Jdi na obsah Jdi na menu

KURKUMIN

1. 5. 2014

 

Flavonoidy jsou užívané v léčitelství a alternativní medicíně po celém světě a mnohým z nich jsou připisovány antikarcinogenní, antioxidační, protibakteriální i protivirové, protiplísňové a protizánětlivé účinky. Jsou to látky, které účinně modulují imunitní systém a procesy excitotoxicity.

 

Mají schopnost detoxifikovat působení akroleinu a hydroxynonenalu i schopnost chelatovat (vázat) neurotoxické kovy. Mohli bychom říci, že se jedná o léčebné účinky na mnoho zdravotních problémů, které sužují současné lidstvo. Na příkladu kurkuminu si můžeme ukázat, jak medicína založená na důkazech dochází k poznatkům, které byly a mnohdy stále jsou tradičně odsouvány do oblasti alternativní medicíny.


Hlavní složkou koření kari (curry), užívaného v kuchyních celého světa, je žlutá kurkuma. Za žluté zabarvení může kurkumin, který se dobře rozpouští a není jedovatý. Používá se na barvení látek, dřeva a také potravin. Kurkuma neboli indický šafrán je oblíbeným kořením asijské kuchyně.

 

Získává se z oddenků a ztluštělých kořenů kurkumy dlouhé (Curcuma longa L.), vytrvalé rostliny z čeledi zázvorovitých (Zingiberacae), původem z Indie a Indonésie. Kurkuma je však i významnou součástí indické ájurvédy a čínské tradiční medicíny. Kurkumin chrání játra před toxickým poškozením, zvyšuje produkci žluči, pomáhá také odbourávat tuky a snižovat hladinu cholesterolu. Kurkumin má řadu významných farmakologických účinků a je zcela bezpečný a bez vedlejších účinků.

Současná databáze vědecké literatury PubMed nabízí o kurkuminu na 4500 článků. Přinášejí přesvědčivé doklady o protizánětlivém, protirakovinném a antioxidačním působení kurkuminu. Dokazují, že kurkumin má významné neuroprotektivní účinky. Mnoho studií bylo provedeno za použití laboratorních zvířat na modelech lidských nemocí, jako jsou ateroskleróza, diabetes, respirační, jaterní, střevní, oční a neurologické poruchy.

 

 

Farmakologické účinky kurkuminu splňují velmi dobře současnou představu o léku, který by dokázal zabránit patologickým změnám v mozku lidí postižených Alzheimerovou nemocí (AN). Epidemiologické průzkumy dokonce přinesly i důkazy o tom, že v Indii, kde je velká spotřeba kurkumy, je 4.4x nižší výskyt AN v porovnání s USA.

Kurkumin se také ukazuje jako velmi mocný činitel, který je schopen zabránit neurodegeneraci a demenci. Stárnutí populace v rozvinutých státech Evropy i Ameriky, hrozba "nemoci šílených krav" či nové formy Creutzfeldtovy-Jakobovy choroby, prudký nárůst AN Parkinsonovy nemoci, to vše zvýšilo zájem o studium příčiny neurodegenerativních chorob.

 

Neurodegenerace označuje, že společným rysem těchto vážných nemocí je zánik některých populací nervových buněk, který se projevuje jak neurologickými, tak psychiatrickými příznaky. Jsou to onemocnění, která se projevují na neurologické úrovni zejména poruchami koordinace pohybu a hybnosti; na psychiatrické úrovni přecházejí poruchy paměti postupně v demenci, poruchy nálady či změny osobnosti.

Kurkumin má schopnost blokovat aktivitu enzymu mTOR (target of rapamycine), stejně jako rapamycin. Tento enzym má ústřední kontrolní roli v regulaci buněčného růstu, dělení, metabolismu a tvorby cév. TOR je tak klíčovým hráčem v procesech nádorového bujení.

 

Tato schopnost kurkuminu tak těsně souvisí s jeho účinností v prevenci vzniků karcinomů i v prevenci metastáz u rakoviny prsu, vaječníků, tlustého střeva, plic a mnoha jiných. Kurkumin v kombinaci s resveratrolem například snižuje u myší výskyt rakoviny prostaty. Na rozdíl od rapamycinu však kurkumin nepotlačuje imunitu.

Nesmírná rozmanitost farmakologických účinků kurkuminu řadí tento polyfenol na seznam látek, které nám dokáží pomáhat v prevenci léčení mnoha nemocí. Jeho bezpečnost, dostupnost, cena i možnost jeho konzumace jsou dostatečnými důvody k tomu, abychom žlutou kurkumu považovali v naší kuchyni za koření, které je nad zlato.

Zdroj: Anna Strunecká, Jiří Patočka - Doba jedová 2

http://www.neviditelnycert.cz/blog/popularne-naucny-koutek/1329-kurkumin.html

 

 

Kurkumin, označovaný též jako CI přírodní žluť 3, kurkumová žluť, turmerova žluť nebo diferuloylmethan, je žluté až oranžové přírodní barvivo v čisté formě vyráběné extrakcí z oddenků různých druhů rostlin rodu kurkuma, zejména kurkuma dlouhá (Curcuma longa), synonymum Curcuma domestica, či kurkuma zedoaria (Curcuma zedoaria). Někdy pod vlivem angličtiny se tento rod rostlin nesprávně nazýváturmerik. Jde o rostliny příbuzné zázvoru z čeledi zázvorovitých (Gingiberaceae).

Mletý oddenek jako přírodní droga se označuje názvem Curcumae rhizoma. Z nějextrahovaná látka se v zásadě skládá z kurkuminů, tj. různých derivátů základní organické sloučeniny 1,7-bis(4-hydroxy-3-methoxyfenyl)hepta-1,6-dien-3,5-dionu v proměnlivém složení. V produktu mohou být přítomna menší množství olejů a pryskyřic, které se v oddenku kurkumy také přirozeně vyskytují. V potravinářství se toto barvivo označuje kódem E 100.

Nejrozšířenější je použití kurkuminu jako barviva v různých potravinářských výrobcích (zejména konzervovaných) pro zachování barevného vzhledu, kde nahrazuje mnohem dražší šafrán. Používá se též jako přísada při výrobě kari směsi koření, do hořčice a doworcesterské omáčky. V kuchyni se užívá jako přísada do orientálních, asijských a indických zeleninových jídel, na dušená a pečená masa, do polévek a omáček.

kosmetice se používá jako neškodné barvivo zejména ve rtěnkách.

V lidovém lékařství se odvar z mleté drogy používá při poporodních bolestech břicha a zástavě menstruace, poruchách zažívací soustavy (stomachikum), zejména při nadýmání a kolikách, ledvinjater (včetně hepatitidy) a žlučníku. Zevně se aplikuje jako dezinfekční roztok nebo jako zásyp na nehojící se vředy, lišej a různá kožní poranění. Extrakt nebo roztok čisté látky se používá též jako kapky při zánětu spojivek. Ve farmaceutickém průmyslu se používá jako složka léků podporujících tvorbu žluči (např. lékCholagol).

Údajně je též dobrým repelentem proti mravencům.

Vliv na zdraví (škodlivost)

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky kurkuminu. Protože barviva tvořící kurkumin mají antioxidační účinky, kurkumin v testech vykazoval protinádorové (kancerostatické) a protizánětlivé účinky u pokusných zvířat. Snižuje též hladinu cholesterolu.

Vyšší dávky kurkuminu mohou způsobit zdravotní problémy při žlučových kamenech v důsledku zvyšování sekrece žluči a při významných jaterních poruchách. Dále se nedoporučuje jeho požívání při poruchách srážlivosti krve, při problémech s početím a běhemtěhotenství. Avšak ve formě barviva je kurkumin s největší pravděpodobností bezpečný i v těchto případech.

Nově je kurkumin podezříván ze snížení uvolňování hormonu leptinu, který působením na centrální nervový systém reguluje pocit hladu a příjem stravy (signalizuje sytost). Kurkumin tak může být jedním z původců přejídání a tedy tloustnutí.[1]

V dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studii snížilo podávání kurkuminu po dobu 9 měsíců u disponovaných jedinců riziko vzniku diabetu. [2]

ZDROJ:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kurkumin

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář