Jdi na obsah Jdi na menu

UŽ I LÉKAŘI CHTĚJÍ ZRUŠIT OČKOVÁNÍ TBC

20. 9. 2010
KONEČNĚ PRŮLOM! Když jsme v lednu odmítli očkování naší novorozené Áji proti TBC (po rozsáhlém informování se v dané oblasti), většina lidí, včetně zdravotníků zírala a měla nás spíš za nějaké "asociály". Vida, časy se mění. Dnes rozhodnutí neočkovat tuto vakcínu směřuje ke schválení do Sb.zákonů ČR a vypadá to, že již v r. 2011 budou novorozenci tomuto zákeřnému "koktejlu" ušetřeni. Já snad jen dodám, že není nad to zajímat se maximálně o vše,co souvisí se zdravím (nejen dětí) a hlavně začít "PŘEMÝŚLET" a nenechat se jen slepě vést. Krásný říjen přeje Andy

 

Vakcinace se poslední dobou netěší příliš velké přízni obyvatel. Zvláště očkování proti údajné prasečí chřipce vyvolalo ve veřejnosti velkou nedůvěru k vakcínám.

Češi se ale začínají stavět i proti běžným dětským očkováním, jako je například okamžité očkování dětí proti tuberkulóze, hned po narození.

Zastání mají u některých vlivných expertů a lékařů. Příliš rané očkování proti TBC zpochybňují například imunolog Vojtěch Thon nebo předseda Vakcionologické společnosti Roman Prymula.

Podle nich je současná legislativní úprava vyhlášky o očkování nesprávná (lékařským termínem non lege artis) a tudíž v rozporu se zákonem, podle kterého má každý právo na ochranu života a zdraví.

Výhrady zazněly i ve Sněmovně

Zásadní zpochybnění brzkého očkování proti TBC si tak farmaceutická lobby vyslechla i na nedávné přednášce "Problematika očkování v České republice", kterou pořádala pod záštitou poslance a předsedy výboru pro zdravotnictví Jaroslava Krákory (ČSSD) 30. března na půdě Poslanecké sněmovny.

Podle informací prezentovaných na semináři dochází po očkování proti TBC k závažným komplikacím včetně opakovaných úmrtí pacientů s vrozenými poruchami imunity.

V České republice už došlo k několika takovým případům úmrtí - a to v situaci, kdy byly děti záhy po narození očkovány živou vakcínou proti tuberkulóze, jak vyžaduje vyhláška Ministerstva zdravotnictví o očkování.

V nebezpečí nejsou jen děti s poruchou imunity, ale k častým, zbytečným a obtížně se hojícím sekundárním reakcím dochází i u zdravých dětí. Nežádoucí reakce postihují lymfatické uzliny a místo vpichu, varují lékaři.

Kromě imunologů tyto závažné skutečnosti nezávisle na veřejném semináři v parlamentu doložili také ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a potvrzují je i dětští lékaři ze své bohaté praxe.

Očkování proti TBC probíhá nesprávně

"Tak, jak se očkuje dle ustanovení platné vyhlášky Ministerstva zdravotnictví proti tuberkulóze, je skutečně odborně nesprávně," potvrdil pro Prvnizpravy.cz jeden z přednášejících, Vojtěch Thon z Ústavu klinické imunologie a alergologie Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

"Na semináři byl veřejně vyjádřen podiv nad závažnými pochybeními přítomných odpovědných pracovníků Ministerstva zdravotnictví ČR, kteří po dobu několika let vůbec neodpovídají na oficiální podněty a urgence odborných lékařských společností," dodal.

Vysvětlil, že vakcína proti tuberkulóze (tzv. BCG vakcína) patří mezi živé vakcíny, tedy takové, které obsahují oslabené mikroorganismy. Ty nesmí být podány dětem s poruchou imunity, protože by u nich místo ochrany proti nemoci způsobily pravý opak - onemocnění.

Poruchy imunity u malých dětí však lékařská věda dokáže klinicky rozeznat až ve věku kolem půl roku, kdy odeznívá pasivně přenesená imunitní ochrana dítěte od matky (přes placentu v průběhu těhotenství).

Proč se u nás přesto tak nesprávně a nebezpečně očkuje už řadu let?

Thon vidí vysvětlení v liknavosti úředníků na ministerstvu zdravotnictví. "Odpovědní pracovníci ministerstva zdravotnictví neplní své povinnosti a léta nereagují na řádné oficiální písemné podněty ani urgence odborných lékařských společností ke změně patřičného ustanovení vyhlášky. Vyhláška je přitom pouze podzákonou normou a zákon jako takový hovoří jasně - každý má právo na život a ochranu zdraví, tzn. nepochybně také děti trpící poruchou imunity," tvrdí lékař.

Redakce Prvnizpravy.cz oslovila písemně ministerstvo zdravotnictví s prosbou o vysvětlení. Ministerstvo ale ani po několika dnech nereagovalo.

Onemocnět mohou i zdravé děti

Thon vidí i další úskalí očkování proti TBC v raném věku. Problémy mohou totiž mít i úplně zdravé děti, neboť se další vakcína, která je neživá (hexavakcína), podává hodně brzy po vakcíně proti tuberkulóze. Tím u dětí často dochází imunologicky k reaktivaci očkování proti tuberkulóze.

"Toto odborně nazýváme sekundární komplikace. Nelze pak dále pokračovat v řádném očkování dítěte, což je nebezpečné a máme v České republice proto také úmrtí na černý kašel," řekl Thon.

Thon sám navrhuje odložit očkování proti TBC na dobu během druhé poloviny roku života dítěte.

"Nejprve je vhodné podat neživou očkovací látku proti šesti nemocem. Tím, že je vakcína neživá, je nutno opakovaných dávek této vakcíny. Základní jsou tři dávky s časovým odstupem přibližně jednoho měsíce - tedy vše řádně a během prvního půl roku. Je neživá a proto bezpečná i u dětí s poruchou imunity," tvrdí lékař.

Poté radí pokračovat živou vakcínou proti tuberkulóze v druhé polovině prvního roku věku dítěte. Živá vakcína se samozřejmě podává jen u dětí, které netrpí poruchou imunity, kterou lze už po půl roce už rozeznat.

Rodiče se mohou v porodnici bránit

V praxi to podle něj znamená, že rodiče mají právo bez problémů předem požádat, aby novorozenec nebyl v porodnici očkován proti tuberkulóze, nýbrž byl očkován bezpečně až později.

Tato skutečnost se písemně s odkazy na odborná doporučení Výboru České společnosti alergologie a klinické imunologie i právního oddělení České lékařské komory (ČLK) poznačí do zdravotnické dokumentace.

Rodiče dítěte v žádném případě nemohou být za posunutí očkování proti tuberkulóze šikanováni, tvrdí Thon. Dokládá to právě oficiálním právním stanoviskem ČLK.

Prymula: Zrušme plošné očkování proti TBC úplně

Ještě dál by zašel předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Ten navrhuje očkování proti TBC úplně zrušit.

"Výskyt tohoto onemocnění u nás je na velice nízkých číslech a kontinuálně to klesá. Volil bych tedy strategii pouze očkování rizikových skupin, které jsou v nějakém kontaktu s lidmi, kteří TBC mají," řekl Prymula pro Prvnizpravy.cz

Odvolává se přitom na doporučení jak Světové zdravotnické organizace, tak Evropského centra pro kontrolu nemocí. "Z těch se dá vycházet. Při takto nízkém výskytu je skutečně lepší neočkovat celou populaci plošně, ale jít do rizikových skupin, tzn. selektivní vakcinace," vysvětlil.

Na otázku, zda vidí i další možné druhy očkování, odpovídá kladně:

"Nejbližší kandidát na další rušení je očkování proti poliu (obrně), protože tam se nám vcelku daří toto onemocnění eliminovat. Je jen pár míst, v Africe, v Indii, kde se ještě vyskytují tyto případy. Až se přestanou vyskytovat, tak se to plošné očkování zruší," řekl.

 

zdroj:

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/style=print/zpravy/z-domova/lekari-zrusme-ockovani-novorozencu-proti-tbc/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář