Jdi na obsah Jdi na menu

TARTRAZIN - E102 -POTRAVINÁŘSKÁ ŽLUŤ

1. 1. 2014

Tartrazin je připraven z fenylhydrazinsulfonové kyseliny a kyseliny dioxyvinné. Vyznamenává se velikou stálostí na světle. Přidává se do ovocných drtí, likérů, obarvených šumivých nápojů, instantních pudingů, polévek, zmrzlin, bonbónů, žvýkaček, marcipánu, marmelády, želé, hořčice, jogurtů, čokolád, konzervovaného ovoce, plechovkových omáček, koření a dalších výrobků společně s glycerinem a do produktů z citrónu a medu.

 

Může být také v povlaku lékových tablet. Společně s brilantní modří (E 133) a zelení S (E 142) se také používá k vytvoření různých odstínů zelené např. v konzervovaném hrášku. Průmyslově též v syntetických barvách či k barvení krmiv pro zvířata. V bezpečnostním listu není látka vedena jako nebezpečná či karcinogenní, orální toxicita u myší činí 12,75 g/kg. Od 20. července 2010 musejí být potraviny obsahující tartrazin označeny varováním, že barviva obsažená v potravině mohou nepříznivě ovlivnit činnost a pozornost dětí.

Bylo zjištěno, že 0,1% populace není schopno snášet tartrazin. U jednotlivců mohou nastat po jeho příjmu příznaky podobné senné rýmě (rýma, kašel, bolesti hlavy, atd.). Výzkumy ukazují, že někteří lidé při požití tartrazinu trpí kopřivkou, astmatem, alergickými reakcemi či tvorbou akné. Lidé alergičtí na aspirin, jsou též pravděpodobně alergičtí na tartrazin. Výsledky výzkumu Washingtonské univerzity naznačují, že je tartrazin potencionální původce kožních nádorů. Možným důsledkem požívání tartrazinu je i vznik dětské hyperaktivity.


 

Chemický vzorec: C16H9N4Na3O9S2
Trisodium-5-hydroxy-1-(4-sulfonatophenyl)-4-(4-sulfonatophenylazo)-H-pyrazole-3-carboxylate

Látka je zakázaná v Norsku, Rakousku a Německu. Organizace FDA podala návrh na zakázání v EU.

ZDROJ:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Tartrazin

http://www.neviditelnycert.cz/blog/pel-mel/1265-praskova-potravinarska-barviva.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář