Jdi na obsah Jdi na menu

BRADAVICE

1. 2. 2014

 S bradavicemi má zkušenost každý desátý člověk naší populace. Některé zmizí bez další léčby, některé zase dovedou svého hostitele potrápit na dlouhé měsíce.

Bradavice je nezhoubný kožní novotvar, způsobený virovou infekcí. Dermatologové se často setkávají s mylnou interpretací ze strany pacientů. Bradavicemi jsou pak často nazývány růžky kožní, stařecké bradavice nebo různá mateřská znaménka. Tyto útvary však nejsou virového původu a jejich léčba nebo odstranění jsou často založena na jiném principu.

Bradavice jsou nezhoubné nádorky způsobené lidským kožním papilomavirem HPV. Papilomaviry jsou běžně se vyskytující v lidské populaci a většina z nich nevyvolává u člověka žádné onemocnění.

Viry z této skupiny mohou ale způsobovat i závažnější onemocnění, jako je rakovina děložního čípku nebo jiné infekční kožní choroby. Virus HPV obsahuje dvouřetězcovou DNA, stejně tak jako v lidské populaci se vyskytuje i u jiných živočišných druhů. Všechny HPV viry jsou ale vysoce druhově specifické, proto se nemohou mezi druhy přenášet.

Virus je přenosný dotekem a může proniknout do podkoží například malým poraněním. Bradavice mají individuální inkubační dobu od několika týdnů, přes měsíce nebo dokonce roky. Člověk tedy může přenášet bradavice, aniž by sám nějaké měl.

Uvádí se, že příznivým faktorem pro vznik bradavic je také kůže dlouho vystavovaná potu, odtud jedno z nejčastějších umístění bradavic – na ploskách nohou.

Rizikové faktory bradavic

Nejčastěji jsou bradavicemi ohrožovány děti a mladí lidé.

Dále jsou k bradavicím náchylnější jedinci se sníženou imunitou, protože imunita hraje důležitou roli při boji s bradavicemi. Také pacienti s imunosupresivní terapií (po transplantacích apod.) mohou být k nákaze papilomaviry citlivější.

Obvyklá místa přenosu bradavic jsou koupalištěveřejné sprchy nebo další veřejná místa s vlhkým prostředím. Dále i šatny, koberce a veškerá místa, kde se střídají různé bosé nohy.

Prevence bradavic

Vzhledem k přenosnosti bradavic na veřejných koupalištích a sprchách se doporučuje nechodit naboso, tj. používat koupací nebo sprchovací boty.

Pokud možno, snažte se celkově vyhnout kontaktu s infikovanými jedinci (zvláště sdílení sprchy apod.).

Doporučuje se také hygiena a pravidelná desinfekce obuvi a punčoch. Dodržování hygieny na veřejných koupalištích a bazénech by mělo být samozřejmostí, záleží bohužel jen na provozovateli.

Pokud člověk bradavici sám má, neměl by do vyléčení navštěvovat veřejná koupaliště, aby dále virus neroznášel. Pokud je s již vytvořenými novotvary neodborně manipulováno, může infikovaná krev snadno nakazit své okolí a vytvořit tak další bradavice.

Příznaky a projevy bradavic

Bradavice mohou vypadat různě. Rozlišuje se několik typů, které se vyskytují nejčastěji. Jsou to vulgární, neboli pravé bradavice, bradavice plantární, vyskytující se na ploskách nohou, ploché bradavice, nitkovité a genitální bradavice neboli kondylomata.

Přesnou diagnózu může určit pouze lékař na základě dlouholetých odborných zkušeností. Některé útvary se mohou bradavicím pouze podobat a přitom s nimi nemít vůbec nic společného.

Nejčastěji se setkáte s verrucae vulgares neboli pravými, obecnými bradavicemi. Vyskytují se nejčastěji na rukou, kde vypadají nejprve jako hrbolkovité útvary o velikosti špendlíkové hlavičky. Tyto se dále zvětšují. Později se dostanou nad povrch kůže, jejich původně hladký povrch zrohovatía dostane bradavičnatý vzhled.

Pravé bradavice většinou nebolí, bolestivé mohou být v případě výskytu kolem nehtového lůžka, kdy mohou zarůstat pod nehet. Ve finální fázi jsou označovány jako ostře ohraničené okrouhlé nebo oválné útvary se zrohovatělým povrchem. Vyskytovat se mohou samostatně i ve skupinách.

Plantární bradavice jsou vlastně poddruhem pravých bradavic, objevují se na ploskách nohou. Protože je zde velmi ztluštělá kůže, jejich klinický obraz je lehce odlišný. Vlivem tělesné hmotnosti nerostou bradavice na povrch, nýbrž se zanořují do hloubky zrohovatělé kůže. Tyto bradavice pak mohou být při chůzi velmi bolestivé.

Ve středu viditelných útvarů jsou občas patrné drobné červené až černé tečky, které jsou způsobeny krvácením z drobných kožních kapilár. Tento druh bradavic je na léčbu jeden z nejobtížnějších, neboť má tendenci k častým recidivám (vracení se po vyléčení). Po jejich odloučení je na chodidle patrná kráterovitá prohlubeň, hojící se později.

Mezi obvyklé druhy patří také tzv. ploché bradavice. Vyskytují se hlavně u dětí a mladých lidí. Jsou to malé, okolo 3 mm v průměru, lehce vyvýšené útvary. Nejčastěji je pozorujeme na spáncích,bradě nebo tvářích. Nejsou bolestivé na pohmat.

Dalším druhem jsou tzv. střapcovité bradaviceverrucae filliformes. Tyto pleťově zbarvené nitkovité útvary se objevují nejčastěji jednotlivě, a to v ústních koutcích, nosních dírkách nebo jinde na obličeji nebo krku. Jejich povrch je nitkovitý.

Posledním nejznámějším druhem jsou genitální bradavicekondylomata. Kondylomata se přenášejívýhradně pohlavním stykem. Postihují vlhké prostředí pohlavních sliznic, kde jsou nejprve menšími narůžovělými útvary, rychle se rozrůstají a splývají do větších květákovitých útvarů. Objevit se mohou jak u muže, tak u ženy, v celé oblasti pánevního dna. Patří u nás k jedné z nejrozšířenějších pohlavně přenosných chorob. Častěji postihuje osoby se sníženou imunitou například v průběhu nemoci nebo těhotné ženy.

Léčba bradavic

Léčba je u těchto kožních onemocnění často zdlouhavá a pacienti si často připadají v boji s bradavicemi bezmocní.

Současná kožní medicína nabízí několik možností, jak různé druhy bradavic léčit. Důležité je v léčbě vytrvat, vše konzultovat se svým kožním lékařem a dodržet veškerá doporučení, která se léčby týkají.

Jednou z nejznámějších terapií je tzv. kryoterapie. Obecně jde o „zmrazení“ bradavice tekutým dusíkem nebo jinou silně podchlazenou látkou. Léčí se takto obecné a ploché bradavice, léčba je přípustná i pro kondylomata.

Zmrazování je krátkodobě bolestivé, není však třeba se obávat, bradavice mají tendenci po zmrazení rychle ustupovat a u menších bradavic často ani není potřeba kryoterapii opakovat. Za několik dnů se vytvoří na zmrazeném místě puchýř, se kterým bradavice sama odpadne.

Další možnost odstranění bradavic je chirurgická cesta. Odstraňují se tak bradavice a kondylomatavětšího rozsahu, zákrok se provádí většinou v místní narkóze. Menší útvary jako nitkovité bradavice je možné vyoperovat ostrou lžičkou.

Některé druhy bradavic, zejména vulgární bradavice lze odstranit pouze konzervativní léčbou. K tomuto účelu se využívá kyselina salycilová, po jejíž aplikaci zrohovatělé útvary postupně změknou a jsou odstraňovány bezbolestně skalpelem.

Jak již bylo řečeno výše, imunitní systém si někdy s bradavicemi poradí sám, a proto se může stát, že léčebné zásahy nejsou potřeba. Navštívit kožního lékaře je ale doporučeno pokaždé. Pokud se s účinnou léčbou začnete včas, předejdete rozsáhlým výsevům bradavic a svízelné a zdlouhavé léčbě několika útvarů.

Jak si mohu pomoci sám

Jelikož bradavice jsou částečně záležitostí imunitního systému, je možné že na ně zabírá leccos. Některé staré prameny doporučují oranžovou šťávu z vlaštovičníku, jiní česnek nebo dokonceslimáčí sliz.

Vzhledem k tomu, že bradavice jdou do jisté míry, hlavně u senzitivních jedinců, léčit sugestivně, je možné že alternativní postupy v jistých případech opravdu zabírají.

Důležité je ale pamatovat na to, že neodborná manipulace, zvláště vymačkávání, řezání nebo podobné zásahy mohou mít za důsledek jen další roznesení bradavic do ještě nenakažené tkáně. Tak se může celý proces léčby značně prodloužit a znepříjemnit.

Léčby dermatologem se není třeba bát, i lehce bolestivé zákroky se snadno vykoupí absencí nevzhledných bradavic.

Komplikace bradavic

I když jsou bradavice vlastně banálním onemocněním, mohou způsobit hodně nepříjemných chvilek a to zvláště pokud působí bolest nebo kosmetické problémy.

Větší bradavice mohou způsobit jizvy a proto je radno se co nejdříve odevzdat do rukou lékařů, kteří nejen odstraní již vzniklé novotvary ale zabrání jejich případnému rozsevu a růstu.

Speciální kapitolou jsou zde kondylomata, která jsou přenosná pohlavním stykem a řadí se tak mezi pohlavně přenosné choroby. S kondylomaty je opět dobré navštívit svého gynekologa nebokožního lékaře, který naplánuje případnou léčbu.

Některé současné vakcíny proti rakovině děložního čípku obsahují protilátky i proti některým virům způsobující nepříjemná kondylomata.

ZDROJ INFO:

http://nemoci.vitalion.cz/bradavice/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář