Jdi na obsah Jdi na menu

V ČESKÝCH NEMOCNICÍCH JE ŠPÍNA

15. 8. 2012
Je to zpráva jen pro otrlé: když jdete do nemocnice, riskujete, že chytíte vážnou infekci jen proto, že mnohá zdravotnická zařízení jsou prostě špinavá. Z deseti nemocnic, v nichž MF DNES označkovala neviditelným fixem vybavení toalet na chirurgických ambulancích, nezůstala po malůvkách žádná stopa jen ve dvou. Ty ostatní v testu propadly..

Nikdo toalety za celý týden pořádně neumyl a pod kontrolní UV lampou malůvky redaktorů zářily dál. Například ve Vítkovické nemocnici, která spadá do skupiny Agel, si pacient navíc nemá ani čím umýt ruce poté, co se dotkne nemyté záchodové mísy. Chybí tu totiž mýdlo.

"To je děs," komentuje výsledek TESTU Kamila Gotwaldová ze Spojené akreditační komise, která obdobným způsobem kontroluje čistotu nemocnic. Jde totiž o běžnou praxi, jak si vedení nemocnic může kontrolovat, zda za miliony, které ročně platí úklidové firmě, dostává dobrou práci. A také jak chránit i své vlastní zaměstnance.

Špinavé nemocnice ohrožují zdraví, či dokonce životy pacientů i personálu. V nemocniční špíně přežívá třeba nebezpečná bakterie klostridie, které se bojí celá Evropa a ve Velké Británii na ni umírá už osm tisíc lidí ročně.

"I u nás jsou nemocnice, kde se polovina personálu nakazila klostridiemi a mají je už půl roku na plicích a nemohou se jich zbavit," říká Gotwaldová. Jedné sestře dokonce bakterie ničí obličej a žádná antibiotika na ni nezabírají. "Těch bakterií, které na špinavých záchodech mohou přežívat, je samozřejmě mnohem víc. Výsledek vašeho testu je vážně smutný. Podle čistoty záchodů se pozná kultura národa a záchody u chirurgických ambulancí, které jsou využívány návštěvníky zvenčí, by se měly mýt třikrát denně," říká epidemioložka Dana Hedlová.

Vedení nemocnic výsledek testu nepříjemně překvapil. Avšak zareagovala vesměs stejně: budou dělat totéž co MF DNES. "Už dnes si manažer technicko-provozního oddělení pořídil neviditelný fix a UV lampu, aby stejným způsobem hodnotil kvalitu uklízecích prací," řekla třeba mluvčí Agelu Hana Szotkowská.

 

Zdroj:http://zpravy.idnes.cz/hygiena-v-ceskych-nemocnicich-d2r-/domaci.aspx?c=A120823_194210_domaci_ert

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář