Jdi na obsah Jdi na menu

PARALEN JAKO DŮVOD SELHÁNÍ JATER

10. 2. 2018

 

Paracetamol se běžně používá na tlumení teploty nebo bolesti, je volně dostupný a předávkování ohrožující játra snadné. Játra dokáže poškodit stejně spolehlivě jako například alkohol. Jen v kratším čase.

 

Zatímco alkohol způsobuje chronické selhání jater v důsledku dlouhodobého nadměrného užívání alkoholu, paracetamol zapříčiní selhání akutní.Otrava paracetamolem se stala vůbec nejčastější příčinou akutního selhání jater. Může až za polovinu všech těchto případů.

 

Stačí pouhých osm gramů. U pacienta se do pár hodin objeví zvracení, bolesti břicha nebo píchání pod žebry. Později se mohou přidat poruchy krevní srážlivosti a ztráty vědomí. Pokud lékaři včas nezasáhnou, do týdne nastane smrt.

 

Jen v Česku máme registrovaných 121 léčivých přípravků, které obsahují paracetamol. Látka se nachází i v takových lécích, ve kterých by to běžný uživatel nepředpokládal – obsahují ho přípravky ve formě šumivých tablet, čípků, sirupů i prášků pro přípravu horkých nápojů.

 

Otrava paracetamolem se stala vůbec nejčastější příčinou akutního selhání jater. Může až za polovinu všech těchto případů
Zdroj: https://www.denik.cz/zdravi/desitky-cechu-rocne-zabiji-prasky-proti-horecce-selzou-jim-jatra-20180129.html

 
Za toxické množství lze podle něj považovat už osm až deset gramů látky – tedy pokud ji pacient užil během jednoho jediného dne. To odpovídá asi dvaceti běžným tabletám. U dětí je toto množství ještě menší – k otravě jim stačí pouhé tři gramy paracetamolu.
 
Lékaři přitom upozorňují, že až devadesát procent lidí s akutním selháním jater dopadne fatálně – zemře. Zabránit jim v tom může jen okamžitá transplantace jater. Po úspěšné transplantaci přežije zhruba polovina pacientů.
 
Paracetamol se používá na snížení teploty, ale i na bolest. Doporučená denní dávka je kolem 10 až 15 miligramů na jeden kilogram tělesné hmotnosti pacienta. Otrava paracetamolem hrozí při užití většího množství tablet nebo při nedodržení doporučeného intervalu mezi jednotlivými dávkami – což je 4 až 6 hodin. Paracetamol by se neměl kombinovat s alkoholem.
 
zdroj info:
https://www.denik.cz/zdravi/desitky-cechu-rocne-zabiji-prasky-proti-horecce-selzou-jim-jatra-20180129.html
Zdroj: https://www.denik.cz/zdravi/desitky-cechu-rocne-zabiji-prasky-proti-horecce-selzou-jim-jatra-20180129.html
Zdroj: https://www.denik.cz/zdravi/desitky-cechu-rocne-zabiji-prasky-proti-horecce-selzou-jim-jatra-20180129.htmlZdroj: https://www.denik.cz/zdravi/desitky-cechu-rocne-zabiji-prasky-proti-horecce-selzou-jim-jatra-20180129

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář