Jdi na obsah Jdi na menu

REKORDNÍ POKUTA PRO FARMAC.FIRMU

2. 7. 2012

V přepočtu více než 60 miliard korun je cena, kterou musela zaplatit americká farmaceutická společnost za to, že nedodržovala pokyny regulačního úřadu. Firma GlaxoSmithKline nabízela neschválené léky a dostala za to rekordní pokutu.

Farmaceutická společnost GlaxoSmithKline v pondělí dostala pokutu tři miliardy dolarů, což je v přepočtu zhruba 61 miliard korun. Dopustila se chyb, když nabízela na americkém trhu dva léky, přestože je neschválily příslušné úřady.

Podle agentury AP je pokuta pro GlaxoSmithKline největší, jakou kdy farmaceutická firma v USA dostala.

Firma v letech 1998 až 2003 nabízela svůj lék Paxil pro léčbu deprese u dětí, ačkoli americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (Food and Drug Administration) nepovolil užívání prostředku u lidí mladších 18 let.

V letech 1999 až 2003 pak Glaxosmithkline nabízela další medikament proti depresi Wellbutrin také jako prostředek pro boj s nadváhou a pro léčbu nepozornosti. Potíž byla v tom, že úřad schválil jeho nasazení jen pro pacienty s depresí.

Dnešní rozsudek usiluje nejenom o potrestání špatností, ale jeho cílem je také zajistit, že se GlaxoSmithKline bude v budoucnu chovat v souladu se zákonem," prohlásil k rekordní výši pokuty vyšetřovatel Stuart Delery.

 

Farmaceutická společnost se v rámci trestu také musí podrobit důsledné kontrole amerických úřadů. Ty prověří, zda obchodní oddělení GlaxoSmithKline nabízí léky v souladu se zákonem.

ZDROJ:

http://zpravy.ihned.cz/svet-usa/c1-56388390-rekordni-pokuta-glaxosmithkline-v-usa-neopravnene-nabizel-leky-zaplati-60-miliard-korun

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář