Jdi na obsah Jdi na menu

POZOR NA IBUPROFEN, ZVYŠUJE RIZIKO ZÁSTAVY SRDCE O 31%

27. 2. 2019

 

Je překvapivé, že příčiny náhlé srdeční (kardiální) smrti jsou i přes svůj vysoký výskyt stále poměrně neznámé. Nové vědecké poznatky v této oblasti nepřicházejí. V tiskových zprávách, které vyšly v European Society of Cardiologypod názvem „Neškodné“ léky proti bolesti zvyšují riziko zástavy srdce, výzkumníci varovali před užíváním léků proti bolesti.

 

Podkladem pro toto prohlášení byla vědecká studie pod názvem Nesteroidní protizánětlivé léky zvyšují riziko náhlé zástavy srdce mimo nemocnice: celonárodní studie. Tato studie vyšla v březnovém vydání European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacology.

Profesor Gunnar H. Gisalson, jeden z vedoucích výzkumných pracovníků, se v rozhovoru vyjádřil:

„Jelikož jsou tyto léky prodávány bez předpisu a bez jakýchkoliv omezení a doporučení, široká veřejnost nabývá dojmu, že jejich užívání je zaručeně bezpečné.

Předchozí studie potvrdily, že nesteroidní protizánětlivé léky se spojují se zvýšeným rizikem zástavy srdce. Je to důvod k obavám, protože lidé tyto léky užívají často.“

Při zástavě srdce dochází k jeho poškození právě z důvodu jeho zastavení. Z osob zahrnutých ve studii bylo 3 376 pacientů léčeno některým z léků NSAID asi 30 dnů před selháním.

Výsledky studie odhalily, že užívání nesteroidních protizánětlivých léků zvyšuje riziko zástavy srdce. Ibuprofen zvyšuje toto riziko o 31 %, diklofenak až o 50 %.

 

Studie sledovala 28 947 dánských pacientů po dobu 10 let, u kterých došlo k náhlé zástavě srdce mimo nemocnice. Přestože široká veřejnost považuje tyto léky za neškodné, ve značné míře zvyšují riziko zástavy srdce.

Důkazů o škodlivosti farmaceutických léků od bolesti je nespočet. Mají silné vedlejší účinky, které mohou ohrozit i váš život. Zaměřte se proto na jejich přírodní alternativy a začněte užívat ty.

 

zdroj info:

https://www.vylectese.cz/pozor-na-ibuprofen-zvysuje-riziko-zastavy-srdce-o-31/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář