Jdi na obsah Jdi na menu

STATISTIKY NEMOCNOSTI NA ČERNÝ KAŠEL V ČR

5. 11. 2013

 V mediich se opet siri jakesi statistiky, ci zpravy, ze bude pribyvat > nemocnych s cernym kaslem.. aktuální statistika je na webu státního zdravotního ústavu:

http://www.szu.cz/publikace/data/kumulativni-nemocnost-vybranych-hlasenych-infekci-v-ceske

 

Uvádím věkové složení hlášených případů černého kašle (zdroj ÚZIS) v roce 2012.

 

0-10 105

10-19 425 (z toho 10-14 160 případů a 15-19 265)

20-24 17

25-34 41

35-44 75

45-54 38

55-64 16

65+   21

celkem 738

 

Takže očekávám,že těch 265 u kategorie 15-19 bude uváděno jako důkaz, že je potřeba více očkovat, zatímco shodou okolností též 265 v kategorii 0-15 (tj. důkladně proočkováno) bude bez komentáře.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Komentář:
No, když se podíváme do diskuzí pod těmito články na ruznych informacnich webech, tak to ani nemusi mit uroven a jako strasak to zafunguje docela slusne. i kdyz nektere reakce me mile prekvapily. Takove "bububu, černý kašel je tu a najde si tě"

 

Přitom když to vezmu matematicky a budu zaokrouhlovat, dejme tomu, že máme 1000 nemocných za rok na 10 000 000 obyvatel, tj. incidence onemocnění je 0,01%, nebo chcete-li v absolutních číslech to je 10 nemocných na 100 000 obyvatel. Dle mého soudu už to potom tak dramaticky nevypadá.

Nechci tím nijak snižovat závažnost či nepříjemnost takového onemocnění, ale strašení epidemiemi a smrtností, jako v dřívějších dobách, mi s ohledem na úrověň hygieny, výživy, možných epidemiologických opatřeních a také terapeutických možností (včetně plicní ventilace) přijde vyloženě účelové.

Hezký den všem,
Eliška M. Ch.
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
komentář:
 
Moje shrnutí, které jsme posílala přes svůj Fb: 

 

 

Česká média se předhánějí v hororových titulcích strašících černým kašlem a mnozí odborníci jako nejlepší řešení doporučuji očkovat ještě více anebo vše hází na nezodpovědné, neočkující rodiče. Přitom podle šéfa České vakcinologické společnosti Romana Prymuly jsou účinky očkování časově omezené a cirkulující kmen původce černého kašle je dnes zřejmě trochu odlišný oproti kmenům, které tady byly v minulosti. 
Není možné, že jsme si očkováním podpořili vývoj dalších kmenů? A v případě, kdyby teorie kolektivní imunity platila jsme přece největším rizikem pro děti my dospělí, kteří se pravidelně nenecháváme přeočkovávat.. http://bit.ly/kaselC

 
Podle Dr. Witta, vedoucího studie sledující výskyt černého kašle, ochrana očkování proti černému kašli klesá už po třech letech a více než 80 % z nakažených jsou plně naočkovaní jedinci. http://bit.ly/kaselA
 
Margit

 

 

 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář