Jdi na obsah Jdi na menu

PROČ ČEŠTÍ ZDRAVOTNÍCI ODMÍTAJÍ OČKOVÁNÍ?

20. 6. 2010

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč 90% zdavotníků odmítá se nechat naočkovat (přestože jejich exponovanost a pravděpodobnost nákazy je asi tak 100x větší než u běžného člověka)? Důvodem jejich odmítnutí bývá často strach z vedlejších účinků. Přesto naše miminka s úsměvem očkují jak na běžícím pásu (bez špetky uzardění, ačkoli znalost konkrétních látek ve vakcíně je u nich minimální a právní odpovědnost za případné poškození a zdravotní následky u dítěte - žádná, tu nese rodič který dle zákona dal Informovaný souhlas k lékařskému zákroku). Nejen toto jsou důvody, proč jsme zásadně proti očkování naší sotva roční holčičky! Andy

 

 

Jen co se v Česku "naostro" rozeběhlo očkování proti prasečí chřipce, už se objevují problémy. A přicházejí ze strany samotných zdravotníků. Velká část jich totiž vakcínu odmítá, protože se bojí zdravotních komplikací, které může vakcína způsobit. Včera tedy mnoho nemocnic své lékaře k očkování volalo marně.

"U nás se zhruba polovina zdravotníků se očkování brání. Argumentují tím, že to může uškodit jejich imunitě a že by u nich mohla vypuknout autoimunní choroba. Ale že by vakcína skutečně něco takového mohla způsobit, se prozatím neprokázalo," řekla HN Stanislava Šimková, primářka infekční kliniky pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Podobně je na tom i nemocnice v Pelhřimově. "Vakcínu dnes u nás odmítlo víc zdravotníků a jejich důvody jsou různé. Například mají pocit, že už virem nakaženi byli, a v takovém případě se vakcinace nedoporučuje. Nebo se bojí alergické reakce, která může po očkování přijít," prozradil jeden z vedoucích lékařů pelhřimovské nemocnice, který si nepřál zveřejnit své jméno.

"Podepište, že jste odmítli"

Případné alergické reakce přitom mohou vypadat různě: lehkou formou jsou drobné boláky či zarudnutí v místě vpichu, v nejtěžších případech může přijít až smrt. "Možná je také reakce celého organismu, tedy bolest kloubů nebo svalů," doplňuje Hana Roháčová, primářka Infekční kliniky pražské nemocnice Na Bulovce, kde se včera rovněž řada lékařů očkování vyhnula. "Každý, kdo to očkování odmítne, a je ve vytipované skupině, to ale musí podepsat," upozorňuje Roháčová. Právě zdravotníci budou totiž v případě vypuknutí epidemie nejpotřebnější. Proto jsou také k očkování voláni přednostně, ještě před chronicky nemocnými, kteří přijdou na řadu ode dneška.

"Přesný počet těch, kteří odmítli, neznám. Ale z toho, co se říká mezi lékaři, vím, že to bude většina. Je to přirozené. Obecně totiž platí, že očkovat se má tři týdny před propuknutím epidemie, jinak to může způsobit zdravotní komplikace," varuje Milan Kubek, předseda České lékařské komory. Reaguje tak na odhady, podle kterých má v Česku epidemie propuknout už na začátku prosince.

Bude víc vakcín pro víc lidí

Ovšem prozatím se v Česku u žádného očkovaného zdravotníka negativní účinky vakcíny neprojevily. Jediné takové projevy hlásí Kanada, kde vakcíny od farmaceutické firmy GlaxoSmithKline způsobily u mnoha pacientů silné alergické reakce. Proto také kanadské ministerstvo zdravotnictví přikázalo dotyčnou várku vakcín stáhnout. Nejednalo se ovšem o stejné vakcíny, které má Česko. Pochyby kolem vakcín se objevily také ve Švédsku, kde umřeli čtyři lidé krátce po očkování. Všichni však byli buď vážně nemocní, nebo velmi vysokého věku. Navíc přímá souvislost mezi očkováním a jejich smrtí se prozatím neprokázala.

 

Z toho, že se hodně českých zdravotníků zdráhá očkování podstoupit, budou mít prospěch lidé, kteří o vakcínu zájem mají, ale nedostali se na seznam očkovaných. Protože nevyužité vakcíny se pravděpodobně rozdělí právě mezi ně. Kolika lidí se to přesně bude týkat, ale zatím není možné určit.

 

"Zbylé vakcíny nevyhodíme. Zřejmě rozšíříme kategorii chronicky nemocných, kteří jsou vytipováni pro očkování. Také se využijí pro očkování dětí," říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

zdroj:

http://hn.ihned.cz/c1-39190450-cesti-zdravotnici-odmitaji-ockovani

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář