Jdi na obsah Jdi na menu

PROTONOVÉ CENTRUM

1. 8. 2013

 

V Praze na Bulovce bylo otevřeno nové PROTON THERAPY CENTER (PTC), určeno pro léčbu onkologických onemocnění metodou protonového ozařování a postupně nabídne novou naději až 2500pacientů ročně. V současné době jde o NEJMODERNĚJŠÍ  zdravotnické zařízení tohoto typu NA SVĚTĚ!! Určeno především pro děti, pacienty s nádory plic, hlavy, krku, mozku i slinivky břišní..

 

Protonová terapie představuje jednu z nejmodernějších a nejúčinnějších metod léčby onkologických pacientů. Nabízí minimální riziko v průběhu celého procesu ozařování a současně vyšší kvalitu života po ukončení léčby.

 

Protonová terapie spočívá v použití kladně nabitých elementárních částic jádra atomu vodíku - protonů, které mají určitou hmotnost, která je ve srovnání s elektrony mnohem větší. Protony jsou v cyklotronu urychleny na rychlost rovnající se přibližně polovině rychlosti světla. Tím je dána také jejich energie, jež dosahuje hodnoty až 230 MeV (megaelektronvolt) a umožňuje tak zničit nádory až do hloubky 30 cm. Protony jsou poté usměrněny silným magnetickým polem do velmi úzkého paprsku („pencil beam“) a s vysokou mírou přesnosti přeneseny do prostorově zobrazeného zhoubného nádoru. Při zbrzdění v nádorové tkáni dojde k uvolnění energie, k ionizaci a poškození DNA zasažené buňky. Je-li toto poškození vícečetné, buňka se přestává dělit nebo přímo umírá.

Hlavní předností protonového svazku je skutečnost, že absolutně největší část své energie předá v oblasti tzv. Braggova vrcholu, tj. přímo v nádoru, kde dojde k maximálnímu účinku. Svazek urychlených částic má vysokou energii a je velmi přesně cílen. Většinu energie předá výhradně nádorové tkáni. V porovnání s dosavadními ozařovacími postupy šetří zdravé tkáně před nádorem a vůbec nepoškozuje zdravé tkáně za nádorem. Protože je nemocný ozařován v isocentrickém systému ze všech směrů a intenzitu paprsku lze dobře modulovat (IMPT), přináší tato metoda další snížení nežádoucích účinků léčby.

Více na:

www.ptc.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář