Jdi na obsah Jdi na menu

PRÁVO PACIENTA

9. 9. 2011

 

 

Vážení diskutující, drazí (přemýšlející) odbojáři, milí známí – neznámí,

 

nedávno jsme měli v naší lékárně pravidelnou inspekci (3 zralé dámy) ze SUKLu, mmj. jsme navodili diskuzi na téma očkování (resp. vše začalo naší cílenou zmínkou o lékárníkovi, který bohužel již nežije, a který ochrnul ve zralém věku po aplikaci vakcíny, samozřejmě „přímá“ souvislost nebyla nikdy prokázána), a také jsme mezi sebou mmj. diskutovali na téma práva pacientů resp. blížící se schválení nového zákona o zdravotních službách, který dle mého právě ona (nejen etická, ale i skutečná) práva pacienta omezuje. Bohužel ani tato naše formální „odborná“ diskuze přesvědčení v Parlamentu o daném zákonu resp. §38 odst. 7 asi moc nezmění.

 

A tak Vám všem zde zasílám něco, co klidně šiřte dál, je to lékárnické „moudro“ již 40 let staré a neskutečně aktuálně reflektuje současnou situaci, která se vyvíjí ohledně schvalování daného zákona.

 

Právo pacienta:

Já pacient, chci být léčen jako jedinec. Nejsem kus papíru, nejsem zboží na prodej, nejsem někdo s kým se smlouvá. Nejsem stroj na získávání náročných informací, ani ten, kdo se řadí do soukolí naprogramovaných dat. Jsem opravdu žijící bytost, obdařená pocity, obavami i tužbami. Neznám vás (zdravotníky) dobře a odmítám vaše úsilí proniknout do mého těla, do mé duševní rovnováhy i do mého soukromí, ať jsem zdráv či nemocen. Chci s Vámi spolupracovat, ale jen do té míry, pokud mohu já a mně podobní pacienti očekávat z Vašeho počínání opravdový (nikoli jen proklamovaný) prospěch.“

Lékárník David Anderson, r.1971, patrně 1. Etický kodex práv pacientů zveřejněný ve Virginii, USA

 

Aneb osobně jsem odstartovala proces (min. již 2 roky trvající), který konečně opouští medicínu mlčení a směřuje k OTEVŘENÉ A PRAVDIVÉ KOMUNIKACI mezi zdravotníky a pacienty resp. širokou veřejností! O to se alespoň tady u nás tak nějak pomalu, ale jistě snažím.

 

S úsměvem Vaše Andy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář