Jdi na obsah Jdi na menu

SLEDUJETE ZNAČKY NA PLASTU Z KTERÉHO JÍTE?

3. 8. 2021

Určitě i vy stále narážíte na ulici pobíhat lidi, držíc v ruce plastové láhve s vodou. Tyto lahve však nejednou obsahují velké množství škodlivých chemikálií. Ty mohou snadno převážit přínosy.


Jestli si chcete zachovat zdraví, musíte věnovat náležitou pozornost trojúhelníkům na spodku plastových lahví, které používáte. Zvláště se zaměřte na číslo uprostřed trojúhelníků.
Každé takové číslo totiž představuje jiný druh chemické látky, ze které je daná láhev vyrobena. A nezřídka je zatím informace, která vás možná překvapí.

 

Zvlášť opatrní ohledně použitého materiálu byste měli být u plastů, které se používají pro uchovávání potravin a nápojů – plastové lahve, boxy na rychlé občerstvení, dózy na obědy... Některé materiály totiž můžou uvolňovat škodlivé látky, které pak dostáváte do svého těla spolu s jídlem nebo pitím, které v nich přechováváte. Obecně platí, že byste se měli vyhnout plastům s označením 1, 3, 6 a 7. Relativně v pořádku jsou materiály označované čísly 2, 4 a 5. Na podrobnější informace o jednotlivých označeních se podívejte níže:

 

symboly-na-plastech.jpg

 

1 – PET (Polyethylentereftalát)

Tyto láhve jsou určeny pouze na jedno použití. Je to kvůli tomu, že mohou propouštět těžké kovy jako například stibium. Tyto chemické substance, označované i značkou EPA, narušují činnost vaší hormonální soustavy.

2 – HDPE (Polyetylén vysoké hustoty)

Jde o takzvaný „dobrý“ plast. Má totiž nejnižší pravděpodobnost prosakování škodlivých látek do tekutiny, která se v něm uskladňuje.

3 – PVC (Polyvinylchlorid)

Nedoporučuje se používat láhve vyrobené z tohoto materiálu. PVC může do vody uvolňovat látky narušující činnost hormonů.

4 – LDPE (Polyethylen nízké hustoty)

Tento druh plastu je relativně bezpečný.Při správném používání a mechanickém nenamáhání by z něj do vody neměly prosakovat škodlivé látky. Většinou se používá k výrobě plastových tašek.

 

5 – PP (Polypropylen)

Jde opět o relativně bezpečný plast. Za předpokladu, že ho nebudete vystavovat vyšším teplotám a mechanickému namáhání, by se do nápojů a jídel neměly uvolňovat žádné nežádoucí substance.

V praxi se z něj obvykle vyrábějí jogurtové kelímky a některé druhy lahví na vodu.

6 – PS (Polystyren)

Pozor, jde o kancerogenní uvolňující chemickou látku. Polystyren byste v žádném případě neměli používat pro uschování nápojů ani jídel!!! V případě přenosných chladniček je třeba mít jídlo v nich spolehlivě oddělené od stěn.

7 – PC (polykarbonát)

Pro uskladnění potravin a vody je to úplně nejhorší materiál. Důvodem je uvolňování BPA (bisfenolu A). Lahvím nebo jiným nádobám vyrobeným z polykarbonátu se proto za každých okolností vyhýbejte.

V zájmu vlastního zdraví je tedy dobré hlídat si nejen, co pijeme a jíme, ale také z čeho. S plasty se v každodenním životě setkáváme prakticky pořád a hlídat si všechna označení tak může být dost náročné. Přesto to nikdy nevzdávejte!

 

Prima dny a pozdravy podpory posílá všem Andy, autorka blogu pro lepší zdraví

NASKOČTE NA VLNU LEPŠÍHO ŽIVOTNÍHO STYLU. www.superimunita.cz 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář