Jdi na obsah Jdi na menu

ANALGETIKA - ANTIPYRETIKA

1. 4. 2014

Analgetika–antipyretika jsou léky, které tlumí bolest a zároveň snižují zvýšenou tělesnou teplotu (horečku). Často se využívají i k tlumení slabších bolestí, jako např. bolesti hlavy a bolesti kloubů.

Horečka (tělesná teplota zvýšená nad 38 °C) je příznak často doprovázející nachlazení nebo infekční onemocnění. Horečka je však přirozená reakce organismu na infekci, proto se nedoporučuje její bezhlavé snižování. Vyležet nachlazení a chřipku je tim nejlepšim lékem.

Případy, které je nutno konzultovat s lékařem:

  • opakované, pravidelné podávání nevede k snížení vysoké horečky (nad 38 °C) během dne,
  • přetrvávající zvýšená teplota (nad 37 °C) více než týden
  • krev ve stolici,
  • zvracení krve.

ACYLPYRIN - kyselina acetylsalicylová

Charakteristika: Kyselina acetylsalicylová je v denních dávkách do 3 g mírné až středně silné analgetikum, s antipyretickými účinky, ve vyšších dávkách (nad 4–6 g denně) působí jako nesteroidní protizánětlivý lék (antirevmatikum). Vedle toho brání shlukování krevních destiček, čímž na jedné straně zvyšuje riziko krvácení, na druhé straně brání vzniku krevních sraženin v tepnách (například koronárních).
Aloxiprin je analgetikum–antipyretikum, které obsahuje kyselinu acetylsalicylovou vázanou na oxid hlinitý. Brání shlukování krevních destiček a vzniku krevních sraženin v cévách.

Použití: Používá se k tlumení bolestí různého původu a ke snížení zvýšené teploty. Na doporučení lékaře ji lze použít jako prevenci vzniku krevních sraženin v cévách (snižuje riziko vzniku infarktu myokardu).

Kontraindikace: Při přecitlivělosti na kyselinu acetylsalicylovou nebo jiné protizánětlivé léky. Dále pak při žaludečních vředech, zánětlivých střevních onemocněních, při krvácivých stavech, před rozsáhlejšími operačními zákroky a po nich. Nesmí se podávat dětem mladším 12 let při horečnatých onemocněních virového původu (pro riziko vzniku Reyeova syndromu) a v poslední třetině těhotenství. V období kojení, u pacientů shistorií žaludečních nebo dvanáctníkových vředů, s astmatem nebo poruchou funkce ledvin se smí užívat jen na základě předchozí konzultace s lékařem. Pro užívání přípravku ženami se zvýšeným menstruačním krvácením nebo se zavedeným nitroděložním tělískem musí být zvláštní důvody, které zhodnotí lékař.

Nežádoucí účinky: Bolest břicha, nucení na zvracení, závratě a bolesti hlavy. Méně často se pak vyskytuje krvácení do trávicího ústrojí (krvavé zvratky, krev ve stolici) a různé další krvácivé příhody (krvácení z nosu a z dásní). Projevy zvýšené krvácivosti mohou přetrvávat ještě 4–8 dnů po ukončení podávání, a představují tak riziko pro případný operační výkon. Přecitlivělost se projevuje jako otoky v krku, kopřivka, astmatický záchvat, případně snížení krevního tlaku až bezvědomí (šokový stav). U dětí s virovým onemocněním existuje možnost vzniku nebezpečného Reyeova syndromu.

Dávkování: Obvyklá dávka pro dospělé a mladistvé starší 12 let (s tělesnou hmotností nad 40 kg) je 0,5–1 g 2–4krát denně. Maximálně u dospělých 6 g za den (vpřípadě šumivých tablet 4 g za den). Obvyklá dávka pro děti mladší 12 let (pouze u bolestí) je 25–50 mg/kg/den rozděleně do 3–4 dílčích dávek (obvyklá dávka u dětí mladších 6 měsíců je 50–100 mg, ve věku 6–12 měsíců 100–150 mg, ve věku 1–6 let 150–250 mg a ve věku 6–15 let 250–500 mg, vždy až 3krát denně).

Délka terapie bez porady s lékařem: Až jeden týden, s výjimkou prevence vzniku krevních sraženin vcévách, kde je podávání dlouhodobé (vždy však na základě předchozí konzultace s lékařem).

 

PARALEN, PANADOL - paracetamol

Charakteristika: Paracetamol (acetaminofen) je účinné analgetikum–antipyretikum, působící proti bolestem malé až střední intenzity, snižuje horečku. Je srovnatelný s účinností kyseliny acetylsalicylové, ale postrádá účinek protizánětlivý. Nepoškozuje žaludeční sliznici a neovlivňuje krevní srážlivost. Nevyvolává obávaný Reyeův syndrom.

Použití: Používá se k tlumení bolestí různého původu (bolesti hlavy, zubů, kloubů, svalů, bolesti doprovázející revmatická onemocnění, neuralgie, bolesti páteře, menstruační bolesti) a ke snížení zvýšené teploty.

Kontraindikace: Při přecitlivělosti na paracetamol, akutní zánět jater. Opatrnosti je třeba u poruchy funkce jater nebo ledvin, kdy je vhodné snížení dávek nebo prodloužení intervalu mezi dávkami (na minimálně 8 hodin). U čípků navíc přecitlivělost na parabeny (což jsou obvykle přidávané konzervační látky). Současná konzumace alkoholu.

Nežádoucí účinky: Nevolnost, bolest břicha, alergické reakce nebo reakce zpřecitlivělosti (zarudnutí kůže, vyrážka, svědění, pupence, otoky sliznic, horečka). Při předávkování paracetamolem (denní dávky nad 4 g) se může objevit poškození funkce jater, při vysokých denních dávkách (6–10 g) nebo i po vysokých jednorázových dávkách (2 g a více) může dojít až kselhání funkce jater. Doporučené dávkování proto nikdy nepřekračovat! Při dlouhodobém podávání mohou vzniknout poruchy ledvin. Čípky mohou navíc vyvolat místní reakce, jako jsou projevy podráždění konečníku, vylučování krvavých hlenů nebo bolestivost při stolici.

Dávkování: Obvyklá dávka pro dospělé perorálně i rektálně je 0,5–1 g (tj. 1–2 tablety, tobolky nebo čípky) 4–6krát denně. Obvyklá dávka pro děti perorálně nebo rektálně je 50 mg/kg/den ve 3–4 dílčích dávkách (jednotlivá dávka 10–15 mg/kg); tj. obvykle děti ve věku 1–3 let 60–120 mg 4krát denně, ve věku 4–6 let 120 mg 4krát denně, ve věku 7–11 let 240 mg 4krát denně, mladiství starší 12 let 360 mg 4krát denně. Maximálně u dospělých: jednotlivá dávka 1 g, denní dávka 4 g, při dlouhodobém podávání (vždy na základě konzultace se svýmlékařem) nepřekračovat denní dávku 2,5 g. Maximálně u dětí: jednotlivá dávka 15 mg/kg, denní dávka 50 mg/kg. Mezi jednotlivými dávkami je nutné dodržet odstup minimálně 4 hodiny, u dětí 6 hodin a u pacientů sporušenou funkcí ledvin nebo jater 8 hodin.

Délka terapie bez porady s lékařem: Až 10 dní.

 

IBALGIN, BRUFEN - ibuprofen

Charakteristika: Ibuprofen je nesteroidní protizánětlivý lék (antirevmatikum), který se používá u akutních i chronických zánětlivých nebo degenerativních onemocnění kloubů a páteře (např. u revmatoidní artritidy nebo osteoartrózy). Zmírňuje projevy mimokloubního revmatismu, pooperačních a poúrazových zánětů. Dále se využívá jeho analgetických a antipyretických účinků.

Použití: Používá se u bolestí různého původu a lokalizace (bolesti zubů, hlavy, svalů, bolesti vzádech, bolesti při menstruaci (dysmenorea), bolesti doprovázející zánětlivá onemocnění, bolesti vzniklé v souvislosti s úrazem). Lze jej použít (často v kombinaci s pseudoefedrinem) i u bolestí doprovázejících chřipku a nachlazení, protože vedle analgetického účinku současně snižuje zvýšenou tělesnou teplotu a pseudoefedrin zlepšuje příznaky rýmy a ucpaného nosu.

Kontraindikace: Při přecitlivělosti na ibuprofen nebo kyselinu acetylsalicylovou či jiné protizánětlivé léky. Dále pak při žaludečních vředech nebo zánětlivých onemocněních tlustého střeva. Podání dětem mladším 3 měsíců a v poslední třetině těhotenství. Podání pacientům s vředovou žaludeční chorobou, s těžší poruchou funkce jater nebo ledvin, s poruchou krevní srážlivosti, s těžším onemocněním srdce a cév spojeným se zadržováním tekutin (srdeční selhání s otoky) a v prvních dvou třetinách těhotenství je možné pouze v případě předchozí konzultace s lékařem.

Nežádoucí účinky: Nevolnost, bolesti žaludku, plynatost, bolesti hlavy, závratě, pálení žáhy, alergické kožní reakce, zadržování tekutin, otoky. Vzácněji se může objevit žaludeční vřed, poruchy krvetvorby, poruchy funkce jater nebo ledvin či jejich aktivace, nespavost, únava, podrážděnost.

Dávkování: Obvyklá dávka pro dospělé je 200–400 mg (tj. 1–2 tablety nebo dražé) 3–4krát denně. Obvyklá dávka pro děti starší 3 měsíců je 10 mg/kg 2–3krát denně, u malých dětí do 3 let věku vždy ve formě sirupu.

Délka terapie bez porady s lékařem: Lze jej bez přerušení užívat bez konzultace s lékařem několik dnů až 2 týdny.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

lucka p. - ?

9. 9. 2012 12:10

"Vše, co potřebujeme k tomu, abychom byli zdraví, nám darovala v dostatečné míře příroda.. i tohle je má filozofie, která vychází ze souladu člověka s přírodou"... to je úvod, který jsem četla..acylpyrin, ibalgin, paralen.. , proč se tu o nich zmiňovat, když je to jen samá chemie? Myslela jsem, že tu bude článek, právě proti těmto "umělým pomáhačům" lidského zdraví, které z lidí tahají jen peníze a k ničemu nám nepomáhají.. trošku nerozumím podstatě

Andy-autorka webu - Re: ?

13. 9. 2012 16:01

Milá Lucko, děkuji za připomínku. V tomto článku uvádím klasická farmaceutika jež se nazývají analgetika-antipyretika. Pro Vás a další zájemce, které by zajímala přírodní alternativa (jíž jsem také příznivcem, ale to neznamená, že bych totálně zavrhla "aspirin" - mmj. se jedná o látku tělu vlastní, která se tvoří v buňce. Problém tablety acylpyrinu je spíš v přidatných látkách resp. v obrovském obsahu hliníku, než v hl.úč.látce tj. kyselině acetylsalicylové), článek v této rubrice pojmenuji: Přírodní látky na bolest a zánět. Věřím, že tam jistě naleznete to, co právě hledáte. Děkuji za zachování přízně a s úsměvem z Chomutova Vás zdraví Andy