Jdi na obsah Jdi na menu

VYJÁDŘENÍ LÉKAŘKY K OČKOVACÍMU KALENDÁŘI

5. 4. 2012

Minulý týden jsem si přečetla v Jihlavských listech článek o novém očkovacím kalendáři a nedalo mi, abych se k němu nevyjádřila.

Reakce lékařů na zrušení očkování TBC u novorozenců ukazuje, jak lze velmi rychle změnit názor. V minulých letech, kdy již bylo zrušení tohoto očkování na spadnutí, byly v jihlavské porodnici matky, které toto očkování u svých dětí chtěly odložit alespoň o pár měsíců, napadány, že vystavují své děti možné nákaze. A během krátké doby je tomu jinak, najednou se přizná pochybná účinnost vakcíny i její komplikace.

A jak tomu bude do budoucna s hexavakcinou? Jde o očkování proti šesti nemocem najednou. Proti dřívější očkovací praxi, se děti očkují příliš mnoha vakcínami najednou a ve velmi krátkých intervalech. (Přitom dle vyjádření očkovacího centra v Motole je možné očkovat ve tříměsíčních intervalech.) Tento způsob vakcinace způsobuje řadu komplikací, které se typicky objevují u 4, 5 a 6 měsíčních kojenců, kteří do té doby byli zdraví a bezproblémoví. Řada případů atopického ekzému se objevuje právě po třetím měsíci a jeho výskyt velmi stoupá. Dále se často objeví zácpa, poruchy spánku, chronické zahlenění, poruchy chování, periodické horečky.

Co přinese časnější očkování hexavakciny a jiných vakcín? V devátém týdnu a ještě dlouho poté je imunitní systém dítěte nezralý a jeho setkání s šesti a více cizími antigeny závažných nemocí může být hazardem, který si dříve či později vybere svou daň. A zbytečně. Proti některým nemocem není potřeba očkovat v ranném kojeneckém věku. Může si to zjistit každý třeba z učebnice infektologie:

Je velmi nepravděpodobné, že by se dítě do jednoho roku setkalo s původcem tetanu. Infekce je velmi vzácná, při uzavřeném, hlínou znečištěném poranění. Pokud by při nehodě k něčemu podobnému došlo, je standardním postupem při chirurgickém ošetření podat imunoglobulin, který před onemocněním chrání.

Není možné, aby dítě v raném kojeneckém věku onemocnělo dětskou obrnou, protože je chráněno protilátkami matky. Ještě před nedávnem se tato vakcína tedy očkovala mnohem později. Toto onemocnění se u nás nevyskytuje a navíc obrnami je ohroženo pouze méně než 1% nakažených, již dříve oslabených dětí.

Žloutenkou typu B se rovněž běžný kojenec nemůže nakazit. Je to očkování vhodné pro zdravotníky, kteří pracují s krví. Přesto miminka dostanou tuto vakcínu již ve 3 měsících a do roka 4x!

Očkování proti haemophilu a pneumokoku je v kojeneckém věku nevhodné. Takto se vyjádřili dva z našich předních infektologů na veřejné přednášce.

Černý kašel se v naší populaci vyskytuje i přes plošné očkování desítky let. Tato skutečnost byla popírána, teprve před 2 – 3 lety byl přiznán jeho výskyt u očkovaných dětí, což svědčí o neúčinnosti vakcíny. Do té doby byly matky, které jsem s touto diagnosou posílala za pediatrem považovány za bláznivé, protože černý kašel není, jejich děti jsou přece očkované.

Záškrt se nevyskytuje, jde o nemoc nízké životní úrovně, navíc se uvažuje, že po této vakcíně stoupá výskyt laryngitid u dětí.

A pneumokok? Toto očkování propagují pediatři, i když řada lékařů z jiných oborů,  jak jsem výše uvedla, je proti. Zmíněné mamince z článku bych chtěla poskytnout skrovnou informaci. Očkování neodstraní opakované záněty středního ucha. Toto onemocnění může mít různé příčiny, obrovskou roli zde hraje též psychosomatika. Očkování nezaručuje, že bolesti uší prostě nebudou.

Na západ od naší země je očkování dobrovolné, je na odpovědnosti a zejména znalostech rodičů pro jaké očkování a ve kterém věku se rozhodnou.

                                                                      MUDr. Judita Hofhanzlová

 

Věříte, že Slunce Zemi obíhá?

Dlouho tomu všichni lidé věřili

Věříte, že plošné očkování zdraví prospívá?

      Vždyť už tolikrát jsme se mýlili

ZDROJ:

http://www.calendula.cz/%C4%8Cl%C3%A1nky%20na%20net/o%C4%8Dkovac%C3%AD%20kalend%C3%A1%C5%99.htm

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lea - KONEČNE!!!

26. 11. 2012 9:28

Konečne niekto, kto má pred menom MUDr a zároveň dokáže stále rozmýšľať a logicky si spájať fakty. Zdieľam, preposielam, od MUDr. to viac ľudí prijme, ako keď im toto isté prerozprávam ja.. "Kompetentní" by sa mali konenčne zamyslieť nad tým, čomu vystavujú najmladšiu generáciu, a hlavne by sme sa nad tým mali zamyslieť aj my, táto generácia bude totiž pracovať na naše dôchodky, a keď to budú samí chronicky chorí invalidi, tak si môžme pískať..