Jdi na obsah Jdi na menu

CO SNIŽUJE IMUNITU

1. 5. 2014

 Funkční nedostatečnost imunitního systému je imunodeficitní stav. Imunodeficitní stavy se dělí na vrozené a získané. Podíváme se na získané, které vznikají během života. Příčiny, jež vedou k získanému imunodeficitu, jsou následující:

1. Stresové situace – zvláště silné nebo často se opakující. (Stres je napětí ve vědomí člověka, které vzniká pod vlivem nějakého zážitku, emoce nebo vnějšího vlivu.)

2. Přílišné, nadbytečné a také pro lidský organismus nevhodné stravování, jež vede k zanesení organismu škodlivými látkami a vzniku nedostatku biologicky aktivních látek (minerálů, vitaminů…).

3. Široké užívání antibiotik, kterými jste se pokoušeli nahradit fungování imunitního systému.

4Široké použití nejrůznějších chemických látek, jež potlačují imunitu a znečišťují prostředí člověka.

5. Geopatogenní zóny a oblasti elektromagnetického smogu, zvláště oblasti, kde je ionizační záření (obrazovky televizorů s katodovým dělem) a vysokofrekvenční elektromagnetické pole.

6. Nesprávná léčba léčivými přípravky, které potlačují činnost lymfoidní tkáně (například cytostatika při onkologických onemocněních).

7. Těžká zranění a chirurgické operace, zvláště po odstranění brzlíku nebo sleziny.

Imunodeficitní stavy, tedy trvalé snížení imunity, jsou charakterizovány snížením funkční aktivity částí imunitní soustavy, což vede k poruše ochrany organismu před bakteriemi a viry a projevuje se ve zvýšené četnosti infekčních onemocnění. Alkohol v malých dávkách stimuluje výkon imunity.Vysvětluje se to tím, že se víno vyrábí z ovoce, které je bohaté na antioxidanty a bioflavonoidy, jež ochraňují organismus před různými nemocemi. Jestliže se však pije víno a tvrdší nápoje ve větším množství, pak to negativně ovlivňuje výkon lymfocytů, makrofágů a dalších ochránců organismu, který je pak bezbranný před infekcí. Léky, jakkoli to zní podivně, se také mohou stát příčinou snížené imunity. Dochází k tomu především tehdy, když nemáte čas, možnost nebo se nechcete obrátit na lékaře a začínáte se léčit sami: kupujete antibiotika, antihistaminové preparáty, léky na vysoký tlak a užíváte je, aniž byste četli instrukce – v lepším případě se řídíte radou přátel, v horším reklamou. Mnohé léky však negativně ovlivňují imunitní systém a na prvním místě jsou mezi nimi antibiotika. Některá z nich začínají alternovat funkci imunitního systému a potlačují vlastní imunitní reakce organismu. Kromě toho antibiotika zabíjejí bakterie potřebné pro lidský organismus, které pomáhají trávení a vstřebávání živin, a vzniká dysbakterióza. Při nepřítomnosti normální střevní flóry zaujímají volné místo v žaludku a střevech choroboplodné bakterie a vzniklé onemocnění opět vyžaduje užití antibiotik, což ještě více zhoršuje stav imunitní soustavy. Pomohou vám přírodní látky stimulující imunitu – adaptogeny, fytoncyty a vitaminy, které jsou obsaženy v léčivých rostlinách, ovoci a zelenině.

*

Text úryvek z knihy: G. P. Malachov – Lunární kalendář v každodenním životě

zdroj:http://www.2012rok.sk/wp/celostna-medicina/2288-oslabuje-potlacuje-imunitu

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář