Jdi na obsah Jdi na menu

OČKOVÁNÍ NOVOROZENCŮ NA TBC

20. 2. 2010

 

Plošné očkování proti tuberkulóze v prvních dnech života dítěte přináší velká rizika. Na tom se odborníci shodnou. Rodiče mají právo předem požádat, aby novorozenec nebyl v porodnici takto očkován, ale bezpečně až později. O to jsme v lednu požádali i my, a navzdory tradicím "zajetých kolejí" českého zdravotnictví nám to, i přes nevoli  personalu, vyšlo. Aneb víte, že v součastnosti se u nás novorozenci povinně očkují dle vyhlášky staré téměř padesát let? Není prý totiž čas změnit legislativu.. já bych spíše řekla, že zájmy ekonomické v tomto případě vítězí, vždyť výrobce zinkasuje za každou vakcínu zhruba 3,5 tis.Kč a ročně se u nás rodí příbližně 100tis. dětí, takže matematika je to skutku jednoduchá. Andy

Andy

 

 

Obrazek

 

Článek, zveřejněný 13. 4.ve Zdravotnických novinách, shrnuje kritické postoje odborníků vůči plošnému očkovaní novorozenců proti TBC v porodnicích, a dává tak za pravdu rodičům požadujícím odklad tohoto očkování z důvodů převažujících rizik a komplikací

Rodiče odmítají vakcínu. Bojí se

Odborníci vyzvali rodiče novorozenců, aby v porodnici odmítali povinnou vakcínu proti tuberkulóze. V porodnicích už je to běžné, rodičům za to prý nic nehrozí.
 
Plošné očkování proti tuberkulóze v prvních dnech života dítěte přináší velká rizika. Na tom se odborníci shodnou. Nedávno někteří z nich dokonce otevřeně vyzvali rodiče, aby toto povinné očkování odmítali.

„Rodiče mají právo bez problémů předem požádat, aby novorozenec nebyl v porodnici očkován proti tuberkulóze, ale bezpečně až později. Rodiče dítěte v žádném případě nemohou být za posunutí očkování proti tuberkulóze šikanováni,“ uvedl Vojtěch Thon z Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

„Na takový postup mají právo,“ tvrdí také Pavla Nykodýmová, primářka plicního oddělení v Říčanech. Očkování, které proběhne přesně podle vyhlášky, totiž prý kvůli hrozícím komplikacím není správným postupem.

Praxe ovšem předběhla výzvu odborníků. Mnozí rodiče odmítají očkování svých dětí v porodnicích už dnes. Potvrzuje to Zbyněk Straňák, primář pediatrie Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí. „Osobně na ně netlačím, souhlasím s odbornými společnostmi, které žádají odložení tohoto očkování do pozdější doby,“ řekl LN Straňák.

Podle údajů z roku 2005 odmítlo nechat své dítě očkovat v porodnici 17 procent rodičů. „Myslím, že to odpovídá praxi, rodiče jsou dobře informovaní,“ soudí Straňák.

„Je zcela regulérní, že to rodiče odmítají a přesouvají na později. Vycházíme jim vstříc, mají na to právo,“ řekl předseda Neonatologické společnosti Richard Plavka, primář z porodnice u Apolináře. Formálně rodičům hrozí za nedodržení povinného očkování pokuta. Na ni ale vůbec nemusí dojít.

Martin Řehořek je jedním z rodičů, kteří očkování svého dítěte v porodnici odmítli. O jeho případu LN psaly už dříve. Řehořek se chtěl se státem kvůli očkování přít i u soudu, ale úředníci nechali jeho přestupek promlčet.

Podle předsedy vakcinologické odborné společnosti Romana Prymuly je ale výzva rodičům k odsouvání očkování přehnaná. „Plošné očkování novorozenců proti tuberkulóze by se mělo zrušit. Jsem o tom stále víc a víc přesvědčen. Komplikace převažují nad benefity. Vyzývat ale rodiče k odsunutí očkování do pozdějšího věku není řešení,“ uvedl Prymula.

Prymula stejně jako společnost dětských lékařů a další prosazuje zrušení plošného očkování všech novorozenců v porodnicích. Dál by se hned po narození očkovaly děti z rizikových skupin, u kterých je kontakt s tuberkulózou pravděpodobnější. V tom se neshodnou s plicními lékaři. Ti by nechali očkování plošné, ale v pozdějším období.

Ministerstvo zdravotnictví nenašlo vhodné řešení, a tak toto očkování ve vyhlášce zůstává. O tom, že se to změní, se přitom mluví už osm let. Podle hlavního hygienika Michaela Víta by přesun očkování za šestý měsíc věku narušilo další postup při očkování.

Adéla Čabanová, Lidové noviny

 Původní text převzat ze Zdravotnických novin, http://www.zdn.cz/denni-zpravy/z-domova/rodice-odmitaji-vakcinu-boji-se-451062

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář