Jdi na obsah Jdi na menu

ÚVOD DO PROBLÉMU VAKCINACE

1. 3. 2012

 

Před rozhodnutím, zda nechat očkovat své děti či nikoli, stojí každý rodič již krátce po jeho narození. Mnozí (odpovědní) rodiče se cítí na toto rozhodnutí nedostatečně dobře připraveni.


 

Současně značné úsilí o to, aby bylo každé dítě v ČR očkováno vede k předem zmanipulovatelnému rozhodnutí, nicméně naštěstí už i mezi veřejností a mnohými zdravotními profesionály zároveň, narůstá obava o bezpečnosti rutinní imunizace. Bohužel informace o vakcínách nejsou běžně dostupné.


 

Naprosto souhlasím s tím, že právě rodiče mají povinnost zajistit dětem nejlepší zdravotní péči, musí se tedy rozhodnout co je pro zdraví dítěte lepší, zda ho nechat očkovat či nikoli.


 

Bohužel sama jsem zažila(a asi nejen já), že pokud rodič projeví zájem o smysluplnosti a účinnosti očkování diskutovat a učinit tak dle zákona „informovaný“ souhlas na základě něhož je odpovědnost za důsledky očkování na zdraví dítěte pouze a jen na jeho bedrech (a nikoli na lékaři jak se obecně mylně rodiče domnívají), setkává se jen smalým pochopením a podporou.


 

Bohužel možné vedlejší účinky zůstavají před rodičí často utajeny, lékaři se často obávají, že široká diskuze o vedlejších účincích očkovacích látek by na veřejnosti mohla vzbudit nežádoucí zájem rodičů a zkomplikovat tak celou očkovací kampaň.


 

Naštěstí se čím dál více rodičů pídí po informacích o očkování, zejména o jejich vedlejších účinncích. Nepřejí si slepě přijímat stanoviska lékařů (jen 1% z nich dle SUKLu čte příbalové letáky k lékům, za to téměř 60% z nich se řídí tím, co jim řekne farmaceutický reprezentant dané firmy, který je placený především z prodejů vakcín).


 

Rozhodnutí o očkování či neočkování dítěte by mělo být vždy informované, nikoli tedy impulsivní či automatické. Existuje totiž řada pádných důvodů, proč dítě dle doporučeného očkovacího schématu neočkovat.


 

Pochopit podstatu problému vakcinace je zásadní pro další rozhodování se v dané problematice. Já už jsem to pochopila, a jak jste na tom vy?


 

Andy

(PS: Děkuji vaši za tak obrovskou přízeň a podporu v dané oblasti)


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lenka J. - Informovanoc o očko-neočko v ČR

30. 1. 2012 22:37

Děkuji, že zveřejňujete tyto kontroverzí informace. Obě své děti neočkujeme a ještě nikdy (starší syn je 3letý) neměli ani teplotu..