Jdi na obsah Jdi na menu

PROČ SE SKUTEČNĚ ZRUŠILO POVINNÉ OČKOVÁNÍ TBC?

20. 11. 2010

Byli jsme první rodiče, kteří v lednu 2010 odmítli povinné očkování novorozence na TBC v chomutovské porodnici. Dne 1.11.2010 (o 9 měsíců později) bylo vládou tato povinnost, dle 55let staré legislativy, zrušena. Oficiální důvod zrušení:očkování TBC již není nezbytné..Osobně bych řekla, že ten pravý důvod je úplně někde jinde a souvisí spíše s čím dál větším povědomím  trvalé zákeřnosti této vakciny..A co vy, nechali jste očkovat své dítě tímto smrtelným koktejlem těžkých kovů a zmutovaných živých mikroorganizmů? Andy

 

Odborné lékařské společnosti jistě tento krok uvítají, ke zrušení tohoto očkování marně už delší dobu vyzývali.. Důvodem byla malá účinnost vakcíny, ale i vysoký výskyt komplikací u dětí (proč asi, už ví málokdo). Imunolog Vojtěch Thon dokonce na odborném semináři v Poslanecké sněmovně v březnu tohoto roku upozornil, že toto očkování již způsobilo úmrtí 5 novorozenců, a volal po změně. Hlavní hygienik poté svolal odborný tým, který rozhodl, že se plošné očkování ruší. Česká republika se tak přidá k ostatním státům západní Evropy, které očkují proti TBC jen rizikové děti, nebo neočkují vůbec.

Vakcína proti tbc je živá, oslabená očkovací látka připravená z kmene Mycobacterium bovis (ten vyvolává tbc onemocnění hovězího dobytka), která má zvýšit buněčnou imunitu dítěte pro případ pozdějšího styku s tbc infekcí.

Očkování proti tbc má jiný charakter než očkování proti ostatním infekčním chorobám. Zde se nevytvářejí protilátky, které by zabránily onemocnění.


Očkování proti tbc se provádí v porodnici aplikací vakcíny do kůže v horní části levé paže. Bylo-li očkování úspěšné, objeví se většinou za 6-8 týdnů v místě očkování drobné hnisavé ložisko nebo vřídek, současně nebo později se může objevit zvětšení lymfatických uzlinek v levém podpaží, v okolí levé klíční kosti nebo vlevo na krku. Reakce v místě očkování se postupně změní na drobnou jizvu, zvětšení uzlin může přetrvávat i více týdnů a může se postupně vstřebat nebo se vyhojí zvápenatěním (kalcifikací).

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář