Jdi na obsah Jdi na menu

SPOTŘEBA LÉKŮ NA ALERGII OBROVSKY ROSTE

1. 6. 2012

Do lékáren se vloni dodalo za 630 milionů korun léků proti alergii, balení se zvětšují

Počet alergických onemocnění a astmatu výrazně stoupá a v současné době je nějakou formou alergie v České republice postiženo téměř 20 procent populace. V loňském roce se dodalo do lékáren téměř pět milionů balení léků proti této nemoci za více než 630 milionů korun.

"Podle statistických údajů v současnosti trpí nějakou alergií více než dva milióny obyvatel Česka. Vysoký podíl alergiků se eviduje u dětí a mládeže (25 procent). Nejvíce nemocných (přes 7 procent) trpí alergickou rýmou, 2,5 procenta pacientů se léčí na astma a 4,5 procenta na kožní alergie. Řada pacientů trpí více alergiemi současně", informoval Státní úřad pro kontrolu léčiv.

 

 

Proti alergii se bráníme stále většími dávkami léků
 
Doporučená denní dávka (DDD) léků proti alergii, kterou předepisují lékaři, se od roku 2006 zvýšila téměř o třetinu. V roce 2006 předepsali lékaři přes 120 milionů DDD, o tři roky později to už bylo 150 milionů DDD a v loňském roce se konečná hodnota zastavila u 160 milionů DDD. Z toho vyplývá, že lékaři předepisují mnohem vyšší množství léků než v minulosti, a také větší balení.
 
Cena léků, které byly dodané do lékáren, se rovněž zvyšuje. V roce 2006 vyrobily farmaceutické společnosti léky proti alergii za 590 milionů korun. V loňském roce to bylo už 630 milionů korun. "Tyto údaje však nezahrnují DPH a obchodní přirážku. Konečná suma tak bude vyšší," říká Lucie Šustková ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv.
 
zdroj:
http://mediafax.nova.cz/tema/2723-nemoc
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář