Jdi na obsah Jdi na menu

OTÁZKY LÉKAŘI OHLEDNĚ OČKOVÁNÍ

8. 2. 2011

Dobře pane Dr.X, řekněte nám tedy informaci, do kdy máme počítat že jsme chráněni proti nemoci po očkování vakcínou? (nad takovou to otázkou dostanete lékaře pravděpodobně "pěkně" do rozpaků, málokterý rutinně očkující dětský lékař totiž dokáže PRAVDIVĚ na tuto otázku odpověděď)

Pane Dr.X , vy sám se dáváte nyní přeočkovávat proti černému kašli, abyste ochránil jiné? (vzhledem k tomu, že denně přijde do styku s desítkama dětí a riziko přenosu nákazy je u něho vysoké)

Ředitelka MŠ se nemá povinnost nechat přeočkovávat proti kašli? (nejvážnějším přenašečem tohoto onemocnění pro rizikovou skupinu malých dětí jsou především právě dospělí)..atd.Otázek k danému tématu je skutečně dost, zásadní problém jsou však nepravdivé informace o vakcínách.

A nebo Vás lékař informoval o tom, že současně s aplikací  vakcíny do kojence vpichuje sulfáty a kovy rtuti jež jsou vysoce toxické a z těla v podstatě běžným způsobem neodstranitelné?  Myslím, že určitě NE!  Andy

 

 

Tím, že pediatři v ČR nutnost očkování zdůvodňovali řadu let hlavně tak, že je to povinné, nic je nenutilo zdůvodňovat přínos a rizika, nic je nenutilo se dále vzdělávat. Při diskuzi - obrazně řečeno -zjistím, že lékařka neovládá integrály, chci jí je vysvětlit, ale zjistím, že neovládá násobení, což k tomu potřebuje. Jdu tedy vysvětlovat násobení, ale zjistím, že ona ovládá jen sčítání, lékařka neví,že existuje násobení a tak dospívá k názoru, že já nerozumím sčítání ... Vysvětlování integrování musím tedy vzdát, ale vím, že by byla lékařka schopná se základní vzorce naučit a naučit se i násobilku - ale potřebuje k tomu někoho s jiným titulem nebo ještě lépe mít tyto informace na letáčku od výrobce léků a injekcí. Bohužel na pediatry se hrne od různých zájmových skupin velké množství informací a oni někdy nejsou schopni dedukce, ověřovat informace, ani sami nevědí, na co mají právo.

 

Někteří pediatři tak dokonce porušovali povinnou mlčenlivost. (Nahlašovali neočkované děti a jejich rodiče na hygienu). Zákon jim ukládá povinnost dodržovat lékařské tajemství. Žádné zákonné ustanovení, které by opravňovalo lékaře informovat hygienu, v případě neočkování neexistuje.

 

Ze statistiky SZÚ:

Záškrt se od konce 70 let vyskytuje pouze sporadicky, jeden případ tohoto onemocnění byl u nás naposled v roce 1995, zřejmě infikován imigrantem v době epidemie záškrtu v bývalých zemích SSSR.

Dětská obrna byla v Evropě vymýcena, v ČR se nikdo nenakazil již 50 let. (Je uváděno, že by již asi byla celosvětově vymýcena, kdyby v určitých exotických oblastech nezakázali děti ohrožovat očkováním).

Momentálně už od r. 2002 nebyl v ČR hlášen jediný případ tetanu. Ne všichni se dávají přeočkovávat, nízký výskyt oproti minulosti je zřejmě i důsledkem komplexu společenských a ekonomických faktorů.

Lékař musí mít především povinnost pravdivě o očkování informovat.

S právem rodičů na informaci poté souvisí právo na rozhodnutí. Nejde primárně o ty, co na základě svých špatných zkušeností, anamnéze v rodině aj. učinili rozhodnutí, že dítě ani sebe očkovat nikdy nebudou, ti již další informace nepotřebují.

Nám ostatním chybí informace. Bez relevantních vstupních informací, ale nemůžeme učinit optimální rozhodnutí.

Pokud si kupuji mikrovlnku, dozvím se v návodu i to, že tam nesmím sušit kočku, dozvím se jakou má záruku a když zjistím, že výrobek má jiné parametry, jdu ho reklamovat, klamavé informace se o produktu podávat nesmí.

U nás je stav, kdy je prosazováno jako jediné možné správné řešení očkování. Jsme vlastně nabádáni, že o nemocech, proti kterým se očkuje se nemáme vůbec blíže informovat, jen se máme spolehnout na vzdělané lidi v oboru a podle jejich příkazů si nechávat děti naočkovat. Těmi, kteří prosazují povinné očkování, je vytvářen navíc ve společnosti názor, že lidé kteří chtějí dobrovolné očkování, tomu vůbec nerozumí a jsou sobečtí. Na internetu v diskusi se pak tatínek zlobí, že neočkované dítě je hrozbou pro společnost a může nakazit černým kašlem jeho očkovaného syna, tatínek vůbec neřeší, zda že protilátky proti pertusi má on sám. Lékařům mnohdy nevadí, že postupují nezákonně, někdy rodičům, kteří děti nechtějí očkovat sdělují jednoduše lhůtu, do kdy od něj musí odejít.

Navrhuji tedy vést především diskuzi o povinnosti lékaře pravdivě informovat.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář