Jdi na obsah Jdi na menu

DOMÁCÍ CHLÉB

1. 1. 2013

Čerstvý chléb s křupavou kůrkou? Domácí pečení se v posledních letech hodně rozmohlo v řadě českých domácností. Ještě jste váhali, jestli se v domácích podmínkách pustit do chleba? Určitě to zvládnete. 

 

Domácí chléb připravíme z mouky pšeničné smíchané s žitnou, celozrnnou, pohankovou, kukuřičnou apod., kvásku, vlažné vody a soli. Druhý druh mouky lze nahradit vařeným strouhaným bramborem.

 

Směs zpracujeme na tuhé těsto. Na vále vyválíme šišky, které necháme dokynout na vále a před pečením potřeme povrch slanou vodou. Nejprve pečeme zprudka, poté opět potřeme slanou vodou a zmírníme teplotu trouby. Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.

 

 

Někdo přidává do chleba vejce, kmín, ocet, škvarky, pivo, slunečnicová a jiná semena, podmáslí, česnek, strouhanou změklou cibuli, slaninu, hořčici, mléko, olej, strouhaný parmazán, sekané bylinky, oříšky dle chuti. Kvásek lze nahradit kypřícím práškem do pečiva.

 

Přípravu si usnadníme, pečeme-li chléb v domácí pekárně, ale dá se to zvládnouti v klasické troubě, takhle peču i já.

 

Ingredience

  • 550 g hladké pšeničné mouky
  • 550 g žitné mouky (nejlépe chlebové)
  • 84 g droždí (2 kostky)
  • 1,5 lžíce soli
  • 3 lžíce octa
  • 750 ml teplé vody

 

Postup

Ve velké míse smíchat obě mouky. Uprostřed udělat dolík, do něj rozdrobit droždí, zalít je 200 ml teplé vody a nechat je 5 minut vzejít. Mezitím přidat do zbývající vody ocet a sůl, tu rozpustit; pak přilít k mouce a vypracovat hladké těsto. Nechat kynout poprášené moukou cca 1 hodinu.

 

Těsto znovu propracovat. Velký plech posypat pořádně moukou a těsto na ně vyklopit do tvaru chlebové šišky. Nechat kynout 20 minut.

 

Troubu předehřát na 250 stupňů C a vložit na dno kastrůlek s vařicí vodou. Povrch chleba potřít slanou vodou a dát do trouby. Péci 15 minut na 250 stupňů Celsia a pak 40 minut na 140 stupňů Celsia.

 

Po upečení nechat vychladnout na mřížce, aby se chleba zespoda nezapařil.

Z tohoto množství je jeden velký bochník přes celý plech.

 

Naše rodina jej má nejraději ještě horký (špatně se krájí) s máslem a medem. Těsto ochutnejte a případně přidejte sůl, my moc nesolíme:)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář