Jdi na obsah Jdi na menu

POZOR NA KOMBINACE LÉKŮ

9. 9. 2014

Jak se může stát, že se u jednoho pacienta sejdou léky, které rozhodně nepatří dohromady? Řada lidí dochází k několika lékařům. Každý něco předepíše, nemá ale kontrolu nad tím, co už pacientovi předepsali jeho kolegové..aneb aktuální česká realita. V Německu se toto řeší mmj. skrz záznamový čip implantovaný přímo v kartičce od zdravotní pojišťovny, kterou si načítají při každém přijmu u lékaře..alespoň trošku té zahraniční inspirace do české kotliny  PS: Apple chystá novinky (kromě možnosti placení mobilem) také kontrolu zdravotního stavu skrz aplikace v mobilních telefonech. kdy ale tohle dorazí k nám je ve hvězdách..

 

Léky se můžou navzájem ovlivnit mnohem víc, než si dokážete představit. Při nesprávné kombinaci se jejich účinek zvýší až o tisíce procent, nebo naopak sníží tak, že jsou prakticky k ničemu. A nejde o žádné výjimky.

Jediný, kdo má všechny informace, je pacient sám – ten ale jen málokdy lékaři svědomitě nahlásí všechno, co bere. Snadno tak může dojít k tomu, že do sebe zbytečně „láduje“ léčiva se stejným účinkem, nebo naopak taková, která se navzájem výrazně ovlivňují. Nejčastěji se to stává pacientům, kteří jsou v péči několika specialistů současně, třeba kardiaci s cukrovkou.

 

Mezi nejčastější chyby patří kombinace léků na hypertenzi (vysoký krevní tlak) s přípravky proti bolesti a zánětu, které jejich účinnost výrazně snižují. Působení přípravků na snižování tlaku pacient nijak výrazně nepociťuje (na rozdíl třeba od léků proti bolesti, kde je efekt jasný během chvilky), takže spokojeně žije v mylném přesvědčení, že se léčí. Zrádná jsou i antidepresiva, která zvyšují účinnost prášků na spaní – za určitých okolností až stonásobně! Tam už může jít opravdu o život.

A aby toho nebylo málo, kromě léků na předpis vstupují do hry i ty volně prodejné. Tím se z domácí lékárničky stává naprostá džungle, která může skrývat prakticky cokoli a překvapit vás nečekanými vedlejšími účinky.

A na závěr tři dobré rady, které by měly zabránit tomu, že vám léky spíš uškodí než pomohou:

  • Čtěte příbalové letáky. Nenajdete tam sice všechno, ale před těmi největšími průšvihy vás ochrání.
  • Pokud si kupujete volně prodejný přípravek, povězte lékárníkovi o jiných lécích, které berete pravidelně.
  • Když jdete na prohlídku nebo vyšetření, vezměte s sebou lísteček se seznamem všech léků, které užíváte.

A nikdy neberte léky, které byly předepsané vaší kamarádce – i když jí tolik pomohly a zbylo jich dost i pro vás!

zdroj:

http://www.prozeny.cz/magazin/zdravi-a-zivotni-styl/nase-zdravi/39971-berete-vice-leku-pozor-nektere-kombinace-vam-mohou-ublizit

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář