle informačního centra o mikronutrientech Oregonské státní univerzity mezi nejbohatší na vlákninu patří luštěniny, ořechy a semínka, otruby, z ovoce švestky a asijská hruška.[1]

 

 

 

Žebříček:

1.      PŠENIČNÉ OTRUBY (45)

2.      LNĚNÉ SEMÍNKO (38)

3.      SOJA A FAZOLE (15-18)

4.      SUŠENÉ FÍKY (12)

5.      CELOZRNNÉ PEČIVO (8-10)

6.      OVESNÉ VLOČKY (7)

7.      RYBÍZ (6)

8.      HRÁŠEK (5)

9.      MRKEV (3)

10.  ZELÍ (3)

 

zdroj info: WIKIPEDIE

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář