Jdi na obsah Jdi na menu

POLOVINA PĚTILETÝCH ČESKÝCH DĚTÍ MÁ ZUBNÍ KAZ!

5. 10. 2014

 

Zubní kaz má v Česku polovina pětiletých a dvě třetiny dvanáctiletých dětí. Příčinou je zanedbaná prevence, na správně čištěném chrupu se zubní kaz nevytvoří. Uvedli to zástupci nedávno vzniklé Aliance pro budoucnost bez zubních kazů, která si klade za cíl, aby všechny děti narozené po roce 2026 prožily život už bez větších zubních kazů, a tedy ani nepoznaly zubní vrtačku.

 

Zubní kaz je onemocnění jako každé jiné. Přesto ho rodiče často přehlížejí. Na vině je nedostatečná informovanost a chybějící preventivní prohlídky

Správná technika čištění zubů, důsledná pravidelnost a preventivní prohlídky mohou podle Koberové Ivančakové uchránit děti před mnoha komplikacemi. Potvrzují to podle ní zkušenosti z Dánska, Švýcarska či Nizozemska, kde až 75 procent pětiletých dětí má zcela zdravé zuby. V Česku má v tomto věku zcela zdravé zuby 51,8 procenta dětí.

 

Čísla z posledních průzkumů dávají podle lékařky naději, že se situace v Česku zlepší, protože informovanost rodičů roste. Už v porodnici dostávají ženy pro dítě s očkovacím průkazem zubní průkaz. Dozvědí se i to, že by první návštěva u zubaře měla pro dítě být dárkem k prvním narozeninám. V té době nebývá potřeba žádného zákroku na chrupu, děti se tak seznámí s prostředím ordinace v klidu a bez nepříjemných zážitků, takže později budou chodit k zubaři beze strachu.

 

Poslední studie stomatologické kliniky první lékařské fakulty Univerzity Karlovy ale ukázala, že třetina předškolních a pětina školních dětí neabsolvuje každoročně preventivní stomatologickou prohlídku. „Nízká četnost a nepravidelnost preventivních prohlídek zejména u předškoláků je slabou slabou stránkou systémů, kde je návštěva zubního lékaře ponechána na rozhodnutí rodičů,“ řekl vedoucí studie profesor Zdeněk Broukal.

Léčení zubního kazu ročně (zbytečně) odčerpává z českého zdravotního pojištění (tedy z peněz nás všech) zhruba 1,5 miliardy korun. Lepší prevence znamená méně léčení poškozeného chrupu. Takže? Čistíte si vy a vaše děti zuby min.2x denně a nebo se na to raději vykašlete?

PS: Moje téměř  pětiletá dcerka má zoubky naprosto zdravé.

VÍCE NA:

http://zdravi.e15.cz/denni-zpravy/z-domova/zubni-kaz-ma-v-cr-polovina-petiletych-deti-prevence-se-zanedbava-476887

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pavla - o bakteriích

27. 2. 2015 21:06

Dobrý den, myslím že nejlepší prevencí je, nevpustit do pusy dítěte kazotvorné bakterie. Ty se snadno přenáší například olizováním dudlíku, líbáním na pusu atd. přímo od dospělého. V podstatě každý (až 90%) dospělých totiž tyto bakterie v ústech má. Alespoň jsem toliko četla na webu http://www.dentocult.cz
Správné čištění zubů je samozřejmostí, bez toho by to také nešlo.