Jdi na obsah Jdi na menu

ŠOKUJÍCÍ PRAVDA O TAMPONECH

21. 3. 2014

Ještě předtím, než se začtete do řádků o tajemstvích tamponů, které jsou před vámi pečlivě ukrývané, vyzýváme všechny dívky a ženy, které přijdou do styku s tímto článkem, aby o něm informovaly všechny své známé, včetně matek, dcer, spolužaček apod.

 

Myšlenka, že ženy nevědomě vkládají potenciálně rakovinový materiál přímo do svého těla, je smutná, zvláště, když takové počínání prokazatelně zvyšuje riziko HPV, rakoviny děložního čípku, rakoviny samotné dělohy, vaječníků a jiných s tím souvisejících onemocnění.

Kromě mnoha jiných důvodů, proč je používání tampónů a vložek (ale i jednorázových plen u dětí!) zdraví nebezpečné, patří hlavně:

  • syntetický materiál natolik vstřebává tělní tekutiny, že vytváří výborné podmínky pro takzvaný Syndrom toxického šoku (TSS – Toxic Shock Syndrome), což je nebezpečné hlavně pro mladé dívky, u kterých se nestihly vytvořit potřebné obranné protilátky vůči tomuto syndromu,
  • chloru, který se používá na bělení tampónů, vložek (plenek atd.), se uvolňuje dioxin, známá karcinogenní látka, přímo do prostředí pochvy a dělohy. Nemluvě o tom, že pozůstatky chloru působí stejně dráždivě a vysušují.
  • Oba problémy jsou známé již přinejmenším od roku 1980, kdy kvůli tamponem Procter & Gamble zemřelo nejméně 38 žen (neví se, kolik je nezaznamenaných případů). Po tomto skandálu byly tampóny s názvem Rely staženy z trhu a ženám bylo doporučeno používat tampony s co nejmenší možnou vstřebatelností.

    Momentální roční výskyt úmrtí na TSS se snížil, avšak je to s největší pravděpodobností proto, že úřady pro kontrolu nemocí přestaly případy TSS sledovat.

    Právník Tom Riley, který se nejvíce zabývá případy TSS a zastupuje oběti poškozené TSS a pozůstalé klientky tvrdí, že přestala existovat oznamovací povinnost lékařů, jejichž pacientky byly syndromem postižené a oznamování se stalo dobrovolným.

    Tuto benevolentnost si vynutily korporace, kterým hrozila nižší poptávka po jejich hygienických produktech v důsledku prokazatelného negativního vlivu na zdraví.

Se stejnou jistotou, jako tou, že slunce znovu vyjde zítra ráno na východě, se u každé ženy do větší či menší míry objevují toxické symptomy používání tamponů.

To, že na ně žena přímo neumře, nebo momentálně nemá žádné vážné příznaky, neznamená, že syndromem do jisté míry netrpí. Vnější projevy toxicity jsou totiž viditelné až v pokročilých stadiích.

Samozřejmě, (pseudo) testy v reklamách přesvědčují dívky a ženy o bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti tamponů a vložek. Málokterá dívka a žena však ví, že tyto testy jsou prováděny nebo placené samotnými výrobci produktů a pravé, nezávislé testy se nepublikují z důvodu komerční cenzury.

 

Jediná a asi i poslední studie od doktorů Philipa Tierna a Brucea Hannu z roku 1999 jasně poukázala na to, že tampony vyrobené ze syntetických látek (kombinace plastů a jiných materiálů, jako například tzv. rayon, česky umělé hedvábí) podporují produkci TSS díky vytváření podmínek pro jistý typ bakterií, zatímco 100% bavlněné tampony TSS nepodporují.

Dokázali také, že syntetické tampony nasávají mnohem větší množství vody ze sliznice, zanechávajíc na sliznici zbytky koncentrovaných bílkovin, které využívají stafylokokové bakterie na výrobu toxinů (důvod častých výtoků). Je logické, a ne těžko pochopitelné, že tampony mají vysokou vstřebatelnost.

Nasávají nejen krev, ale také důležitou slizniční sekreci, čímž sliznice zůstává vysušená a dochází k tvoření malých vředů. Bezpochyby nejvíce trpí krček dělohy. Zmíněný syndrom však není jediným problémem.

Málokdo má ponětí, co všechno tampóny a hygienické vložky obsahují, neboť výrobci nejsou povinni tyto informace uvádět a z logických důvodů ani neuvádějí.

Nejznámější nebezpečnou látkou v tamponech je dioxin, který je vedlejším produktem, vznikajícím při bělení tampónů a vložek chlorem, kterým bělí téměř všechny masoví výrobci.

Opakované vystavování se dioxinu podstatně zvyšuje riziko rakoviny a vede také k mnohým nerakovinovým onemocněním, jako jsou hormonální nerovnováha, suprese (zastavení) imunitních buněk, vývojové poruchy, poškození reprodukčních orgánů obecně (neplodnost), spontánní potraty, poškození plodu apod.

Dioxin má schopnost se shromažďovat v těle ženy, a to zejména v tucích a mateřském mléce. Neexistuje žádná logická potřeba bělení hygienických produktů. Existují jen důvody komerční, estetické a reklamní, za co ženy (včetně vyvíjejících se plodů a kojenců) platí svým zdravím.

Kniha s názvem Rakovina – proč stále umíráme bez poznání pravdypíše o dioxinu následující:

„Dioxin je potenciálně karcinogenní vedlejší produkt, který je výsledkem procesu na zvýšení úrovně pěnivosti v čistících prostředcích, jako jsou např. šampony, zubní pasty atd., a na vybělení papíru v papírnách. Kontejnery ošetřené dioxinem (a některé plastové lahve) někdy přenesou dioxin do samotných výrobků.

Bylo prokázáno, že karcinogenita dioxinu je až 500 000krát vyšší než karcinogenita DDT (syntetický pesticid)“;

„… neskutečně škodlivá složka 1,4-dioxan byla jednou z hlavních složek chemického defoliantu Agent Orange, která se ve velké míře používala během války ve Vietnamu na odstranění plátěných stříšek v džungli pro odhalení nepřátel. 1,4-dioxan je hormonální narušitel, o kterém se věří, že je hlavním prvkem, u kterého bylo prokázáno, že se nachází v oblasti výskytu rakoviny, kterou měl vietnamský vojenský personál po válce.

Je to také napodobenina estrogenu, o kterém se ví, že při převaze nad progesteronem zvyšuje pravděpodobnost rakoviny prsu a endometriální rakoviny, onemocnění souvisejících se stresem a snižuje počet spermií.“

Dr. Samuel Epstein upozorňuje: „Nejlepší způsob, jak se ochránit je poznat komponenty, které jsou nejpravděpodobněji kontaminovány 1,4-dioxanem.Tyto zahrnují komponenty se slovíčkem s předponou nebo slabikou PEG (PEG-7, PEG-8, PEG-120), dále polyethylen, polyethylenglykol, polyoxyethylen atd. (jako např. v sodium laureth sulfátu), nebo oxynol. I polysorbát 60 a také polysorbát 80 mohou být rovněž kontaminovány 1,4-dioxanem.“

Epstein, Samuel, Safe Shopper’s Bible, p. 342

Epstein, Samuel, Safe Shopper’s Bible /Bible bezpečnéhonakupujícího/, str. 190-191

Jiné problémy tampónů a vložek

  • vstřebávání vody a důležité sekrece ze sliznice pochvy způsobující suchost sliznice
  • narušená pH rovnováha
  • mikrobakteriální nerovnováha
  • pozůstatky pesticidů v ne-bio bavlně

Kromě těchto důležitých vlivů na sliznici pochvy dalším významným faktem je dráždivý vliv ostrých syntetických vláken uvolňujících se z tamponů a vložek, které se zachycují na stěnách sliznice, vyvolávají neustálé dráždění, záněty, odlupování poševní sliznice, a ještě více podporují vznik syndromu toxického šoku.

O uvolňování těchto vláken se můžete přesvědčit jednoduše – do sklenice s vodou namočte tampón nebo hygienickou vložku a za nějakou chvíli to (tampon namočený ve vodě) pozorujte proti světlu. Uvidíte odstávající lesklá vlákna, přičemž některá budou z produktu uvolněna (obr. 1 a 2)

Jaké jsou možnosti?

Jde o zdraví. Nezůstaňte k problému lhostejnými a začněte se jím aktivně zabývat a věci ohledně tampónů a vložek zkoumat a diskutovat o nich. Existuje mnoho prostředí, a hlavně tělu více přijatelnějších produktů na trhu, jak jen masově propagované produkty, které roky používáte.

Vyhledávejte vložky a tampóny (pouze pokud je nezbytně potřebujete) ze 100% vlny a pokud možno, z bio-vlny. Měli byste je najít v bio-obchodech.

Vynikající možností, kterou nejvíce doporučujeme, jsou vícenásobně a dlouhodobě (i 10 let!) použitelné produkty, jako jsou menstruační kalíšky vyrobené ze 100% chirurgického silikonu, nebo houby z mořských řas.

Po krátkém průzkumu českých stránek s tématikou menstruačních kalíšků je zřejmé, že se poukazuje zejména na jejich ekologičnost.

Co je však mnohem podstatnější je jejich nesrovnatelně pozitivní vliv na zdraví ženy v porovnání s tampóny a hygienickými vložkami.

Nejenže se rozhodnutím pro podobné hygienické potřeby dívky a ženy postarají o zdravější menstruační cyklus bez vlivu chemikálií, ale zároveň zaručeně ušetří ohromné ​​množství peněz.

Důležité je jen udělat ten moudrý první krok ke změně a překonat první či druhý měsíc během učení se o manipulaci s menstruačním pohárkem.

Z osobních svědectví, kterých je Kampaň svědkem, jde u vynikající věc a přejeme každé ženě a dívce, aby se o tom měly možnost samé přesvědčit.

Závěr

Syntetické tampóny a hygienické vložky negativně ovlivňují zdraví ženských orgánů, jakož i celkové zdraví ženy, ba dokonce i zdraví a vývoj plodu a později mají vliv i na kojené miminko.

Kromě zvýšeného rizika rakoviny děložního čípku, samotné dělohy a vaječníků, k dalším častým problémům patří HPV, pomočování a únik stolice (hlavně z důvodu toxického zatížení močového a zvířecího svalstva), bolestivý pohlavní styk (hlavně z důvodu dehydratace a častých zánětů sliznice pochvy), hormonální nerovnováha, neplodnost, poruchy imunity, PMS, infekce močových cest a jiné zdravotní problémy.

Problémům výrazně přitěžuje i používání hormonální antikoncepce.

Kampaň vřele doporučuje dívkám a ženám rozumně zvážit alternativy používání tampónů a hygienických vložek a zaměnit je za zdraví neškodné (což je mnohem podstatnější než ekologický důvod) a ekologicky nezávadné produkty.

To platí dvojnásobně, pokud již žena/dívka trpí záněty pochvy, výtoky, kandidózou, HPV, nádorovými onemocněními a jinými problémy týkajícími se ženského ústrojí.

Zdroje

1. AB2820, Dennis Cardoza, 2000
2.HR2900, Carolyn Maloney, 1997
3.United States Food & Drug Administration
4.United States Environmental Protection Agency
5.Enviroweb 23 January 2000 report: www.enviroweb.org/issues/dioxin/index.html
6.Mari Edlin, CNN.com February 9, 2000
7.Amy Yannello, The Press Tribune (USPS No. 470-960)
8.Rev Med Brux 1998 Sep;19(4):A367-71
9.Semin Reprod Endocrinol 1997;15(3):301-8
10.Hum Reprod 1997 Feb;12(2):373-5
11.Fundam Appl Toxicol 1993 Nov;21(4):433-41
12.Am J Obstet Gynecol. 2000 Apr;182(4):767-775.
13.Toxicol Sci. 1999 Nov;52(1):45-9
14.Gynecol Obstet Invest 1999 Oct;48 Suppl S1:45-56
15.Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 1999 Feb;82(2):129-33

16.Archer, JC and others, Dioxin and Furan Levels Found in Tampons, 2005, Journal of Women’s Health, Volume 14, pages 311-315. (Tato studie uznává, že dioxin se z tamponů „nesignifikantně“ uvolňuje. Ignoruje skutečnost, že poločas rozpadu dioxinu je 11 let, což znamená, že po expozici dioxinu z jediného tamponu se po 11 letech v těle ženy stále nachází polovina dávky. Dioxin má vysokou kumulativní schopnost.)

17.De Vito, MJ and Schecter A. Exposure Assessment to Dioxins from the Use of Tampons and Diapers, Environmental Health Perspectives, Vol 110, January 2002. (Tato studie uznává, že dioxin se z tamponů „nesignifikantně“ uvolňuje. Ignoruje skutečnost, že poločas rozpadu dioxinu je 11 let, což znamená, že po expozici dioxinu z jediného tamponu se po 11 letech v těle ženy stále nachází polovina dávky. Dioxin má vysokou kumulativní schopnost.)

18.National Research Center For Women and Families

19. http://dievcata.blog.cz/0606/pribeh-dievcata-ktore-tampony-takmer-zabili

Hodně štěstí!

Poznámky

Prevence HPV, rakoviny děložního čípku, rakoviny dělohy, vaječníků, neplodnosti a jiných onemocnění ženského ústrojí.

– dostatek čerstvého ovoce, zeleniny, plodů, sušeného ovoce, semen, vše v syrovém stavu, pokud je to možné,

– omezení živočišných jídel, hlavně těch s vysokým obsahem estrogenu (zejména červené maso, mléko a tavené sýry),

– vyloučení sóji z důvodu obsahu fytoestrogenů a nepříznivého vlivu na hormonální rovnováhu,

– vyloučení HAK (syntetické hormony),

– používání menstruačních produktů, zejména menstruačního kalíšku, nebo alespoň výhradně bio bavlněných hygienických vložek a tampónů (tamponů jen v nutnosti),

– dodržování hygieny,

– dodržování pitného režimu (čistá voda), psychohygiena, dostatek pohybu, odpočinku a spánku,

– optimální přísun vitamínu C podle důkazů Linuse Paulinga, nositele Nobelovy ceny za výzkumné práce o vitaminu C, (zhlédněte knihu Vitamin C a megaskorbická léčba),

– optimální přísun kyseliny listové.

 

zdroj:

http://www.vylectese.cz/tampony-sokujici-pravda-hpv-rakovina-delozniho-cipku/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář