Jdi na obsah Jdi na menu

JAK NATO, ABY DĚTI CHTĚLY JÍST ZDRAVĚ

1. 2. 2013

Všichni chceme pro své děti to nejlepší, jak to ale udělat, když si vaše dítko postaví hlavu? Jak děti naučit jíst zdravě a předejít tak nadváze a dalším komplikacím?

 

Pokud se vaše děti nejraději stravují ve fastfoodech a doma to se zdravou stravou také nepřehánějí, pak je k jejich nápravě jediná cesta – jít jim příkladem. Platí to prý ale jen u dívek.

 

Podle autorky jisté studie, doktorky Amy T. Galloway, se zdravě žijící rodiče údajně nemusejí obávat, že by jejich dcera byla mlsná nebo trpěla nadváhou. Vědci totiž zjistili, že pokud si matky naskládají na talíř více ovoce a zeleniny, jejich dcery je budou následovat.


„Děvčata upravují své stravovací návyky přesně podle matky,“ vysvětluje Galloway a dodává, že dnešním dospívajícím dívkám, ať už žijí zdravě nebo nikoliv, chybějí důležité živiny jako kalcium nebo magnezium. Schází jim také vláknina.

„Dnešním dívkám chybí vitaminy E a C, protože jim zelenina a ovoce na jídelníčku příliš neříkají. Hrozí jim také vysoké riziko obezity v pozdějším věku, pokud se nevzdají přemíry tuků a cukru,“ přibližuje výsledky své studie Galloway.

 

Co když dítě odmítá jíst určité typy potravin, například maso, ovoce, zeleninu, luštěniny. Jak zajistit, aby dítě i tak mělo vyvážený jídelníček? Jak dlouho lze toto přechodné období, v němž dítě odmítá určité typy potravin, tolerovat?


Není výjimkou, že dítě třeba v deseti letech jí pouze čtyři, pět druhů potravin, takže se neznepokojujte a obohacení jídelníčku berte jako výzvu. Když dítě najednou přestane dojídat, zřejmě se právě nachází ve fázi, kdy roste pomaleji, a tak je i jeho potřeba jíst o něco menší. Vymýšlejte raději hravé finty a předvádějte, co by mohl váš potomek od vás zdravého okoukat.

 

1. Nenuťte dítě násilím jíst. Pokud občas odmítá jídlo, je to OK. Naopak, jestliže ale všechno pěkně sní, vždy ho pochvalte.

 

2. Děti mívají svůj vlastní pomyslný seznam potravin, které nejedí. Ale dětské chutě se mění! Zkuste tedy čas od času něco z „neoblíbeného seznamu“ propašovat na talíř!


3. Ukazujte dítěti nové potraviny chutně a atraktivně připravené - z plátku celozrnného chleba vykrájejte zvířátka, polévku podávejte v talíři na dně s obrázkem...


4. Nezakazujte jídlo pod hrozbou trestu a zároveň neuplácejte za snězené zdravé jídlo sladkostmi.

 

5. Vezměte děti sebou na nákup, a ať společně s vámi vybírají, co budete jíst. Zapojte je do přípravy jídel.


6. Jestliže dítě začne vyžadovat čokoládu, stačí několik čtverečků. Možné je i nabídnout nějakou vhodnější alternativu pamlsku.

7. Snažte se dítě zaujmout „designem“ jídla. Využívejte také oblíbené rituály - oblíbený hrneček, talířek nebo kouzelné jablíčko ke svačině.


8. Strava by měla být pestrá. Zkoušejte a nabízejte nové potraviny. Když dítě bude vědět, že jej nenutíte hned sníst velké množství nové potraviny, nebude se bát zkoušet dále.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář