Jdi na obsah Jdi na menu

PROČ POVINNĚ OČKOVAT MALÉ DĚTI?

20. 10. 2010

 

Očkovat, či neočkovat? Rodiče mají zatím na výběr. V budoucnu by se to ale mělo změnit. Ministerstvo zdravotnictví pracuje na novele zákona, která má donutit rodiče brát své dítě na očkování. Pokud odmítnou, hrozila by jim pokuta. Proč musíme děti očkovat? A není vakcín, které dostávají příliš moc (do 2 let celkem 17 vakcín)? Na tyto a další otázky vám odpovídal předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Aneb do jaké míry lze věřit člověku, jež je pod permanentním lobbingem farmaceutických firem? Asi tak jako řediteli Nejvyššího Kontrolního Úřadu.. Andy

 

Zodpovězené otázky

OTÁZKA (12.01.2011 17:27) Simona Kučerová:Dobrý den, máte nějaký přehled o tom, o jakém rozsahu povinného očkování se uvažuje v souvislosti s novelou zákona? Pokud by návrh kopíroval současný očkovací kalendář, jaké jsou Vaše argumenty proto takto široký rozsah povinného očkování? Jaká by dle Vašeho názoru takto široce zákonem stanovený rozsah přinášel rizika? Dále: domníváte se, že je vhodné, aby zákon také stanovil, kdo nese zodpovědnost za nežádoucí účinky očkování? Kdo by to podle Vás měl být - stát, který očkování nařizuje, lékař, který ho provádí, nebo firma, která vakcínu vyrábí? Děkuji
 
ODPOVĚĎ (13.01.2011 09:58) 9 základních onemocnění záškrt, černý kašel, tetanus, dětská obrna, hepatitida B, Hemofilus b, zarděnky, spalničky, příušnice. Pokud bude vysoká proočkovanost u "dobrovolných" vakcín bude tento počet dále rozvolňován. Argument proč nadále očkovat povinně je jednoznačně chřipka. Zde máme přímo tragickou proočkovanost a přes velké počty úmrtí ročně v souvislosti s chřipkou to nikomu moc nevadí. Zodpovědnost by v případě povinného očkování měl nést stát.
 
 
 
OTÁZKA (13.01.2011 08:23) MUDr.Galina KrejčováHezký den, proč aspoň neodložit očkování až k 2. roku života , tak jak to praktikují v Japonsku? Děti mají již pevnější imunitu a tak i méně reakcí na očkování. S pozdravem GK
ODPOVĚĎ (13.01.2011 09:59) Vzhledem k spoustě rizik např. černý kašel to není úplně ideální a čelili bychom bohužel řadě úmrtí a podstatně vyšší nemocnosti.
 
 
OTÁZKA (13.01.2011 09:43) AnonymChápu smysl očkování a nebráním se mu, co mi ale krajně vadí, je zvyšující se kombinace vakcín najednou. Proč nutit rodiče násilím a trestat je, když i v řadě Evropských zemí například jako Rakousko je řada očkování dobrovolná. Ano v Rakousku se lidí více očkují proti encefalitidě, chřipce dobrovolně, ale řada dětských očkování není povinná a je to na rodičích. Myslím,že rodiče by měli mít právo vakcíny odmítnout, případně zvolit místo 6 kombinace, 3 kombinace jednotlivá očkování, ikdyby za ně měli více platit.
ODPOVĚĎ (13.01.2011 10:03) Povinnost je jistě diskutabilní. Na druhé straně je si třeba uvědomit, že v řadě zemí je povinnost nepřímá. Nejste-li očkován, nevstoupíte do dětského kolektivu (škola, školka). Podstatou je, že všechny země usilují o vysokou proočkovanost, bez ní by to nemělo smysl. Metoda jak této proočkovanosti dosáhnout se liší a u nás zatím zvykově povinnost přetrvává a já si osobně myslím, že ještě po určitou dobu, než se prováže ostatní legislativa by přetrvávat měla (tím myslím navození povinnosti nepřímé.
 
 
OTÁZKA (13.01.2011 09:44) Eva KoslowskiDobrý den, mám děti narozené v SRN, mají oba dva již více než 10 let. Nebyly očkované, jelikož nás německý lékař přesvědčil o škodlivosti očkování. Teď nás čeští lékaři budou nutit očkovat, ne osvětou, ale pokutami. Nepřipadá Vám to trošičku průhledné, že se zde nejedná o boj o zdraví, ale o prosazení ekonomických zájmů?
ODPOVĚĎ (13.01.2011 10:10) Průhledné mi to nepřipadá. Váš případ jistě není většinový a pokud by došlo u Vašich dětí k nějakému onemocnění (hovořím hypoteticky a rozhodně nic nechci přivolávat), zajímalo by mne jaké argumenty by použil Váš lékař. Proočkovanost v Německu je poměrně dobrá. A při věku Vašich dětí si nejsem jist, že je někdo bude nutit pod pokutou k očkování. Namítnete, že řada dětí neočkovaných neonemocní, ale v tom je právě problém. Neonemocní proto, že naprostá většina kolem očkována je. A spoléhat na ostatní je trochu sobecké.
 
 
OTÁZKA (12.01.2011 15:18) MirekPokud očkování povinně a pod hrozbou sankcí, tak by mělo být v zákoně i stanoveno odškodnění. Očkování totiž může vyvodit alergickou reakci končící až smrtí. Rozhodně nelze říkat, že je to vyjmečné. Vykládejte to rodičům, kteří přišli takto o dítě. Stát by měl garantovat kvalitu vakcín a potom nést i patřičnou odpovědnost.
ODPOVĚĎ (13.01.2011 10:14) S tímto názorem já osobně souhlasím a v řadě zemí při povinnosti očkování je zodpovědnost za komplikace na státu. Jinak různých drobných nežádoucích reakcí je jistě celá řada, ale ty není třeba odškodňovat, samy vymizí. Závažných život ohrožujících komplikací je velmi málo, ale u nich si já takovéto odškodnění z úrovně státu představit dokážu.
OTÁZKA (12.01.2011 15:20) PavelDobrý den, jsme rodiče autistického dítěte. Regres v jeho vývoji nastal v jeho druhém roce po očkování proti dětské obrně (potvrzeno i neuroložkou). Jste ochoten akceptovat více výjimek z povinného očkování - např. pro autistické děti nebo jejich sourozence?
ODPOVĚĎ (13.01.2011 10:19) Jistě existuje celá řada stavů, pro které je možno provést výjimku z očkování a neočkovat. Nikdy nebudeme i při povinnosti očkovat dosahovat 100% proočkovanosti. Jsou stavy, kdy očkovat nemůžeme. Na straně druhé v tomto konkrétním případě bych se závěrem neuroložky velmi polemizoval. Není vědecky nikde prokázáno, že by mezi očkováním a autismem byl příčinný vztah. Jistě očkování se může spolupodílet, někdy jako spouštěcí moment, na demaskování některých chorob. Označit ho ho však za jedinou příčinu je velmi alibistické a nepravdivé.
 
 
OTÁZKA (12.01.2011 18:57) Mirka NovotnáDobrý den, po očkování proti chřipce mám komplike v podobě makrofágové fasciitidy a hrozí mi ochrnutí na levou ruku. Chci se zeptat zda existuje nějaké speciální centrum na léčbu této nemoci.
ODPOVĚĎ (13.01.2011 10:23) O specifickém centru na léčbu nevím. Tato komplikace jdoucí až k riziku ochrnutí končetiny je velmi raritní a je otázkou jak byla vakcína aplikována, myslím tím vzdálenost od motorických nervů.
 
 
OTÁZKA (12.01.2011 21:26) Pavel ZabakPrvni otazka: rtut jako nosic vakciny se ma pry nahradit nanocasticemi - je to jako z blata do kaluze, kdyz pry na tomto poli nejsou zatim zadne zname studie, co si myslite o teto problematice Druha otazka: jak verit vakcine s pridanymi aditivami, primesemi, kdyz v Nemecku v souvislosti s ockovanim propukl skandal s tim, ze nektere slozky - policie, armada atp. byla ockovana vakcinami bez primesi - pricemz i logicky podle mne tito lide jsou nejvice zdravotne disponovani a ostatni meli dostavat vakciny s primesemi, je to nejak uplne obracene a nehlede na to jake jsou to aditiva - skvalen apod. a skoro nikdo nikdy poradne nevysvetlil jaky smysl maji v techto - napriklad protichripkovych vakcinach uvedene primesy, podle mne se s verejnosti v teto oblasti nehraje cista hra a opet jaky je vas nazor na primesy ve vakcinach A treti otazka: za totality se potlacovala vlastni odpovednost - proc neni v teto demokracii moznost z duvodu vlastniho svedomi odmitnout ockovani dite, nebo sebe sama - a chybi mi v tomto Vasem uvodniku i prave jak to bude do budoucna s ockovanim ostatnich skupin obyvatelstva - budou ockovani povinna - jaky prosim je Vas nazor
ODPOVĚĎ (13.01.2011 10:31) Rtuť není nosič, ale je příměsí, která se dlouhodobě používala. Přestože nejsou známy nějaké zásadní problémy, postupně se opouští a nové vakcíny ji už neobsahují. Nanočástice jsou cestou budoucnosti. Zatím se musí velmi podrobně otestovat, aby k sekundárnímu poškození zdraví skutečně nedošlo. Přidané látky (adjuvans) mají klíčovou roli, neboť dovolují podat mnohem méně vlastní antigenu. Situace v Německu byla nešťastná v souvislosti s probíhající panikou kolem. Skvalén se v jiné vakcíně právě v Německu používá více než dvacet let a nice se nestalo. Někteří pseudovědci v souvislosti s pandemií tvrdili, že po aplikaci skvalénu dojde k autoimunitnímu rozvratu celého organismu. Bylo aplikováno několik stovek milionů dávek, většina s tímto adjuvans a hle nic se nestalo a velká kampaň kolem skvalénu zcela vymizela.
 
 
OTÁZKA (12.01.2011 22:04) Simona KučerováPane Prumulo, ráda bych se Vás ještě zeptala, zda se, coby vakcinolog, budete zasazovat o možné výjimky ze zákona? Vždy tady bude určité procento osob, které nebudou moci projít běžným očkovacím kalendářem - např. děti, které se narodí jako nedonošené, děti s imunodeficitem. Jak si představujete, že by měla nebo mohla být ošetřena tato problematika? Vyšetření imunitního systému nemůže být provedeno dříve než cca v roce dítěte, kdy už podle očkovacího kalendáře má správně mít velkou část očkování za sebou. Bude vakcinologická společnost upozorňovat na skutečnost, že hlavní výhodou a smyslem plošného očkování je zabránit šíření infekce populací a tak chránit osoby, které očkovány z nějakého důvodu být nemohou, popř. by neměly být? Neobáváte se, že v případě zavedení zákonné povinnosti očkovat ještě vzroste tlak na očkování osob, u nichž by mělo být očkování odloženo, nebo zcela vypuštěno? Dále: domníváte se, že by v zákoně měla být výslovně zakotvena povinnost lékaře informovat o nežádoucím účinku léčiva SUKL, společně se sankcemi za neplnění této povinnosti?
 
 
ODPOVĚĎ (13.01.2011 10:34) Tento názor je zcela správný a prvotní pro nějaké vymáhání sankcí je odborný názor ošetřujícího lékaře. Je logické, že cca 5% populace z tohoto důvodu očkováno nebude a nikdo je nutit také nebude.
OTÁZKA (13.01.2011 08:05) JersiJake citite moralni pravo nutit nekoho do ockovani po nedavnem fau paux s ockovanim proti praseci chripce? Jednalo se o prokazatelne lzivou lobby vyrobcu a prodejcu vakcin s prapodivnym puvodem, z kterehoz ockovani se mnozi zodpovedni vyvlikli (vzpominate na ono detinske "ted mam chripku, ale protoze jsem normalni chripku prodelal nedavno, je tohle jiste chripka praseci a ja se tak nemusim nechat ockovat"?!!) Co se bude muset stat, abyste si prestali myslet, ze lidi prijmou uplne vsechno jako ovce?
 
 
ODPOVĚĎ (13.01.2011 10:41) Bohužel s Vámi nemohu souhlasit. Dnes je obrovská dostupnost různých informací, ale nikdo nezaručuje určitou objektivitu. Stát musí své občany chránit. To, že při loňské pandemii byl klinický průběh mírný, je naše velké štěstí. Pandemie přichází s odstupem mnoha někdy i desítek let a odhadnout jaké bude mít dopady je velmi obtížné. Pokud by tady bylo 10 000 úmrtí jsem si jist, že právě řada těch, kteří dnes zodpovědné pranýřuje, by položila otázku, jak je možné, že jste zcela selhali a nenakoupili vakcíny více, aby se každý mohl očkovat. Demokracie není bohužel anarchie a své daně si také neurčujeme individuálně, jak nás napadne.
 
 
OTÁZKA (13.01.2011 08:29) PavelNejste náhodou jen prodlouženou rukou farmaceutických firem? Místo, aby šli peníze doktorům, tak cpete dětem do těla těžké kovy za milióny vakcín. Víte, jak se očkuje ve světě, v USA, v Austrálii, že to není povinné? A víte kolik tam mají lékaři platy?
ODPOVĚĎ (13.01.2011 10:50) Myslím si, že je lépe umřít se stopou těžkého kovu v organismu v 75 letech než bez ní v 15 letech. A toto přirovnání není daleko od reality, podívejme se třeba do Afriky. Farmaceutické firmy se nepochybně snaží vydělat, ale účinnost očkování těžko může někdo zpochybnit. Některé vakcíny se mohou zdát předražené, ale je třeba říci, že rozvinutý svět platí za ten rozvojový. Aby cena pro Afriku mohla být 1 dolar, musíme my platit třeba 800 Kč. Určitě problém nákladů na očkování neřeší problém platů lékařů, částka za celé očkování v ČR by na současně deklarované nároky nestačila. Můžete se podívat na dobové snímky postižených dětskou obrnou, tady to bez očkování opravdu nelze. A USA nejsou žádnou modlou, za kterou se kdekdo schovává. Byl jsem s vlastní dcerou před nástupem na střední školu v USA a bylo nám nabídnuto očkování DTP, ano zcela dobrovolně, avšak pokud bych ho neakceptoval, dceru by nastoupit do školy nenechali.
 
 
OTÁZKA (13.01.2011 08:51) JendaDobrý den ! Můžete, prosím, jmenovat tři vědecké studie (autor, datum, místo, vědecká instituce), které verifikovaně dokládají bezpečnost plošného očkování dětí ? Můžete tak učinit příkladem na libovolném typu očkování dle svého vlastního výběru. Sdělte, prosím, jaký typ nežádoucích reakcí a v jakém procentu se u Vámi zvoleného typu očkování vyskytuje. Jsou Vám známa data ohledně počtu smrtelných případů nedávné epidemie spalniček v Rakousku, kde není zavedeno plošné očkování proti této nemoci ? Děkuji za odpověď.
ODPOVĚĎ (13.01.2011 10:56) Úplně nerozumím Vaší otázce, studií jsou tisíce. Vezměte si například časopis Vaccine a zadejte slovo safety, vypadnou jich stovky. Toto je rychlá komunikace na chatu, takže jistě uznáte, že detailnější výčet není možný. Můžete si na webu SÚKL otevřít SPC jakékoliv vakcíny, tam jsou frekvence komplikací taxativně vyjmenovány. Přesná data o Rakouské epidemii v tuto chvíli nemám.
 
 
OTÁZKA (13.01.2011 09:24) bestieVsameteDobrý den, jako malé se mi ujalo očkování, prokašlala jsem první 4roky života a samozřejmě následky nesu celý život. Může se situace v dnešní době opakovat?
ODPOVĚĎ (13.01.2011 10:58) Z toho, co uvádíte, se nedá odpovědět. Nevím jaké očkování a pochybuji, že se jednalo o živou vakcínu. Takže spíše šlo o nějaký astmatický stav.
 
 
OTÁZKA (13.01.2011 09:25) Helena ZahradníčkováZnámý mě varoval, že po očkování proti klíšťové encefalitidě se můžou objevit nějaké komplikace, že to není úplně bezpečné. Jaké nežádoucí účinky může toto očkování vyvolat? Děkuji za odpověď.
ODPOVĚĎ (13.01.2011 11:00) Očkování proti klíšťové encefalitídě je velmi bezpečné a můžete se přesvědčit na příkladu jinak velmi konzervativního Rakouska, kdy je očkováno až 88% celé populace. Stejná vakcína i další konkurenční je i u nás. Reakce po očkování se nijak neliší od ostatních vakcín.
OTÁZKA (13.01.2011 10:40) AnonymČím si vysvětlujete, že se nešíří epidemie, při nichž by umírali tisíce lidí v ostatních demokratických zemích na západ od našich hranic, kde je očkování pouze doporučené? Proočkovanost tam navzdory dobrovolnosti zůstává vysoká, proč se obáváte, že by tomu v ČR bylo jinak? Tzn. že by většinová populace očkovala stále stejně a procento proočkovanosti by nikterak výrazně nepokleslo? Ve kterých státech nemohou neočkované děti navštěvovat mateřské školky a školy?
ODPOVĚĎ (13.01.2011 11:03) Tím, že je právě vysoká proočkovanost. Dobrovolnost je jistě časem možná a já s ní nemám jakýkoliv problém. Avšak podívejte se na Západ na pročkovanost proti chřipce ta je mnohonásobně vyšší než u nás a chřipka je dobrovolná na obou stranách. To je problém, který zatím úplnou dobrovolnost u nás limituje. Např. USA
OTÁZKA (13.01.2011 09:28) Lord Ghonza de DragonwaldDobrý den, zvažuje se povinné očkování proti rakovině děložního čípku? Případně jeho zlevnění? S pozdravem
ODPOVĚĎ (13.01.2011 11:04) Zvažuje plošné očkování u dívek, ale v režimu dobrovolnosti jako u pneumokoků. Cena tendrová by jistě byla výrazně nižší než cena na soukromém trhu.
 
 
OTÁZKA (13.01.2011 09:29) AdelaVazeny pane Prymulo, prosim dejte mi vedet proc bysme meli verit vysokym predstavitelum ve zdravotnictvi ohledne uzitecnosti ockovani. Skoro kazdy den se dovidame o korupcnich kauzach ruznych osob, ktere rozhoduji o nasich zakonech a urcuji beh statu. Mam proto velkou neduveru v ruzna prohlaseni o uzitecnosti ockovani. Prosim komentujte. Dalsi muj dotaz: existuji nejake studie o rizicich ockovani v dlouhodobem horizontu na nas organismus? myslim tim sledovani ockovanych po dobu delsi nez par tydnu. Pripada mi napriklad podezrely narust rakoviny u ockovane generace.. dekuji predem za odpovedi.
ODPOVĚĎ (13.01.2011 11:07) Nepolemizuji, že politika je zkorumpovaná. Objem prostředků na očkování však není zase tak zajímavý 1-1,5 mld Kč. O prospěšnosti svědčí však historie. Díky očkování vymizely např. černé neštovice. Dlouhodobé studie existují, žádná neprokázala příčinný vztah k rakovině.
 
 
OTÁZKA (13.01.2011 09:36) IvamDobrý den, můžete mi odpovědět kdo bude trestně odpovědný za vedlejší účinky očkování (lékař ?, Vy ?, ministr zdravotnictví ?, farmaceutická firma - její vedení?) Děkuji za odpověď - doufám, že Vy i Vaše rodina jste se nechali očkovat proti prasečí chřipce.
ODPOVĚĎ (13.01.2011 11:09) Já jsem se proti "prasečí" chřipce skutečně očkovat nechal. Pro Vás nepochybně zcela překvapivě.
 
 
OTÁZKA (13.01.2011 09:41) Helena FukalováDobrý den. Ráda bych se zeptala, jakou formou stát převezme odpovědnost za vedlejší účinky a negativní dopady očkování v případě, že nařídí očkování povinně všem rodičům? A zda mi v případě povinnosti očkování lékař písemně potvrdí neškodnost očkování? Děkuji.
ODPOVĚĎ (13.01.2011 11:10) Stát nice nemění, pouze řeší sankční povinnost, vše ostatní tedy i povinnost očkování tady je již řadu let a nikdo ji nezrušil.
 
 
OTÁZKA (13.01.2011 09:41) M.S.Dobrý den. Absolutně s povinným očkováním nesouhlasím. Jde jen o "namaštění" kapes farmaceutickým firmám. Které z očkování bude povinné? Můžete je prosím specifikovat? Děkuji
ODPOVĚĎ (13.01.2011 11:10) Již jsem odpověděl výše.

zdroj:

http://www.lidovky.cz/proc-povinne-ockovat-nase-deti-ptejte-se-vakcinologa-pco-/odpovedi.asp?t=prymula2

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

DrVostep - ockovani nedava smlysl

7. 2. 2011 1:46

Staci se podivat na prednasku pani Anity Petek. Venuje se ockovani 15let. Je mozne stahout na Ulozto.cz Staci zadat: očkování Anita Petek, jsou tam i titulky.
Nebo zde cesky lekar:
http://www.youtube.com/watch?v=F4Oy3TsfqPo

Opravdu stoji za to, se na to podivat, nez do svych deti nechate napumpovat jed.