Jdi na obsah Jdi na menu

SNÍŽENÁ IMUNITA

1. 1. 2012

Problémy s imunitou mají většinou malé děti od 3 do 6 let, starší lidé - dá se říci, že lidé nad 65 roků a lidé s velkou psychickou zátěží např. vysokoškolští studenti ve zkouškovém období. Tyto skupiny jsou více ohroženy a jsou náchylnější k respiračním infekcím.

Z hlediska snížení imunity, tj. obranyschopnosti organismu jsou pro člověka mnohem nebezpečnější deprese způsobené nedostatkem slunečního svitu, přetížením a stravou chudou na vlákninu, vitamíny a probiotika. Depresivní člověk má oslabenou imunitu a podléhá nemocem.

Psychika, ruku v ruce s výživou, má zcela zásadní význam na imunitu člověka. Existuje k tomu celá řada studií. Například se sledovala imunita vysokoškoláků (jejich náklonnost k infekčním chorobám) ve zkouškovém období. Ukázalo se, že tito studenti jsou k nemocím více náchylní. Strach obecně potlačuje řadu imunitních funkcí - to dokazují epidemiologické studie a je spouštěcím mechanismem řady nemocí. Souvisí např. s častými infekcemi horních cest dýchacích či onemocněními močových cest a močového měchýře. Fyzické zdraví je závislé na zdraví psychickém, neboť oba tyto systémy - centrální nervový systém, funkce mozku a funkce imunitního systému - jsou úzce provázány. Imunitní buňky ovlivňují funkci mozku. Při nějaké infekci, při zánětu, produkují látky, které se nám dostanou do mozku a ovlivní třeba i naše chování. Kromě toho, že způsobí zvýšení tělesné teploty, nechutenství, mohou i za depresivní a únavové stavy jako je chronický únavový syndrom či syndrom vyhoření. Neboť všechno je navzájem provázáno.

 

Poruchy imunity se projevují kožními problémy, zvýšenou únavou, bolestmi břicha a průjmy, chronickou rýmou, zvýšenou náchylností k infekčním chorobám, alergiemi a mohou končit vznikem nejrůznějších závažných onemocnění včetně rakoviny.

Imunitní systém je difúzní (rozptýlený) orgán, který u dospělého člověka váží asi 1000 g. Skládá se přižně z 1 biliónu lymfocytů (zvláštní druh bílých krvinek), některých přídatných buněk jako jsou makrofágy, polymorfonukleární leukocyty, z 10*20 molekul imunoglobulinů, tj. protilátek a z dalších milionů molekul různých výkonných a regulačních látek jako jsou imunohormóny, které regulují proliferaci, dozrávání a diferenciaci buněk imunitního systému, dále to jsou složky komplementu, mikrobicidní a cytotoxické látky apod. Lymfocyty cirkulují volně v krvi a lymfě nebo se sdružují do primárních a sekundárních lymfoidních orgánů.

 

Imunitní mechanismy se rozvíjejí v době vývinu jednotlivce jednak na genetickém základě a jednak pod vlivem antigenních podnětů. Reakce imunitního systému - imunitní odpověď - může být pro organismus prospěšná - vznik imunity, kterou je třeba podporovat, anebo škodlivá, projevující se imunopatologickou reakcí, kterou je třeba tlumit.

 

Funkce imunity tj. obranyschopnosti organismu se projevuje jako imunologický dohled (surveillance) a obrana před parazity, patogenními mikroorganismy zvláště pak bakteriemi, plísněmi, kvasinkami a viry. Imunologický dohled znamená schopnost imunitního systému zjistit poškozené, opotřebované nebo odcizené vlastní buňky a stuktury, označit je a zabezpečit jejich likvidaci. Imunitní systém takto umí rozpoznat i nádorové buňky, proto je silný imunutní systém důležitý i pro ochranu organismu před nádorovými onemocněními. Imunologický dohled zabezpečuje takto dodržování dokonalého, bezchybného a trvalého složení buněk a tkání celého organismu podle určitého genomu, který je poškozován vlivem stárnutí a působením faktorů vnějšího prostředí jako jsou viry, mikroorganismy, chemické látky, nepříznivé fyzikální a psychické vlivy.

 

Imunitní systém představuje vlastně informační systém, který je zodpovědný za dodržení identity a integrity jedince a biologické a biochemické individuality. Tuto funci vykonává tak, že jeho složky se prostřednictvím krevního a lymfatického oběhu soustavně dostávají do všech tkání v organismu, kde ohmatávají a rozpoznávají veškeré struktury. Ústřední funkcí imunitního systému je tedy rozpoznání "vlastního" od "cizího" a jeho odstranění a vyčištění celého organismu.Vzhledem k tomu, že imunitní systém je transportován krevním a lymfatickým oběhem je také třeba dbát o podporu krvetvorby, neboť s útlumem krvetvorby dochází také k oslabení fukce imunitního systému a zvýšení náchylnosti k různým onemocněním.

 

Nejlepší ochranou zdraví je posilování imunitního systému přírodními prostředky. Od nepaměti se lidé léčili tím, co jim poskytovala příroda. Zkušenosti s léčením bylinami a dalšími přírodními látkami jsou staré několik tisíc let a jsou prověřeny mnoha generacemi našich předků. Pro terapii přírodními léčivými látkami mluví mnoho skutečností i v dnešní době. Lidský organismus je uzpůsoben tak, že přírodní látky dobře snáší, neboť má pro ně vyvinuty přirozené odbourávací mechanismy. Kontrolovaným podáváním ověřených přípravků z léčivých rostlin a přírodních látek se organismus nenaruší, nepoškodí, neboť tyto přípravky nemají vedlejší účinky a proto není třeba užívání dalších látek k odstranění těchto nežádoucích projevů jak je tomu u většiny syntetických léků.

 ZDROJ:

http://www.orling.cz/cz/o-ostatnich-nemocech/snizena-imunita-palcivy-problem-dneska.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář