Jdi na obsah Jdi na menu

PIJETE Z PLASTOVÝCH LAHVÍ?HROZÍ VÁM NEBEZPEČÍ!

2. 3. 2018

Informace na obalu láhve (pokud tam je), že je pouze na jedno použití, má své důvody. A to i přesto, že je to samozřejmě velmi neekologické i neekonomické.

Jednorázové PET láhve nejsou vhodné k opakovanému užití a skutečně platí, že pokud je používáte opakovaně, můžete škodit svému zdraví. Opakované používání jednorázových plastových láhví, což jsou ve své podstatě veškeré plastové láhve, ve kterých se prodává pití v obchodech, představují riziko bakteriální nákazy. Platí to dokonce i v případě certifikovaných láhví při špatné péči. Plast se vlivem opakované manipulace s lahvičkou naruší a vzniknou v něm praskliny, ve kterých se usídlí bakterie. Ty mohou následně kontaminovat i nápoj a způsobit zažívací problémy či dokonce zvracení.

Pokud se navíc přidá problém s nedostatečnou hygienou rukou nebo i čištěním samotné láhve, celou situaci to ještě zhorší. Podle výzkumníků se bakteriím v podobném prostředí výborně daří. Nedostatečně omytá hrdla láhví, na která se nejvíce sahá a která jsou zároveň v kontaktu s ústy, jsou nejrizikovější. Výzkumníci našli na hrdlech láhví takové množství bakterií, které by snadno způsobilo otravu jídlem.

Nejlepším způsobem, jak se rizikům spojeným s opakovaným používáním plastových láhví vyhnout, je použít místo nich láhve skleněné nebo nerezové. V práci raději pijte ze sklenice, a pokud už musíte plastovou láhev opakovaně doplnit, vždy věnujte pozornost tomu, v jakém stavu plast je.

ZDROJ: https://www.prozeny.cz/clanek/pijete-z-plastovych-lahvi-pozor-hrozi-vam-tato-zdravotni-nebezpeci-43804?dop-ab-variant=&seq-no=3&source=hp

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář